Hava Durumu

“Kentsel” dönüşümde, yargıda önemli karar!

Yazının Giriş Tarihi: 27.04.2015 07:33
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.04.2015 07:33
Afet riski taşıyan alanlara kentsel dönüşüm yasası gerekçesiyle yeni planlama ve uygulamalar gündeme getiriliyor, ancak..
Bursa’da Yıldırım Belediyesi’ne karşı açılan ve kazanılan idari davada çıkan karar, hem hükümete hem de yerel yönetimlere uyarı anlamına geliyor.
İlçe belediyesinin önceki döneminde, ilk karara göre bütünleşik 7 mahalle için çıkarılan ve daha sonra ise  2 mahalleye düşürülen kentsel dönüşüm ana planlamasına, yürütmeyi durdurma çıktı.
Yeni Başkan İsmail Hakkı Edebali’nin yönetime gelmesiyle de, ilçenin genelini ele alan, halkın talebi ve kabulünü, tarafların uzlayışını önemseyen yeni yol haritası oluşturulmuştu. 
Bu nedenle…
İdari dava konusu edilen 2 mahalleli dönüşüm planlaması, meclis kararıyla da iptal edilmiş ve yürürlükten kaldırılmıştı.
Bursa 2. İdare Mahkemesi’nin, İnşaat Mühendisleri ve Şehir Plancıları odalarınca açılan davasında, ana planlamayı durdururken, ilçe meclisindeki sonradan iptale dayanarak, ilçe belediyesinin uygulama planlamasına yönelik iptal istemini dikkate almadı.
Büyükşehir Belediyesi’nin üst ölçekli ilgili planlama kararına yürütmeyi durdurma çıkarken, bu karara etken olan bilirkişi görüşü, kentsel dönüşüm geleceğini bağladı.
Mahkeme tarafından dikkate alınan bilirkişi görüşüne göre…
Dönüşüm uygulamasıyla getirilmek istenen yeni yapılaşma, yeni imar hakları ve oluşturacağı düzenle kütle ve nüfus yoğunluğu nedeni gösteriliyor.
Dönüşüm yasası ve planlamasıyla özellikle güvenli ve sağlıklı yapılaşma yaratılması ilkesinden söz edilmesine rağmen, “Amaç ve ilkeye aykırı olarak, yoğunluk artırımının öngörüldüğü,  bunun da riskli alanda kentsel riski artıracağı” ifadesi kullanılıyor.
Yüksek yoğunluklu konut gelişme konut alanı, ticaret ve yönetim merkezleri planlanlanmış olması, özellikle trafik, toplu ulaşım, yürüme yolları, meydan, yaya aktivite mekanları ve açık kamusal alanlar gibi teknik altyapı koşullarının gözetilebilmesi gereği de ifade ediliyor.
Bu gelişme…
Dönüşüme yönelik yeni planlama düşünceleri ve kararları ile Bursa’da teşvik için toplam inşaat alanına 0.50 emsal artışını, hukuki tartışma içerisine düşürmüş gözüküyor.

DÜNYACA ÜNLÜ YAZAR, NİLÜFER'DEN GEÇTİ…

Yunus Emre Enstitüsü, Çanakkale Savaşı’nın 100. yıldönümü nedeniyle savaşın taraflarını, edebi ve tarihsel önemli bir buluşmayla ele alıyor.
Bursa, Çanakkale ve İstanbul’u kapsayan organizasyon, Bursa’da Nilüfer Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Evi’ndeki etkinlikle başladı.
Avustralyalı, İngiliz ve Türk yazarlarla 100 yıllık barışa olan yolculuğu konuşuluyor.
Ünlü İngiliz yazar Louis de Bernieres de, dün Nilüfer’de konuk ediliyor ve kaleme aldığı “Bir Gelibolu Destanı: Kanatsız Kuşlar Romanı” yaşatılıyordu.

DİYARBAKIR'A UÇAK MÜJDESİ!

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, dün Diyarbakır Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne konuk  oldu.
Yenişehir Havalimanı’ndan Trabzon ve Erzurum’a uçak seferleri başlatılırken, Diyarbakır’ın da önemli merkez olduğunu ve duraklar arasına alınabilmesini vurgulamıştık.
Diyarbakırlı camiasının hemşehri derneği başkanlığını yürüten Şehmus Şeviş’in haklı istek ve girişimleri, bu sütunlarda yer almıştı.
Müjdeyle gelen Müezzinoğlu, seferlerin başlayacağını açıkladı. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.