Hava Durumu

Krizin en büyüğü yaşandı

Yazının Giriş Tarihi: 09.11.2014 08:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.11.2014 08:08
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Bursa’ya geldiği gün ve aynı yerde, yine Bursa için çok önemli ve anlamlı bir başka buluşma yapılıyordu.
Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğindeki uluslararası katılımlı Türkiye Bilim Merkezleri Sempozyumu’nun ilk günüydü. Ayrıca Kuzey Afrika ve Ortadoğu Bilim Merkezleri Ağı (NAMES) Genel Kurulu da olacaktı.
Ne yazık ki…
Çok sayıda üye ülkeden yetkili ve uzmanların katılımını öngören 3 günlük programın ilk günü, olumsuz etkilendi ve bir kâbus gibi geçti.
Başbakanlık korumalarına dayandırılan olağanüstü ve ötesinde abartılı bulunan önlem uygulamaları, hazırlıkları çok önceye dayanan çifte bilim organizasyonuna gölge düşürdü.
Merinos Parkı’nın açık ve kapalı otoparkları da bir yana, çevre yollarına da otopark yasağı getirilmesi, ayrıca yayalara dolaşım kısıtlaması, sıkıntı yarattı.
Çeviri yapan görevliler, içeriye güçlükle alındı. Katılımcılara verilecek öğle yemeğinin araçla getirilmesinde bile, sıkıntıya düşüldü.
Başbakan’ın programının yürütüleceği alan olması gerekçesiyle açıktaki Merinos Kafe’nin masa ve sandalyeleri, bayrak direkleri ve çocuk oyun üniteleri bile kaldırtıldı.
Hatta…
Başbakanlık korumalarının gündeme getirmesi nedeniyle organizasyonun iptal edilebilmesi bile, uygulanması için söz konusu olabiliyordu.
Böylece…
Krizin en büyüğü yaşandı!
Organizasyonu yürüten Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Bursa Kültür A.Ş. tarafından ortaya konulan haklı tutum ve irade, artık uluslararası skandala dönüşebilecek durumu önledi.
Keşke…
Bunlar yaşanmasaydı.
Hükümet, 2023 hedeflerini konuşuyor.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, yanı başında gerçekleşen önemli bilim buluşmasını ziyaret edebilir ve hatta bir konuşma yapabilirdi.
Maalesef…
Bursa’ya Başbakan gelişlerinde, kentin yönetimi Başbakanlık korumalarının geçiyor ve günlük hayatın akışı da değişiyor.
Yine…
Yaşadık. 
Bu kez…
Kent hayatı, iyice allak bullak oldu. Uluslararası organizasyonun iptal edilebilmesinin de, yani bir skandalın da eşiğinden dönüldü. 

DÜNYA GERÇEĞİ, BU BULUŞMADA!

Türkiye Bilim Merkezleri Sempozyumu’nda konuşan Jeofizik  ve Gökyüzü Bilimcisi Dr. Essam Eggy, ABD’nin uzay çalışmaları üssü NASA’nın önemli bir görevlisi…
Açıklamasıyla…
Dünya gerçeğini vurguladı.
Yaşamsal öneme sahip özelliklerin tehdit altında bulunmasını ve artık kıymet bilinmesi gerektiğini söyledi. Suya, önemle değiniyordu.
Dünyanın her tarafı sularla çevrili olsa da, su varlığının % 90’ının yeraltında olduğunu ve açıktaki suyun da sadece % 2’sinin temiz olduğunu anlattı.
Mars’la ilgili çalışmalara değindi.
Türkiye’de kısır çekişmeleri ve bilimdeki hedefleri anımsarken…
ABD’nin Mars’a indirdiği araçlarla yürütülen çalışmalarını, Çin’in bile bu alanda uygulamalar yürüttüğünü dinliyorduk. Bu, bilimin önemi ve gereğini gösteriyordu.
Eggy, eğitsel ve öğretsel bilim merkezlerinin artık çok önemli olduğunu belirtirken, “Böylelikle özellikle çocukların hayal gücünü çalıştırabilmek ve yaratıcılığa yönlendirmek, mümkün olabiliyor.” diyordu.
Büyükler için de, önemseniyor.
Bilimin, büyük devlet olabilme, halkların özgüveni ve geleceği açısından önemini de ifade ederken, çarpıcı bir örneklemeyle “ABD, Vietnam’da başarılı olamadı ve travma yaşadı. Ancak NASA’nın kurulması ve uzay çalışmalarına yönelmek, Ay’a ayak basmaya vardı. ABD yüceldi ve halka moral geldi.” diyordu.
ABD Başkanı Keneddy’in NASA’yı gizli bir üs olarak kurmadığına değinen Eggy, bu durumu çok önemli bir düşünce olarak niteledi.
“Hayal gücü ve yaratıcılığın yürütülmesi, beyin gücünün çekilmesi ve özgür çalışma ortamı için NASA sivil yapıda kurulmuştur” 

KEYİFLİ TEKNOLOJİ…

Atatürk Kongre Kültür Merkezi’    ndeki Türkiye Bilim Sempozyumu’nda, iki önemli gözlem edindik.
İlki…
Türkiye’de özellikle belediyeler eliyle bilim merkezlerinin açılması ve yaygınlaşması, bu faaliyetlere yönelik donanım ve araç imalatına yönelik sektör oluşturdu.
Diğeri…
Eğitim kurumlarında, artık dersler kitap ve eski tür görsel unsur ve basit araçlarla değil, teknolojik donanımlara dayalı eğitsel ve öğretsel araçlarla yapılıyor. Bu da, oluşan bir başka üretim sektörüydü
Kurulan tanıtım stantlarında gördük.
Yerli bir firmanın, uzaktan kumandayla yönetilen ve konuşabilen sempatik robotuyla hatıra fotoğrafı çektirmeyi unutmadık.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.