Hava Durumu

Termal su zirvesi!

Yazının Giriş Tarihi: 11.07.2012 08:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.07.2012 08:21
Çekirge!
Yıllarca…
Bursa’nın misafir odası olarak anılıyordu ve kaplıcalar denilince, turizm kenti olabilme açısından merkez sayılıyordu.
Sıcak su potansiyelini değerlendirme ve termal turizm kenti kimliğinin oluşturulması gerekçesiyle şimdilerde resmi adımlar atılıyor.
Çekirge’nin dışında, İzmir karayolundaki yeni oteller ve ayrıca bazı sağlık tesislerine, yeni kuyular ve hatlarla ulaşılmak isteniyor. Hat çekme projesine dayalı olarak, kentin batısında da, Dağyenice Termal Turizm Bölgesi ilan edilmişti.
Yıllara damga vuran Çekirge’deki işletmeciler, gelişmelerden tedirgin. Özellikle 14 yıl öncesini de yeniden yaşamak istemiyorlar. Osmanlı dönemine dayalı sıcak su kullanım haklarının geçerliliği de, tartışma konusu edilmeye devam ediyor.
İl Özel İdaresi’nin yürüttüğü Bursa Jeotermal A.Ş. nezdinde, önümüzdeki günlerde işletmecilerle toplantı yapılacak.
Gündem Çekirge!
Boru hattıyla Çekirge’nin dışarısına sıcak su götürme projesi, işletmecilere anlatılacak. Zaten kaygılı ve tepki olan bu çevreye, projenin son durumu ve sürecinin sunumu yapılacak. Görüşleri alınacak. Olası tepki ve eleştiriler dinlenecek. Sorular yanıtlanacak.
Açıkçası, bir zirve!
Devlet, ne yanıt alacak?
Öncelikle…
İlk başta Polis Evi’ne yönelik 1998’de gayri hukuki olarak açılan BÇ 2 kuyusunun, aktif kullanıma alınmak istenmesi, yeni kuyu girişimleri kadar tartışma konusu oluyor. Bu yeni kuyu nedeniyle su sıcaklığı ve yoğunluğunun azalmasıyla sonuçlanan duruma, yeniden düşülmek istenmiyor.
Kentsel sıcak su potansiyeli ve turizm kimliğini bağlayan kriz ve zararının, tekrar etmesinden endişe duyuluyor.
…Ve!
Carrefour Alışveriş Merkezi’nin çevresindeki özellikle yeni otellere hat çekilir ise, Çekirge’deki Vakıfbahçe ve Zeynine kaynaklarının olumsuz etkileneceği sanılıyor. Bu durumda, sıcaklığın ve akış yoğunluğunun 1998’deki gibi azalacağı endişesi yaşanıyor.
Ayrıca…
İşletmecilere, BÇ 2 kuyusundan takviye düşüncesi bulunduğu ileri sürülüyor. Su sıcaklığı ve akış yoğunluğunun azalacağı endişesi kadar, ücretli yapılmak istendiğine ilişkin duyumlar da, tepki yarattı.
Yargı yoluyla itiraz, yine gündemde!
Hem kullandıkları kaynakların sıcaklık ve akış yoğunluğunun korunması hem de Osmanlı dönemine dayalı mevcut kullanım haklarının geçerliliği, çifte önem taşıyor. Çekirge’nin dışına hat projesine, olumlu düşünce yaratabileceği yorumu da yapılıyor.
Osmanlı Devleti’nin borcu, Türkiye Cumhuriyeti’nce ödenmişti. Çekirge’deki işletmeciler, aynı Osmanlı dönemine dayalı sıcak su kullanımı hak sahipliğinin hiçe sayılacağı gerekçesiyle 15 yıla yakın süredir bunun da mücadelesini veriyor.
Valilik, yola çıkışında ve yolun haritasında kentin çıkarlarını savunuyor. Tarafların sağduyulu, tek doğrular ve hukuka dayalı uzlaşısı, Bursa’nın kentsel hedef yolunu güçlendirecek ve hızlandıracak bir dönüm noktası olacaktır.


Tamamlama ramak kala…
Büyükşehir Belediyesi’nin yeni stadyum yapım sürecindeki yargı frenini, dün bu sütunlardan duyurmuştuk.
Toplam 3 etapla projenin ilk ihalesiyle kaba inşaatı yürüyor. İhalesi yapılan son etabıyla Timsah görüntüsünü sağlayacak örtünü gerçekleşecek.
İnce işçilik, elektrik ve mekanik çalışmalarını kapsayan 2. etap hakkında, ihaleyi kaybeden bir firmanın idari yargıdan elde ettiği yürütmeyi durdurma kararı sürpriz olmuştu.
Büyükşehir Belediyesi’nden dün yapılan açıklamada, “Stadyumun kaba inşaatında sona doğru” deniliyor. Kütlesel ve dış görüntü işlerinin aksamayacağı vurgulanıyor. Yeni stadyum müjdesi de, tekrarlanıyor.
Tam tamamlamaya ramak kaldı, ancak mahkemelik 2.etap, projenin tam tamamlanması ve fiili kullanımı açısından da önem taşıyor.


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.