Hava Durumu

Yargı hep 2 ayaklı oluyor!

Yazının Giriş Tarihi: 05.12.2016 08:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.12.2016 08:04
Hep bilinir ki yargı; savcı, hakim ve avukattan oluşan üçlü sac ayağı gibidir. Savcı iddia eden (tez ileri süren), avukat savunma yapan (antitez ileri süren ) hakim ise tez ve antitezden bir sentez oluşturarak karar verendir. Bunlardan biri fonksiyonel olmazsa yargı eksik oluşmuştur, aksi takdirde duruşmalarda her üçünün de bulunması işin esasını değil, sadece şeklini oluşturur.
27 Mayıs 1960 sonrası oluşturulan Yassıada mahkemelerinden bugüne kadar 12 Mart, 12 Eylül, Ergenekon, Balyoz davalarında ne yazık ki yargı hep iki ayak üzerine oturmuştur, böyle verilen kararların  üzerinden yıllar geçtiği halde bu  kararlar toplum vicdanını rahatsız ettiğinden halen tartışılmaktadır. Geçmişten ders alınarak FETÖ yargılamalarında böyle olmamasını diliyorum.
Bu tür yargılamalarda savcıların her istediği kabul edilirken , avukatların haklı istekleri reddedilmekte, sonuçta karar sentez üzerine değil sadece tez yani savcının iddiası üzerine oluşturulmaktadır. Böyle bir karar da hukuken eksik bir karar olmaktadır.
Dönemin Cumhurbaşkanı, Başbakanı başta olmak üzere siyasi iktidarın yargılandığı Yassıada davalarında sanıkların haklı isteklerini reddeden mahkemeye salondan itiraz sesleri geldiğinde mahkeme başkanı Salim Başol’un “Sizi buraya gönderen irade böyle istiyor” sözü gerçeğin bu günlere kadar yansıyan ifadesidir.
Siyasi iktidarların yargıya yön vermesi açıklamaya çalıştığımız yanlışları ve vicdan rahatsızlıklarını beraberinde getirmektedir. Buna engel olmanın tek yolu siyasetin yargıdan elini çekmesidir.
FETÖ davasında da siyasi iktidar “kökünü kazıyacağız” şeklinde yargıya yön vermeseydi bu noktalara gelinmez, soruşturma darbeye teşebbüs eylemi ile sınırlı kalır, darbeciler de en adil  bir biçimde cezalandırılmış olurdu.
Ben her şeye karşın yargının savunma ayağı olan avukatların işlevlerini tam olarak yerine getirecek ortamın yaratılacağına, “Türkiye’de de hakimler vardır” sözünü bir kez daha dünyaya söyleteceğimize inanıyorum.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.