Hava Durumu

TOKİ, şehir efsanesi oldu!

Yazının Giriş Tarihi: 06.02.2012 08:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.02.2012 08:26
Toplu Konut İdaresi (TOKİ), kira öder gibi ev edindirme ve kentsel dönüşüm politikasına rağmen, Bursa’da farklı düşünce ve izlenim yarattı.
Kentsel doğru ve toplumsal fayda düşüncesiyle Bursa’da Doğanbey kentsel dönüşümüne başlandı, yaşanan süreçte ise, gelişen sorunlar ve hayal kırıklığı malum…
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, dönemin ilçe belediye başkanı olarak, en başta kendisi mutlu ve umutluydu.
Kentin çöküntü bölgesi ıslah edilecekti. Örnek teşkil edebilmesi isteniyordu. Yerlerini devreden kentliler ise, modern konutlara kavuşacaktı.
Altepe, TOKİ’yle görüş ayrılığı ve ihtilaflar da yaşadı. Ticari projeye dönüşüm ve hak sahiplerine ciddi olumsuz yansımalarından endişe ediyordu.
Projenin en başında, Altepe tarafından kentlinin çıkarları gayesiyle önemsenen ve uygulamaya taşınan temel bir esas vardı.
O esas, o karar, olmamalı mıydı? Süreçteki gelişmeleri dikkate alırsak, idari ve hukuki yönleriyle çoktan beri tartışılıyor.
Altepe, yerlerini devreden 4 mahalledeki hak sahipleriyle imzalar atıldığında, “Tek faydalısı, tek kâra geçecek olan yer sahipleri…” diyordu.
Ardından…
 “5 metrekare ve daha fazla arsası olan herkese, ev verebileceğiz. Böyle bir uygulama, henüz başka bir yerde yok.”
…Ve!
 “Burada dedik ki, vatandaşımız mağdur olmasın. Herkes ev sahibi olabilsin.”
Yerlerin elde edilebilmesi için kamulaştırmadan kaçınılması, işin finansal boyutu ve sürati açısından, yürütmeyi kolaylaştırıcı görülüyordu.
Birkaç metrelik arsa payı veya bir duvarı olanın bile hak sahibi yapılması, artık hatalı olduğuyla tartışılıyor ve genel sorun bütünlüğüne ciddi paydaş olarak konuşuluyor.  Yeni konut hakkının elde edilebilmesindeki oran da, tartışılıyor.
Doğanbey uygulamasındaki hak sahipleri, hayal kırıklığı ve mağduriyet iddiasında bulunsa da… Halkın arasında, TOKİ, yine de ev sahibi olabilmenin umudu ve aracı görülüyor.
Hatta…
Modern şehir efsanesi söz konusu!
Komşuluktan mesai ortamlarına, kahvehanelerden ayak üstü sohbetlere kadar, yaygın rivayetler, söylemler, dedikodular dolaşıyor. Böyle bir iletişim ve paylaşım trafiğine göre, TOKİ, kentin her tarafında ve çok yakın zamanda, projelere girecekmiş…
Hatta…
Planlı yerlere bile, TOKİ giriyormuş!
Demek…
TOKİ üzerinden arsa, mülkiyet spekülasyonları, rant hesapları yapanlar var. TOKİ’ye suni talep ve resmi süreç oluşturma hesapları var… Belediyeler ve TOKİ’nin dışında, hiçbir kişi, kurum veya topluluğa, itibar etmemek gerekiyor.
Ayrıca…
Halk arasında,  “TOKİ alacak eski evlerimizi, bize yenisini ve büyüğünü verecekler.” hayali kuruluyor ise, “Dışı seni içi beni yakar” durumunda olan Doğanbey hak sahipleriyle konuşulmalıdır.



İnsaf insaf…

Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Bursa Ulaşım A.Ş., toplu ulaşım sisteminin başrolüne getirilirken, otobüslerle yapılan hizmette, bitmeyen bir tuhaflık var.
En modern ve genç otobüs filosuyla hizmet verilirken, temel ve çok basit bir davranış, kural bütünlüğü, özenle uygulanmalı.
Neler?
Öncelikle…
Duraklarda dururken ani frenleme ve hareket eden ani kalkış yapılıyor. Zaten zahmetli olabilen bir yolculuğu huzursuz ediyor ve can güvenliği tehdidi oluşturuyor.
Seyir halindeyken, durağa belirli mesafe kala sağ şeride geçilmesi gerekirken, gecikmeli manevra yapılıyor ve bu da, yine otobüs durağı işleyişini bozuyor.
Duraktan alınan son yolcunun henüz tam içeriye adım atmasıyla beraber, kapı kapatılıyor. Benzer bir durum, inen yolcularda yaşanıyor.
Her otobüste, yolcuların uyması     gereken kuralları gösteren levhalar var. Benzeri bir uygulama, şoförler için de yapılabilir.


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.