Hava Durumu

TBMM’deki komisyonlar, hükümet kadar önem kazandı!

Yazının Giriş Tarihi: 26.06.2015 07:40
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.06.2015 07:40
Türkiye’yi yönetecek olası koalisyon veya azınlık hükümetleri için farklı senaryolar ve tartışmalar yürütülüyor.
Gözler, siyasi partilerde!
Yasama ve icraat için hükümetin kurulabilmesi konuşulurken…
TBMM’de komisyonların oluşturulabilmesi ve işletilmeleri, Türkiye’nin yönetimi için yeni hükümet belirsizliği kadar önem taşıyor.
Temel görev ve öneme sahip Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 45 üyeliğin 25’i, hükümet konumunda bulunan siyasi parti veya partilerin milletvekillerinden oluşacak.
Kuruluş esası ve üye sayısı, değiştirilemiyor.
AK Parti’nin olmadığı bir hükümetin kuruluşu, AK Parti’nin, başlıca ve en önemli bir komisyonun yönetsel konumunu kaybetmesi anlamına geliyor.
Komisyonlar, farklı esaslar taşıyor.
Önceki yasama dönemine göre…
Komisyonlar, 16’şar üyeliğe dayanıyor, genel seçim sonuçlarıyla AK Parti’ye 8, CHP’ye 4, MHP ve HDP’ye 2’şer üye düşüyor.
AK Parti, çoğunlukta gözüküyor, ancak kendisinin olmadığı bir hükümet, komisyonların işleyişini rakiplere bıraktıracak.
AK Parti’siz koalisyon veya azınlık hükümetinin el atacağı öncelikli iş, sayısal bir çoğunluğun elde edileceği Danışma Kurulu’nun kararıyla komisyon üye sayılarını artırmak olacak.
Böylelikle…
AK Parti’nin sayısal çoğunluğu, azınlığa düşürülecek.
Hükümetin yeni yasa çıkarma veya mevcut yasayı yeniden düzenlemeye ilişkin düşünce ve tasarılar için komisyonlar eşik konumunda bulunuyor.
Elbette ki…
Siyasi partilerin birbirleriyle uzlaşı ve hatta pazarlıkları, komisyon işleyişinde bir diğer önemli etken, alternatif olmaya devam edecektir.

Bursa’yla “Dünya Mirası” hatırası

Sosyal ve eğitsel çalışmalarla Eğitime Yön Verenler Ödülü’nü alan İshaklar Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Arı, duyarlı bir kentli, köy ve kent sevdalısıdır.
Bursa’yı dolaşırken…
Sosyal medyada, fotoğraf paylaştı.
Alıntı yaptık.
Büyükşehir Belediyesi, tarihi camilerin bölgesine  kentin Dünya Kültür Mirası Listesi’nde olduğunu paylaşan anıtsal uygulama getirmişti.
Halk ve turistler, hatıra fotoğrafları çektiriyorlar.
Güzel bir çalışma!
Fotoğrafta, bir detaya takıldık.
Yabancı dillerle beraber, Türkçe diliyle de “Dünya Mirası” yazılırken, üretimi sırasında gereken dikkat ve özenin gösterilmediği görüntüsü vardı.
“Dünya Mirası” yazısı ve konulduğu yer, tam ortalanmamış ve hoş olmamış.

Bursa, komisyonlarda karşılığını bulmalı

TBMM’de komisyonların oluşturulması ve faaliyetleri, yasamanın yanı sıra kentsel temsil ve icraat açısından da, sorumluluk yüklüyor.
Bursa olarak…
AK Parti’den Hüseyin Şahin’in Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki üyeliği, icraatın mutfağı olarak da faydalı temsil oluşturdu. 
Şahin’in yeniden seçilmesi ve deneyimi, yeni hükümet ve muhalefet konumlarına göre, her koşulda stratejik sorumluluk yüklemeye devam ettirecektir.
AK Parti’nin önceki dönem milletvekillerinden Mustafa Öztürk de, sanayi ve ticaretle ilgili komisyon üyeliğinde aktif çalışmalar yürütmüştü.
Yeni dönemle…
Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nun üyeleri arasında, Bursa’nın farklı siyasi partili milletvekillerini de görmek istiyoruz.
Yeniden imar, kentsel dönüşüm, ulaşım ve turizm gibi, Bursa’nın gündemi ve yol haritasının başlıca unsurlarını konu olan komisyonda, Bursa’ya gereken yer verilmelidir.
Siyasi partilerin yönetimleri, Bursa’ya hakkını teslim etmeli.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.