Hava Durumu

Neler yaşanmadı ki, “Keles” de yenisiydi!

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2012 09:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2012 09:45

Merkezi ve yerel yönetim kurumlarınca, farklı alanlarda büyük projeler gündeme getiriliyor. Böylesine temel, anlamlı ve önemli gerekçeye rağmen, itiraz ve davalar gelişiyor.
Sadece işbaşındaki AK Parti’nin döneminde değil, önceki iktidarların döneminde de, aynı durumlar yaşanıyor ve gündem ısınıyor.
Vaktiyle…
Orhaneli Termik Santralı, Bursa Çevre Otoyolu ve Ovaakça Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı ile son birkaç yılın Bursa Sanayi Sitesi ve Bursa Entegre Sağlık Kampüsü projeleri…
Kamusal hizmet öne sürülüyordu, ancak bireysel ve toplumsal karşıtlıklarla yürütülen itirazlar ve davalarla da, duraklama, iptaller ve bazı geri adımlar söz konusu oluyordu.
Karşıtlığın gerekçeleri de vardı!
Yaşanabilir kent.
İmar ve planlama normları.
Doğal çevre.
Tarımsal koşullar.
Tarihi ve kültürel değerler.
Milli servet.
Çevre sağlığı.
Kamusal fayda.
Toplum sağlığı.
Ovaya, tarıma ve havaya olumsuz etkileri olacağı gerekçesiyle Ovaakça Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı’na karşı çıkılmıştı.
Eylemler düzenlendi, ancak nafile…
Ayrıca…
Bursa Çevre Otoyolu’na da karşı çıkılmıştı, ancak proje gerçekleşti.
Özellikle…
Mevcut sanayi sitelerinin tam kullanım amacıyla dolmaması ve ana amacından da sapmış olmalarına rağmen,   Bursa Sanayi Sitesi de gündeme getirildi.
Yaşananlar…
Kamusal trajikomedi!
Ovanın içerisine planlanan çok branşlı hastaneler yerleşkesi de, durmuş oluyordu. Bir kısmının, taşkın sahasına planlandığı vurgulanıyor.
Yıllar önce…
Orhaneli Termik Santralı’nın bacasının çevre ve toplum sağlığını tehdit ettiği gerekçesiyle verilen mücadele ve açılan davalarla faaliyeti durmuştu. Filtre sistemi kurulunca, faaliyetine devam etti.
…Ve!
Bugün…
Dağın ardında, ikinci termik santralı projesini yapacak firmayla sözleşmenin dün imzalanmasının ardından, bir başka ısrarlı projenin takvimi işliyor.
Tüm bu yaşananlar, hizmet gerekçesinden eden ve yerinden yönetim gerekçesiyle reform yaptığından da söz eden hükümetlerin geleneksel politikası ve sonuçlarıdır.
Bazı büyük özel sektör projeleri de, diğer örnekleri oluşturmaktadır.
Türkiye’nin dününden bugününe, işbaşındaki farklı siyasi iradelerin de, merkezi yönetim bürokrasisinin de, vazgeçmediği veya vazgeçemediği bir sistem var, böyle de devam ediyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.