Hava Durumu

Devlet, Bursa’da gaza böyle bastı!

Yazının Giriş Tarihi: 01.08.2014 08:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.08.2014 08:25

Yüksek Hızlı Tren’in Bursa’ya geliş sürecinin, adındaki gibi olmadığını ve yavaş ilerlediğini söylemiştik. Önemli bir sağlık projesinde ise, gaza basmanın kontrolden kaçtığını görüyoruz.
Toplu Konut İdaresi’nin yaptırmayı planladığı 75 yataklı Orhangazi Devlet Hastanesi’nin projesine, yerel seçim döneminde temel atma töreni düzenlense de…
Uygulama için…
Gerekli idari sürecin, henüz tamamlanmadığını ve hatta en başında sayılabilecek bir aşamada bulunulduğunu öğrendik.
İnternet sitesiyle…
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, projeye ilişkin Çevresel Etki Değerlendirmesi için (ÇED) sürecin başlatıldığını, 21 Temmuz’da duyurdu.
Bursa Valiliği’ne sunulan Proje Tanıtım Dosyası’nın, Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nce incelendiği ve uygun olduğu belirtiliyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan Bursa’yla ilgili bölümde, “Projeye ilişkin ÇED süreci başlamıştır.İlgililere ve kamuoyuna duyurulur” deniliyor.
Proje Tanıtım Dosyası’nın sunum bildirimi için Temmuz 2014’ten söz ediliyor, yani projeye başlanabilmesinde, resmi sürecin henüz başlangıcında bulunuyor.
ÇED amacı…
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca, “Gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin belirlenerek değerlendirilmesinde ve projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek çalışmalar bütünüdür” olarak açıklanıyor.
ÇED için…
“Olumlu” veya “Gerekli değildir” kararı alınmadıkça, onay, izin yapı ve kullanım ruhsatı verilmemesi, projeye başlanamayacağıı ve ihale edilemeyeceği öngörülüyor. Aksi durumlarda, başlayan veya kurulan faaliyetler için “Durdurma” öngörülüyor.
Ortada ise…
Yerel seçim döneminde düzenlene geniş katılımlı temel atma töreniyle de, projenin yapımına başlandığı gösteriliyor.
Yanı sıra…
Sağlık İl Müdürlüğü’nün internet sitesinde, proje için “Orhangazi ilçesinde, Tekke Mahallesi’nde 29799 metrekarelik arsa üzerinde, 75 yataklı hastanenin yapımına başlanmış olup, halen devam etmektedir” bilgisi veri-liyor.
İhalesi, Aralık 2013’te yapılmıştı.
Bu arada…
Söz konusu sağlık projesinin yapımına, fiilen başlanmasıyla beraber, çevresi için yapılaşma, imar isteği ve baskısının da, gündeme gelebileceği konuşuluyor.

 

BUSKİ nimeti!

Vaktiyle…
Bursa’nın Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı 3 ilçesi vardı…
Daha sonra…
4 ilçe alındı.
Şimdi…
Tüm ilçeler, Büyükşehir’li oldu.
Sonradan katılan ilçelerde, hep tedirginlik ve eleştirel düşünceler vardı.
Uygulamaya geçilince…
Kazançlı oldukları, kendilerinde anlaşıldı.
Dün…
Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ), Gemlik Körfezi’nin temiz olmasını sağlayacak ileri aşama proje için yüklenicilerle sözleşme imzaladı.
Tüm belde ve tüm köyleriyle beraber, Gemlik Körfezi’ndeki atık suları arıtma tesislerine taşıyacak kolektör üniteleri yaptırılacak. Böylelikle atık suların Gemlik, Kurşunlu ve Mudanya’daki arıtma tesislerine taşınması sağlanacak.
Proje tutarı…
54.5 milyon TL.
Yani…
Gemlik Belediyesi’nin 64 mil-yon TL olan 2014 yılı bütçesinin % 85 dolayında olup, bütçenin tamamına yakınına denk geliyor. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.