Hava Durumu

Yeni “Büyükşehir” yasasından, “çarpıcı” detaylar!

Yazının Giriş Tarihi: 07.11.2012 10:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.11.2012 10:13

TBMM İçişleri Komisyonu’ndaki görüşme ve önerilerin müzakere edilmesiyle beraber rapora bağlanan tasarı, TBMM Genel Kurulu’nda nihai durumunu alacak.
Gündemdeki deyişiyle Büyükşehir Yasa Tasarısı olarak anılan çerçeve düzenlemelerde, önemli değişiklikler ve hükümler yer alıyor.
Büyükşehir belediyeleri sayısının 29’a çıkarılması, İstanbul ve Kocaeli gibi, diğer büyükşehir belediyelerinin de il sınırı yapılması, tüm belde belediyeleri ve köylerin mahalleye dönüşümü, bilinenler…
Torbada, çarpıcı detaylar var!
Büyükşehir belediyelerine bağlanacak yerleşimlerin hizmet ve günlük hayat geleceği, çok konuşulan hususların başında geliyor.
Yasayla güvence ve muafiyetler öngörülüyor.
Büyükşehir ve ilçe belediyeleri, yatırım bütçelerinin en az % 10’unu, 10 yıl süreyle yeni yerleşim bölgelerinin altyapı hizmetlerinde kullanacaklar.
Ayrıca…
Mahalleye dönüştürülen köyler, Belediye Gelirleri Kanunu’na göre alınması gereken vergi, harç ve katılım paylarından 5 yıl süreyle muaf olacaklar. Su ücreti, 5 yıl süreyle en düşük tarifenin de % 25’ini geçmeyecek şekilde düzenlenecek.
…Ve!
Orman köyleri ile orman köylülerine tanınan hak, sorumluluk ve imtiyazlar, mahalleye dönüştükten sonra da devam edecek. Mera, yaylak ve kışlak gibi yerlerden yararlanma da son bulmayacak.

 

Yerel seçimlere, Altepe yorumu…

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yerel seçimlerin geriye alınmasından vazgeçilmesini, olumlu gelişme olarak yorumladı.
Kentleri yöneten belediye başkanlarının, 4- 5 yıla ihtiyaç duyabileceklerini belirten Altepe,  “Bursa’da, yerel seçimler yarın olacakmış gibi çalışıyoruz. Yerel seçimlerin erkene alınmaması, bizim için fark etmez.”diye konuşuyor. Yeniden aday gösterilebilme düşüncesini ilk açıklayanlardan olan Altepe, çalışmalar ve performans, halkın beğeni ve eğilimin önemine dikkati çekti.  
Hizmete devam edebilme arzusunu, kendi açısından doğal gösterirken, “Durup dururken bir aday değişmez.” diyordu. Adaylık rekabeti olmayacağı öngörüsü, ortaya konulmak isteniyordu.

 


AK Parti’de Çelik’ten, Kılıçdaroğlu’na dava!

CHP Grubu’nda konuşan Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara mensup bazı milletvekillerinin, TBMM Genel Kurulu’na katılmadığı halde, adlarına oy kullanıldığını iddia etti.
İsmen belirtilen ve kentlerine şikâyet edilenler arasında, Bursa’dan Canan Candemir Çelik de vardı, çarpıcı sözler işitiliyordu.
Çelik’le konuştuk.
Elektronik oy kullanma sisteminin arızası veya önemli dış görevler nedeniyle oy pusulası kullanılabildiğini belirtiyor.
Çelik, “Oy pusulaları, kavaslara (görevliler) verilir ve gereği için götürülür. Bu durumlara karşılık, ağır ithamlarla karşılaşılmıştır.” diyordu. Kılıçdaroğlu’na dava açılacağını söyledi.


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.