Hava Durumu

Turizm böyle olmaz turistler de yağmaz!

Yazının Giriş Tarihi: 12.02.2012 09:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.02.2012 09:14
Belediyeler, istedikleri kadar tarihi ve kültürel projelere para harcasın, tanıtıma, turizme yayınlar çıkarsın… Esnafın, sürece ve hedeflerine ayak uydurması gerekiyor.
Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala, Büyükşehir Belediyesi'nin çaba, çalışma ve kazanımlarına karşılık, haklı olarak esnafa da sorumluluk yüklüyor.
Turizm kenti olacaksak…
Kış gerekçesiyle henüz hava kararmadan kepenk indirmeye de artık bir son vermeyi tartışmalıyız. Yaşayan kent olmak için ticari canlılık, temel bir önem taşıyor.
Talep görmek ve beklemek yerine, talebi oluşturabilmeyi ve bunu da nasıl sağlayabilmeyi düşünmeliyiz. Şapkayı, önümüze koymak, mevcut davranışları gözden geçirmek gerekiyor.
Tarihi han ve çarşılar, mihenk noktası!
Pala, geleneksel ticaret bölgesinin her akşam üzeri insan boyunu aşan demir parmak bariyerlerle izole edilmesini eleştiriyor.
Haklı!
Saat 18:00 itibariyle esnaf işyerlerini kapatmaya başlıyor. Tabii müze durumundaki kentin böylesine önemli bölgesi, hem kentten hem de turizmden koparılıyor.
Hem kentinin hem de yerli ve yabancı turistlerin, akşamları da gezinti yapabilecekleri ve kentin ruhani bir öyküsünü yaşayacakları bölgeden söz ediyoruz. Demir parmaklıkların ardında, tümüyle özel mülkiyet yeri gibi kullanılıyor.
Turizm kenti olacaksak…
Bazı hususları bu sütunlarda sıklıkla gündeme getiriyoruz. Turizm kenti olabilmek için yerel halkın ve daha da ötesinde esnafının buna hazır olması, sahiplenmesi gerekiyor.
Cadde ve sokaklardaki işyerleri ve bankalar, kapatılır ve öylece sabahı bekler… Koza Han ve Kapalıçarşı'daki işyerleri de, farksız olmalı ve oralarda dolaşılabilmelidir.
Koza Han, başlı başına acı örnektir!
Han esnafı, gezinti yerlerini ve avluya bakan açık alanları, kendi malı gibi kullanıyor. Masa ve sandalyelerle tarihi bir yapının işlevi engelleniyor. Temizlik malzemeleri ve gerekçeleri de, etrafa konuluyor. İngiltere'nin kraliçesi gelecek diye, gerçeklerimizi 1 günlüğüne örttük.
Turizm kenti olacaksak…
Kış mevsimi de, canlı olabilmeli. Hayali kurulan yabancı turistler, öyle gökten zembille de yağmayacak.
Turizmde kültür turları ve iç tüketimdeki canlılığı dikkate alırsak, Türkiye toplumu ve Bursa kentlisi, başlı başlına bir müşteri kitlesidir.
Dahası…
Türk toplumu, aktarmalı, zahmetli şekilde ve daha fazla para ödeyerek alışveriş merkezlerine ulaşıyor. Tek biletle gidilebilen ve pazarlık yapılabilen esnaflık, tarihi han ve çarşı esnafının farkına varması gereken çifte avantajdır.
Bursa gibi büyük konumundaki kentte, henüz saat 18:00 itibariyle han ve çarşılarındaki kepenkler iniyor. Havlusuyla ünlü bir yerel firma, ticari centilmenlik düşüncesiyle buna saat 18:00'de uyuyor.
Büyükşehir Belediyesi'nin bir yanda icraatı ve kaydedilen aşama, diğer bir yanda açıklamaları… Sivil zeminde ise, Bursa Kent Konseyi'nin çalışmaları ve açıklamaları…
Sorumluluk, herkesçe ortak!



Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.