Hava Durumu

Gemlik Körfezi’ne rüzgar santralı kuruluyor

Yazının Giriş Tarihi: 07.08.2015 07:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.08.2015 07:07
Tükenebilecek sınırlı enerji kaynaklarının yerine rüzgar ve güneşten yararlanmak, Türkiye’de milli meseleye dönüştü.
Verimli rüzgarla…
Ege’de yaygınlaşan rüzgar enerji santralı (RES) yöntemi, artık Bursa’da da uygun görülebiliyor ve yatırımlar gündeme geliyor.
Bursa, uygulamanın yapılabileceği yerler arasında, ancak Ege’nin aksine, başlıca ve etkin rağbet görmüyordu.
RES’ler, merkezi yönetim politikasıyla önemsense de, Ege’de yerler nedeniyle tartışma ve davalar gündem oluyor.
Bazı özel firmaların, Gemlik Körfezi’nde belirli kapasiteyle örneğin Narlı’da rüzgar enerji işletmeciliği yaptığı biliniyor.
Yeni ve önemli yatırımla…
Merkezi Ankara’da bulunan Bakır Enerji Elektrik Üretim A.Ş., Gemlik Körfezi’nde işletme projesi yapmak istiyor.
“Kürek Dağı RES” adıyla…
Gemlik Körfezi’nin Gemlik ilçesinin sınırları içerisinde 12 ve Yalova’nın Çınarcık ilçesinin sınırları içerisinde 5 olmak üzere, toplam 17 türbinli işletme öngörülüyor.
Maliyeti 82.5 milyon TL olan ve yılda 102.5 milyon kWh üretimin planlandığı proje, Gemlik’te Kürek Dağı, Hendekbaşı Tepe, Orta Tepe, Bakamak Tepe ve Çakal mevkii ile Çınarcık’ta Davlumbaz Tepe, Bakacak Tepe ve Delibaş Tepe mevkiini kapsıyor.
Prosedür gereğince…
İlgili kurumlarla görüşme ve yazışmalar yürütülürken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da, ilk adımı ve birincil durağı oluşturuyor.
Bu arada…
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir.” kararı çıkmasına rağmen, yeniden ÇED sürecine girilmiş bulunuyor.
Gemlik’te türbinlerden 5’inin yerleri, uçak trafiğine ilişkin sinyal performansına olumsuz etki yaratacağı gerekçesiyle değiştirildi. Yeni proje dosyasıyla yeniden ÇED dosyası süreci başlatıldı.
Türbin uygulama yerlerin, Gemlik ilçesinin mevcut yerleşimi ve kentsel dönüşüm için düşünülen yeni yerleşim bölgelerinin dışında kalıyor.
Projeye göre…
Siluet oluşturacak rüzgar türbinleri, kule yüksekliğiyle 91 metre ve kanatlarıyla beraber 149,5 metre yüksekliğinde, kanat çapları da 58,5 metre olacak.

AYDIN'IN ANNE ACISI

Olay gazetesinden meslektaşım, arkadaşım ve dostum İhsan Aydın, vefat eden annesi Cemile Aydın’ı son yolculuğuyla ebediyete uğurladı. Başsağlığı ve sabırlar, Cemile Anne’ye Allah’tan rahmet diliyoruz. Mekanı cennet olsun. 

BÜYÜKŞEHİR'DEN 350 CAMİYE TENTE

Kent geneliyle…
Büyükşehir Belediyesi, camilerin avluları için çift açılabilir ve kapanabilir özellikte tenteler dağıtmaya başlayacak. Önümüzdeki hafta yapılacak ihaleyle 350 tente alınacak.

EN ORGANİK, KÖYDE YETİŞEN VE YENİLEN

Harmancık’a bağlı İshaklar Köyü Dayanışma ve Kültür Derneği’nin başkanlığını yürüten Mehmet Arı, sosyal medyadaki yeni bir paylaşımıyla köy önemini gündeme taşıyor.
Köyünden…

Dalındaki ürünlerle fotoğraflarını paylaşan Arı, köyde yaşayabilmenin özel bir anlamı ve şansı olarak, “Her şey organik.” diyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.