Hava Durumu

“Sivil” anayasa, Bursa’ya soruldu!

Yazının Giriş Tarihi: 02.04.2012 08:28
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.04.2012 08:28
Türkiye Ekonomi Politikaları Vakfı’nın Anayasa Platformu Vatandaş Toplantıları, dün de Bursa’da yapıldı ve kentliye yeni anayasadan beklentileri soruldu.
Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde, muazzam demokrasi buluşması vardı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in de yer aldığı açılış programı, organizasyonun ciddiyetini ve önemini baştan vurguluyordu.
Anayasa’daki mevcut esaslar ve yeni beklentilere ilişkin ana başlıklar, soru ve seçeneklerle masaların başında ele alındı ve tanınan sürede oylamaya sunuldu.
Türkiye verileri, sonradan kamuoyuna paylaşılacak, hükümet ve parlamento kurumunun dikkatine sunulacak, gösterge oluşturacak.
Bursa, ne düşünüyor?
Toplumu kucaklayan… Bireyselliğe inecek kadar temel güvence sağlayan… Millet iradesini gözeten ve güvence altına alan… Düşünce ve ifade özgürlüğünü önemseyen… Yönetimsel anlayışa sınırlar koyabilen…
Siyaseten…
Millet iradesi mesajı vardı!
“Türkiye’de, parti içi demokrasiyi güçlendirecek tedbirlere yer verilmelidir?” sorusuna, % 100’e yakın “Evet” yanıtı veriliyordu.
“Milletvekili adaylarını, partiyi yönetenleri, parti üyeleri mi, parti seçmenleri mi belirlemelidir” diye soruldu, parti yöneticileri ve parti seçmenleri tarafından yapılmasını isteyenlerin oranları birbirlerine yakındı ve toplamı da, % 100’e yakındı.
Dolayısıyla…
Millet iradesi kavramının, parlamentoyu oluşturan iktidar ve muhalif siyasi partilerin işleyişine de, demokrasi tesisi ve güvencesi istenmiş oluyor.
Devletin yönetimsel esasları açısından, devletin, doğa ve kültür varlıkları üzerindeki söz sahipliği politikası da, gündeme geldi. Ve karşıtlık da, % 80’in üzerinde gerçekleşti.
Din hizmetlerinin, devletin anayasal görevleri arasında yer alıp alamayacağı da soruldu. Bu soruda da, ibadet yerlerinin açılması ve din görevlilerinin yetiştirilmesi de örneklendi. Devlet politikasına eğilim, üçte iki oranında ortaya çıktı.
Bursa, tam sivil anayasa yolunda önemli kavşak noktası olmuştu.


Bursa’da demokrasi şöleni!

Yeni anayasanın Bursa’ya sorulduğu buluşma, önemli yerel kurumların ortak ev sahipliği ve misafirperverliğiyle gerçekleşti.
Bursa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve BTSO, kentin organizasyon üstlenebilmesindeki başarısına yeni örnek sergiledi.
Merinos Kent Parkı’ndaki Atatürk Kongre Kültür Merkezi (MAKKM), nakış gibi işlenmiş önemli buluşmaya ev sahipliği yaptı.
Özellikle Bursa Kent Konseyi’ndeki sivil platformlarından katılımcılar da, tam sivil yeni anayasaya da katkılarını ortaya koymuş oldular.
Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Koordinatörü Semih Pala, 48 saat öncesinden bitimine kadar, gece-gündüz görevi başındaydı. Dünü, “Bursa Bursa olalı, böyle toplantı görmedi!” diye özetliyordu.





Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.