Hava Durumu

Uzayı Bursa’ya getiriyorlar!

Yazının Giriş Tarihi: 11.06.2014 07:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.06.2014 07:48

Bursa için…Uzay sanayisi konuşuluyor.
Henüz…
Hayal, ancak…
Hedeflenmesi güzel.
Kent lobisi şart!
Çünkü…
Kentler yarışıyor.
Belediyeler, tek başına kalmamalı.
Siyasetçiye, görev düşüyor.
Başta söyledik.
Henüz…
Uzayın sanayisi hayal ve uzak, ancak uzayı Bursa’ya yakınlaştıran ve getiren çalışmaların yürütüldüğünü de öğrendik.
Uğur İkizler ve Şenol Şanlı,  bir hobi hevesi ve ilgisiyle astronomi bilimi üzerine gözlemler yapıyorlar ve
epey meşgul oluyorlar.
Öyle başlasalar da…
Amatör ötesi durumdalar.
Güneş, galaksi, ay ve gezegenler, yörüngedeki uydular, duruşları ve takvim hesaplamalarıyla beraber, hem takip ediliyor hem de fotoğraflanıyor. Gözlem açıları için ülkeyi de dolaşıyorlar.
Üstelik…
Becerileri var.
Teleskop yapıyorlar.
Kendi imkanlarıyla profesyonel gözlemlerde kullanılabilen boyutlardaki teleskop üretim becerileri, Bursa’nın somut ve hazır ilk uzay yatırımı olabilmeye de aday durumda bulunuyor.
Öyle ki…
Çekildikleri bir fotoğrafta gördüğümüz teleskop, bu amaca yönelik bir tesiste üretilmiş gibi gözükse de, PVC boru, temin edilen ayna, mercekler ve ürettikleri üçlü ayaklıktan yapıldığını öğrendik.
Fotoğraflar, NASA’yı aratmıyor.
Şanlı’yı, tesadüfen öğrendik.
Kiğılı Bursa Mağazaları’nın satış öncesi ve sonrası lojistik işlerini yürüten Metin Şanlı’yla bir sohbetimizde, kardeşinin uzay marifetlerini duymuştuk.
Bursa’da amatör bir astronomi grubunun bulunduğunu da, kardeş Şanlı’yla    görüşmemizde bilgi edinmiş olduk.
Şanlı, “Grubumuzun öncülüğünü yapan Uğur İkizler, Türkiye’nin en büyük el yapımı 50.8 cm çaplı aynalı teleskopunu yapmıştı. Ben de, 15.2 ve 20.3 cm çaplı teleskoplar yaptım. Bu alanda, Uğur İkizler, önemli bir deneyim sahibidir. Eşi Nermin İkizler de, çalışmalarda yer alıyor.” diyor.
Bursa’da, Büyükşehir Belediyesi Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin düzenlediği Bilim Şenliği’ne de katıldıklarını anlatan Şanlı, daha önce Kültür Üniversitesi’nin talebiyle Türkiye geneline dağıtılmak üzere, 100 teleskobun üretilip teslim edildiğini de belirtiyordu.
Bilim Şenliği’nde bir araya geldikleri bilim adamları Prof. Dr.Ethem Derman, Prof. Dr. Dursun Koçer, Prof.Dr. Zeki Aslan ve Prof .Dr.Zeynel Tunca’nın desteğiyle de gurur duyuyorlar.
Yukarıdaki tüm yazılanları, uzay   sanayisini ve hedefini gündeme getiren Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın da, Büyükşehir Belediyesi ve Valilik’in dikkatine de sunuyoruz.

BURSA'NIN ALTYAPISINA, AS TV’DE MERCEK…

Bugün…
AS TV’de, “Yerel Bakış” buluşması günü…
Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (BUSKİ) çalışmaları ve hedefleri, son durum bilgileri ve açıklamalarıyla ekrana taşınıyor.
BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı, saat 20:30’da canlı yayınla konuğumuz olacak. Büyükşehir Belediyesi’nin il sınırına dönüşümüyle beraber, BUSKİ’nin görev ve sorumluluk alanı büyüdü ve önemi daha da arttı.


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.