Hava Durumu

Teleferiğe ağaç kesimi mahkemelik!

Yazının Giriş Tarihi: 17.07.2013 08:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.07.2013 08:41

Bursa’nın turizmini konuşurken, Uludağ’ın modern ve yüksek kapasiteli yeni bir teleferik hattına ihtiyaç duyuluyordu.
Büyükşehir Belediyesi’nin önceki döneminde, yüklenici firmanın sorunları, ağaç kesimi tartışmaları ve bölgesel planın dava edilmesi nedeniyle süreç durakladı.
Başkan Recep Altepe’nin dönemiyle proje hazırlatıldı. Yüklenici firma da, devretmeyle el değiştirdi. Bölgesel plana yargı süreci kalktı. Ankara’dan izinle süreç yeniden başlamıştı.
Birkaç hafta önce…
Ağaç kesimi tartışması, yeniden oluştu!
Sarıalan’dan hattın uzatılacağı Oteller Bölgesi arasındaki 4.5 kilometre için 3 bin 500 dolayında ağacın kesileceğinden söz ediliyor.
İlk süreçte denilenin aksine, ağaç kesimine yüksek direkler kurulmasından vazgeçildiği savunuluyor. Yüklenicinin, maliyeti düşürmek istediği ortaya atılıyor.
Ağaç kesiminin başladığı ve fotoğraflandığı söylenirken, Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) ve Bursa Barosu, dava açmayı öngörüyor.
Projeyi Büyükşehir Belediyesi yaptırıyor ve özel firma üstlense de, yerin asıl sahibi ve ağaç kesimine izni veren Orman ve Su İşleri Bakanlığı, dava edilecek.
Dava dilekçesinin, bugün verilmesi planlanıyor.
Büyükşehir Belediyesi’nde, “Uludağ’da endişe edilecek bir ağaç kesimi ve bir doğa tahribatı olmayacak” görüşü var.
Uludağ Üniversitesi ve Bursa Teknik Üniversitesi’nin de, projeyi teknik ve doğa yönleriyle ele aldıklarına işaret ediliyor.
Üniversitelerin çalışmasına göre, “acil durumlar için hat altında müdahale koridorunun oluşturulması ve bu nedenle ağaç kesiminin gerektiği sonucuna varıldığı” vurgulanıyor.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün, zorunlu olmadıkça ağaç kesilmemesini öngördüğü ifade ediliyor. Üniversitelere göre ise, belirli sayıda ağaç kesiminin gerekliliği ve kaçınılmazlığı yorumu yapılıyor.
Büyükşehir Belediyesi’nin, ağaç kesimini gerektiren koridoru önce 15 metre olarak düşündüğünü, ancak 6 metreye düşürüldüğünü öğrendik. Kesilecek ağaç sayısının da, binin altında olacağı söyleniyor.
İtiraz eden taraflar, Bursa ve Uludağ için yeni teleferik projesini önemli bir ihtiyaç görüyor, ancak doğa tahribatı endişesini, mahkemeyle ortadan kaldırmayı düşünüyorlar.
Şimdi…
Büyükşehir Belediyesi’nin kamuoyuna yapacağı açıklama, Bursa’ya hizmeti yavaşlatacak veya durduracak olası süreci ortadan kaldırabilecek.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.