Hava Durumu

Çelişki kenti Bursa!

Yazının Giriş Tarihi: 02.09.2012 09:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.09.2012 09:32

Müzecilik de, mekânsal buluşturmadır.
Tarihi ve kültürel mimari yapıları restore etmek, elbette ciddi hamledir ve turizmdeki uyanışın temel adımıdır.
Kendilerini kanıtlamış ünlü kişiler de, kentsel değerlerdir. Yerli ve yabancı turizm açısından, sanat simgeleri olmuşlardır.
Cumhuriyet döneminin ilk modern karikatüristlerinden Cemal Nadir Güler, memleketi Bursa’da adı verilen bir caddede yaşatılmak istenmiştir.
Genelde Çakırhamam diye anılan yokuşun sağ tarafında, karikatürist için sade anıt vardır. Kentli tarafından da, pek fark edilmez ve bakımsızlık içerisindedir.
Bursa’da doğan sanat güneşi Zeki Müren, kentte kontrollü bir sahiplenme gördü. Belediyece yıldönümü konserleri olsa da, güzel sanatlar lisesine adı konulsa da…
Kentin simgelerinden Deli Ayten’in anıtlaştığı Bursa’da, Zeki Müren’in heykeli var mı? Bursalı ünlü heykeltıraş merhum Tankut Öktem’in eserinin, sanatçıya benzemediği gerekçesiyle kabullenilmediği ve Bodrum’a dikildiği konuşulur.
Turizmde markalaşmış yabancı kentlerde, sanat da önemsenir. Türkiye’nin, Bursa’nın başlıca çalışma ve paylaşım eksikliklerden biridir.
Bursa’da turizm odaklı olarak yeniden düzenlenen Cumhuriyet Caddesi’nde, Cemal Nadir’in, Zeki Müren’in, Karagöz ile Hacivat’ın bronz heykelleri, kente yakışan sanatsal obje çalışması olacaktır.
Nice simge kişiler vardır!
Bursa doğumlu Sabiha Gökçen, ilk kadın savaş pilotu, ancak kentine heykeli veya anıtı düşünülmedi. Ve başka kentin havalimanıyla adı yaşatılıyor.
Ressam Şefik Bursalı’nın kentinde, kaç resim sergisi açılıyor. Kaç ünlünün eserleri, bu önemli Anadolu kentinde halkla buluşturuluyor.
Yurt dışında bile büyük ilgi gören Muhteşem Süleyman adlı dizi bile, Bursa için çoktan beri başlı başına turizm aracı olabilirdi.
O dönemdeki bazı tarihi kişilerin, Bursa’da izlerinin bulunduğundan söz edilirken, maalesef Osmanlı Turizmi kavramı ve imkânı bile kullanılamıyor.
Geçen sezonki gösterimde ön plana çıkan ve tarihte Malkoçoğlu olarak bilinen Bali Bey, bir Osmanlı akıncısı olup, Bursa’nın Yenişehir ilçesinde defnedilmiştir. Bursa’nın en merkezindeki tarihi Bali Bey Hanı’nın adının kaynağını, kaç kentli biliyor?
Büyük ve önemli kent olmak, nüfus ve İstanbul merkezli ulusal ve uluslar arası firmaların üretimine arka bahçeyle olmuyor. Ayrıca bir turizm kenti olunacak ise, dolaşım gerekçeleri yaratmak, pazarlamak ve para harcatmak da gerekiyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.