Hava Durumu

"Kentsel" emek sayesinde, teknik üniversite kuruldu!

Yazının Giriş Tarihi: 19.02.2012 10:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.02.2012 10:14
Anadolu'da kentlerin üniversiteye, ilçelerin de yüksekokullara sahip olabilmesi, yıllarca yerel gelişim ve ticari canlılık aracı görüldü. Böyle bir istek, her kente üniversite kuruluncaya kadar devam etti.
Büyük kentler için başka yeni devlet ve özel üniversiteleri gündeme gelince, bu kez ilçelerin ev sahipliği yarışı oluştu. Bursa'nın Yıldırım, Gemlik ve İnegöl ilçeleri, buna örnektir.
Bursa'da, Uludağ Üniversitesi'nin yanı sıra, Bursa Teknik Üniversitesi'yle beraber, artık 2 devlet üniversitesi bulunuyor. Vakıf girimişiyle bir de, Bursa Orhangazi Üniversitesi kuruldu.
Büyük hayali kurulan teknik üniversite, 1.yıldönümünü kutluyor.
Özellikle…
Kent dinamiklerinin girişimleri ve emekleri, Bursa'ya 2. üniversitenin kurulmasını sağlarken, Anadolu'daki genel düşüncenin aksine, bilimsel istekle yola çıkılmıştı.
Büyük ve ayrıca özellikle sanayi kenti kimliğiyle beraber, teknik üniversiteye ihtiyaç duyuluyor. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, kent adına bir arzunun, bir hayalin daha gerçekleşebilmesi için de ortaya atılmıştı.
Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen, ilk kuruluş yıldönümünde düzenledikleri buluşmada, "Bursa Teknik Üniversitesi, Türkiye'nin 5'inci teknik, Bursa'nın ise 2'inci devlet üniversitesi. Bu yola, araştırma üniversitesi olmak için çıktık. Öncelikle, bölümlerimize yeni bölümler katmak ve akademik kadromuzu artırmak istiyoruz." diyordu.
Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğündeki ilk yer çözümü ve diğer adımlarla beraber, geçici yerleşim sağlanırken, sırada daimi yerleşke tesisine sahip olmak var.
Kestel'e yapılmak istenen yerleşkeye ait bölgenin, orman arazisi kapsamında olması nedeniyle idari ve hukuki pürüz yaşanırken, gecikme oluştu.
Buluşmaya katılan AK Parti milletvekillerinden Mustafa Öztürk, yer sorununa çözüm için kamuoyunda "2/B" olarak bilinen orman arazileri hakkındaki yasa hazırlığını işaret etti.
Bir diğer AK Partili Milletvekili Tülin Erkal Kara da, "Teknik üniversite sanayi kenti Bursamız'da yıllardan beri büyük bir ihtiyaçtı. BTÜ bu boşluğu dolduruyor. Türkiye eğitim alanında dünyada sayılı ülkeler arasında. Yurtdışından öğrencilerin BTÜ'de eğitim almaları da sağlanmalı." diyordu.
Kuruluş sürecine omuz verenlere teşekkür plaketi sunulurken, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez de, hayalden gerçeğe beraberce varabilmenin mutluluğunu yaşadı.



Yıldırım'ın günahı ne?

Yıldırım, Bursa'nın 2. büyük ilçesi. Batısında, çok sayıda merkezi yönetim kurumları ve okullar var. Planlı gelişim de oldu.
Büyükşehir Belediyesi, sarı yeni otobüslerle kentsel ulaşımda Türkiye'nin en yeni ulaşım filolarından birini oluşturdu.
Geçen yıl, Yıldırım'ı toplu ulaşımda adeta cezalandıran bir ara düzenleme yapıldı.
Kent merkezi ile yakın çevresi arasındaki bazı özel hatlar, Büyükşehir Belediyesi'nin yeni otobüslerine dönüştürüldü. Eski model otobüslü özel işletmeciler, doğudaki hatlara dağıtıldı.
Yıldırım'da, kent merkezi ve Çekirge gibi uç noktalarda, daha önceden beri özel işletmecilere verilen hatlar da var. Bu seferler de, yine eski model otobüslerle yapılıyor.
En büyük 2. ilçede, "S" koduyla hizmet verilen hatlara, yeni otobüslerden serpiştirilme yapıldı, ancak körüklü azlığı da dikkati çekiyor. Bu nedenle kentin doğusunda eski otobüslerle eziyetli ulaşım var.
Yaklaşık 15 yıllık eski otobüsler, dışı ve içiyle sadece Yıldırım ilçesine değil, büyük ve iddialı bir kent olan Bursa'ya da hiç yakışmıyor.



Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.