Hava Durumu

Tayan, şaştı ve kızdı bu “çifte” duruma!

Yazının Giriş Tarihi: 16.07.2014 08:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.07.2014 08:11

CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, hem iktidar hem de muhalefetliği yaşadı. Bakanlıklar da yapan ve başka önemli görevleri de yürüten deneyimli bir siyasetçidir.
Erken vakitle…
Medyayı, okur ve izler.
Güne, böyle başlar.
Şu günlerde kaleme aldığımız kentsel çifte husus hakkında, dün hem elektronik posta iletisi hem de telefon görüşmesiyle düşüncelerini paylaştı.
Hükümetin Bursa’ya birkaç yıl önce duyurduğu ve kağıt
üzerindeki Bursa Sağlık Kampüsü’ne başlanamadığını kaleme alınca…
AK Parti’nin öncelikle iktidardaki uzun süresine işaret ederek, “12 yıldır, AKP’nin Bursa’daki dev projelerini bekliyoruz. Dev proje şehir hastanesini beklerken Bursalılar, hasta oldu. Hastane, yılan hikayesine döndü.” diyordu.
Süreç için olasılık öngörüsüyle “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 12 yılda temelini atamadı, Cumhurbaşkanı olarak, temel atmayı hayal ediyor herhalde.” yorumunda bulunuyor.
Yer ve imar vizesindeki tartışmalarla ilgili olarak, “Neden gecikiyor? Plansız ve programsızdır da, ondan… ‘Ben yaptım oldu, istim arkadan gelsin” mantığıyla hareket ediliyor.” şeklinde konuşuyor.
Yasalar ve hukuka riayet sorunu olduğunu da iddia ederken, ihale mevzuatındaki sık değişikliklerle de beraber, kamusal projelerin etkilendiğini söylüyor.
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin arasındaki sinek ihtilafını da değerlendirdi.
İlçedeki sinek sorununa da değinen Tayan, “Avrupa şehri Bursa halkı karasinekten, sivrisinekten perişan olur, zamanında ilaçlama ihalesini
unuturlar. Bu durum nedeniyle de, nisanda başlaması gereken bir mücadele, haziranda başlamış oluyor.” diyor.
Sinekle mücadelede geç kalındığını, yetki ve sorumluluğun Büyükşehir Belediyesi’nde olması nedeniyle Nilüfer Belediyesi ve ilçe halkının, zor durumda kaldığını vurguluyor.
Ses tonu…
Şaşkınlık ve kızgınlık.

 

Tarihi hanlar “İş Hanı” mı?

Bursa’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınmış olması, büyük ülke ve marka kentlerin bile kolay elde edebileceği sonuç değildir.
Çünkü…
Elde, kıymet gerekiyor.
Bursa’da, bu var.
Kentin tarihi han, çarşılan ve külliyeler ile Cumalızık’ından oluşan erken Osmanlı dönemi yerleşimi, ünlü Efes’in bile henüz varamadığı bir konuma kavuştu.
Kıymetini UNESCO tescilledi, ancak bu kıymeti öncelikle bilmesi ve böyle duruma göre davranması gereken de, halkın kendisidir.
Günlük hayatın geçtiği, geleneksel ticaretin yürütüldüğü tarihi han ve çarşılarda, restore edilenlere, zamanla yenileri ekleniyor.
Ancak…
Esnaf, alışkanlığını değiştirmiyor. Elindeki, evrensel değer olarak yaşamıyor. Tarihi kentin belirli bu bölgeleri, müstakil işhanı gibi görülüyor.
Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala, tarihi çarşıların sürekli açık tutulmasını öngören Valilik kararına da uyulmadığını gündeme taşıdı. Büyük ana kapıların, demir parmaklıkların ve kepenklerin, halkın dolaşımını da etkilediğini söylüyor.
Çözüm…
Denetim ve gereğidir.
Koza Han’ın yan giriş duvarlarına oluşturulan alışveriş ünitesi yetmediği gibi, yanı sıra girişi de etkileyen satış reyonlarını da görünce…
Görmeyen ve gereğini de yapmayan resmi kurum ve kuruluşlar, Pala’nın ifade ettiği sorunun neden tarafı durumundadılar.

 

Tramvay 1 lira!

Büyükşehir Belediyesi’nin İpekböceği adını taşıyan araçlarla yürüttüğü tramvay seferleri, uzun süren tartışma döneminden sonra zamlandı.
Kent merkezini çevreleyen hatta verilen tramvay hizmetinde 50 kuruş ve tek tip ücretlendirme uygulamasına son verildi.
Tam bilet olarak 1 TL ve indirimli bilet olarak 65 kuruş olarak belirlenen yeni ücret tarifesi, sessiz sedasız bir başlan-gıçla devreye girdi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.