Hava Durumu

İznik’e piyango, Türkiye’ye bunalım mı?

Yazının Giriş Tarihi: 01.12.2014 07:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.12.2014 07:26
Katolik ve Ortodoks’ların ruhani liderlerinin Türkiye’deki buluşması, flaş bir olasılık ve gelişme iddiasıyla Bursa’nın İznik ilçesini de gündeme getirdi.
Hıristiyanlar’da farklı kiliseler topluluklarını birbirine yakınlaştıran temasların, yüzyıllarca sonra İznik’te yeniden bir Konsül toplantısına varabileceği ortaya atılıyor.
Birinci İznik Konsülü’nün yapıldığı M.S. 325 yılının 100. yıldönümü olan 2025 yılında, 1.5 milyar Katolik ile 300 milyon Ortodoks’un birliğine adım atılmış olacağından söz ediliyor.
İznik’te heyecan yaşandığını duyuyoruz.
Meseleye, turizm olarak bakılıyor.
2000’e doğru…
İnanç Turizmi için büyük hayaller ve hedeflerin yürütüldüğü yılların ardından, 2000 yılında saman alevi gibi ve sıradan bir milenyum yılı yaşadık.
Yani…
Laf, hayal ve hedef çok, icraat ve sonuç yok.
Yıllar sonra…
Papa Franciscus’un Türkiye’ye ziyareti ve Fener Rum Patriği Bartholomeos’un tek çatılı bir kiliseler birliğine varabilmek için kendileri tarafından atım atılacağının mesajını vermesi,  özel konumuyla İznik’i de gündeme taşımış oldu.
Birliğe adım için…
İznik Buluşması konuşuluyor.
Dünyaya not düşülen Türkiye’deki buluşma, görünürdeki durumuyla “İznik’e piyango” gibi duruyor, ancak “Türkiye’ye bunalım” olarak da gözüküyor.
İznik, fiziken ve koşullarıyla turizme hazır bulunmuyor. Ayasofya Kilisesi’nin yeni restorasyonla camiye dönüştürüldüğü ve namaza durulduğu da malum…
Kendisini evrensel statüde kabul eden Fener Rum Patrikhanesi’nin, bölgenin Vatikan gibi özerk sınır ve yapıda olmayı istediği de malum…
Kiliseler arası yakınlaşma, İstanbul’un yeniden geri alınması durumunda açılmak üzere, tarihi bir kapıyı kapalı tutmaya devam eden Fener Rum Patrikhanesi, bir ilginç süreç izliyor.
Dünya tarafından Türkiye’nin din eksenli devlet ve hükümet politikalarıyla konuşulduğu ve yorumlandığı bir süreçte, karşı din ittifakı durumuyla da karşı karşıya kaldı.
Katolik ve Ortodokslar için önemli görülen ve engel çıkarılmayan Türkiye’deki buluşma, Avrupa Birliği’ne tam üyelik için Türkiye’yi hedefe vardırır mı, tartışılır… KKTC’ye tutulmayan sözler, malum…
Bunları konuşurken…
Büyükşehir Belediyesi’nin yönetim kapsamına İznik’in de girmesi ve  Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aldırabilmek için adım atacak olması, önemli bir hamle olacaktır.
Şanstır, kazanımdır.
İznik’te, farklı din ve medeniyetlere ev sahipliği yapılan diğer kentlere kıyasla beklenen merkezi yönetim katkısı olmadığı gibi, ilçe belediyesi de, ilçesinde kalmıştır.

Bursa Hakimiyet, her an yanınızda!

Gazetemiz Bursa Hakimiyet, iOS ve Android işletim sistemlerine sahip cep telefonları ve tablet bilgisayarlara yüklenen özel yazılımıyla artık her yerde… 
Sade arayüz ve pratik kullanıma sahip takip yazılımları, işletim sistemlerine ait App Store ve Google Play uygulamaları üzerinden kurulabiliyor.
Gün içerisindeki gelişmeler de, sıcağı sıcağına paylaşılıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.