Hava Durumu

CHP, kongreleriyle iktidara ulaşır mı?

Yazının Giriş Tarihi: 30.04.2012 08:36
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.04.2012 08:36
CHP’nin Bursa’daki kongreleri devam ediyor. Her kongresinden sonra, ertesi günü itibariyle ne olacak ve ne değişecek?
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, konuşan Türkiye istiyor, ancak bu, kendi taşra örgütleriyle ortaya konulamıyor.
AK Parti, il, ilçe ve beldelerde, tek tip kurumsal ilke, politika ve uygulamalar yürütüyor. Seçimler için özel programlar üretiliyor.
Malum…
CHP’nin ne derece sol olup olmadığı, tıpkı DSP gibi tartışılıyor… Sol denilince, boş bırakılmayan meydanlar ve susmak bilmeyen çok ve yüksek seslilik akıllara gelir, ancak CHP’de bu da sağlanamıyor.
AK Parti, çok yönlü eleştirilerin odağına çekilse de, seçimleri de kazanıyor. Ve referandum sonuçları da, bu başka başarı oluyor.
İktidarın bir başka ve önemli avantajı da var. 
Kurumsal siyaset ve hükümet politikaları, sivil toplumdaki mevcut ve ayrıca yeni yapılanmalarla toplumsal sahiplenme, desteklenme görüntüsüne taşınabiliyor. Geniş katman ve zeminlere taşınabiliyor.
Yeni kurulan dernek veya çeşitli adlarla ortaya çıkan platformlar, sonuçta sivil demokrasi yöntemiyle yürütülüyor. Türkiye doğruları gerekçesiyle doğal destek de zaten sandığa yansıyor.
Konuşamayan, ürken Türkiye var ise, CHP’nin yönetim kurullarından onlarca üyesine de, meydana çıkmak düşer. Böyle ortaya dökülen, yüksek ses getiren, gözdağı veren topluluk da yok, kongre de yok.
CHP’nin iktidar olabilmesi için AK Parti gibi, Türkiye’nin tüm desenlerini kendi politikasına işlemeye çalışması, demokrasi yöntemini ve iletişim araçlarını kullanabilmesi gerekiyor.
Marjinal, sıradan siyasi partiler gibi dar alanlı ve sönük ilçe kongreleri yapan CHP, öncelikle kendi içerisindeki sorunlarını, olayları ve kişileri konuşmayı bırakmalı.
Ana muhalefet, devletin taşra kurumları gibi, sadece Ankara’dan yönetilemeyeceği gibi, taşradaki yöneticileri de, devlet bürokratı gibi -ki bürokratlar bile, artık bu ülkede konuşuyor- olmamalıdır.
Ekonomik ve sosyal politikaların, sistemler ve vergilerin tartışıldığı bir ülkede CHP yine iktidar veya caydırıcı olamıyor ise, iktidar olabilmenin yanıtı da sandıkta değil, kendi içerisindedir.


Yakışan ödül!

Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala, yerel yönetim yayını yapan Belhaber.com tarafından “Yılın Kent Konseyi Başkanı” seçildi ve geleneksel “Belediye Oscarı”na layık görüldü.
İstanbul’da ödül töreni vardı. Pala, dönemi itibariyle 4 meclis, 34 çalışma grubu ve yüzlerce gönüllüyle 3 bin 800 etkinlik yapıldığını vurguladı.



Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.