Hava Durumu

Bedava dolar tıraşı ve Türk ekonomisi

Yazının Giriş Tarihi: 08.12.2016 00:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.12.2016 00:55
Ülkemizde yıllardır uygulanan, üretim, yatırım ve istihdama dayanmayan ekonomik politikalar, bugün maalesef olumsuz sonuçlarını sert biçimde göstermektedir.
Serbest piyasa ekonomilerinde her şeyi belirleyen, gerçek fiyatı oluşturan; arz ve taleptir. Bunlara gerekli gereksiz müdahale ederseniz oluşacak piyasa, karaborsadır ve gerçek fiyatları yansıtamaz.
İktidar ise, piyasaların doğru ve sağlıklı işleyebilmesi için gerekli huzur ve güven ortamını tesis etmek, ekonomi bürokrasisinin önünü açmak ve piyasaların akışını objektif olarak takip etmek durumundadır.
Lakin, bugün ülkemizde Bakanlar Kurulu’nun ve TCMB’nin işlevini, Sayın Cumhurbaşkanımız üstlenmiştir. Adeta, bankaları tehdit edercesine faizlere müdahale eder hale gelmiştir. Bu durum, sağlıklı bir piyasanın oluşmasında önemli bir engeldir.
Şu anda TCMB’nin toplam döviz rezervi yaklaşık 117 milyar 930 milyon dolar, net rezervi ise 35 milyar dolar civarındadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın “yastık altı” çağrısından sonraki bir haftalık dönem içerisinde, Merkez Bankası toplam rezervlerinde 781 milyon dolar bir azalma olmuştur. Yani, piyasalardaki talebe göre Merkez Bankası döviz satmıştır. Ancak, şu anki piyasaların ateşi TCMB’nin döviz satımlarıyla düşecek gibi değildir. Yıllardır uygulanan ve halen ısrar edilen ekonomik politikaların yeniden gözden geçirilmesi gereklidir.
Vatandaşın yastık altındaki dövizlerini bozdurmasını istemek, “döviz bozdurup makbuzunu getirene çay, tıraş, ekmek vb. bedava” şeklinde kampanyalar düzenletmek, konuyu salt 15 Temmuz ile ilişkilendirmek sağlıklı ve doğru bir yaklaşım değildir. 
Hükümet vatandaşın aleyhine olan vergi düzenlemelerinden vazgeçmeli, akaryakıt zammını geri alıp vatandaşa destek olduğunu göstermelidir. AKP yanlış ekonomi politikalarının faturasını dar gelirli insanlarımıza ödetmemelidir.
Bu arada benzinin litre fiyatı 5 TL’yi geçti, yeni zamlara hazır olalım.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.