Hava Durumu

Büyükşehir'le büyük uyanış!

Yazının Giriş Tarihi: 27.01.2012 09:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.01.2012 09:03
Geçmişten yarına Bursa'yı taçlandıracak, hedeflerine daha güçlü ve hızlı yol almasını sağlayacak olan bir büyük uyanış, Büyükşehir Belediyesi'yle yürütülüyor.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu'nun (UNESCO), kültürel ve doğal değerlere ilişkin Dünya Mirası Listesi'ne adaylık, yoğun eylem programına taşındı.
Kent merkezindeki tarihi hanlar bölgesi ile, doğuda Yıldırım Bayezid ve batıda 1. Murat camileri ile külliyelerini de kapsayan yapılar ve Cumalıkızık,  kentsel ve kırsal yerleşim bütünlüğüyle aktif adaylık sürecine alındı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, hedeflenen mutlu sonuca varılması için 2014 yılına işaret ederken, adaylık prosedürürün Eylül 2012'ye kadar tamamlanacağını açıkladı.
Basın toplatısı düzenleyen Altepe, kentin ilgili katmanları ve dinamikleriyla oluşturulan çifte kurul sürecine işaret ederken, “Dünya Mirası Listesi'nde yer almak için Bursa'da bu birikim var, bu güç var.” dedi.
Bursa'nın daha da anlaşılmaya başlanan tarihi ve kültürel mirasına, “kent ziynetleri” benzetmesi yaparken… Kent adına çıkılılan UNESCO yolu ve hedefi için haklı hedef ve sonuç beklentisini ifade etti.
Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nin dekanlık ile Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'na başkanlık deneyimi bulunan Neslihan Türkan Dostoğlu, sürecin “Bursa Alan Yönetimi Başkanlığı” görevine getirildi.
Altepe'nin ardından bir konuşma yaptı, UNESCO uygulaması ve Bursa'nın adaylığına ilişkin teknik sunum gerçekleştirdi.
Bursa'nın  haklı isteği ve beklentisi ile Büyükşehir Belediyesi'nin canlandırdığı hedef ve inanç, sunumda kendisini gösteriyordu.
Şayet…
Bir Safranbolu, 1998 yılından beri, Edirne'deki Selimiye Camii ve Külliyesi de, geçen yıldan beri Dünya Mirası Listesi'nde ise… Bursa'nın Cumalıkızık'ı ve Yeşil Türbe'si ile Hanlar Bölgesi, çoktan yerini almış olmalıydı.
Bursa'nın UNESCO hedefi için fiziki koşulların iyileştirilmesi yetmiyor, genel alan bütünlüğü ve yerel halkıyla da hazır olmak gerekiyor.
Fiziki koşullarda, artık önemli yol alınırken… Restorasyonlardan çevre düzenine, hukuktan ticarete, ulaşımdan esnafın davranışı ve toplumla iletişime kadar, bir ortak yönetim, karar ve işbirliğine gidiliyor.
UNESCO hedefi, kıtasal olabilmenin de ötesinde, küresel bir çekim gücü sağlayabilme açısından, prestij önem taşıyor.
Turizmde, kayak ve sahilden daha çok, kültürel ve doğal değerlere dayalı popülerlik vardır ve en başta yerleşik alan ve mekanlar, rağbet görüyor. UNESCO ve pazarlama gücüyle beraber, Bursa da, uyanışla geri dönüşümü görmeye başlayacaktır.
Bursa'nın tarihi Hanlar Bölgesi, hem kentsel imaj hem de UNESCO etiketiyle başlıca çok önemli bir unsur durumuna gelecektir,  ancak yapılması gerekenler de vardır.
Fiziki projeler kadar, özellikle esnafın sahiplenmesi de şart. Yapıların kullanımına özenden, ticari faaliyetin zamanı ve müşteri ilişkilerine kadar, canlılık ve geri dönüşüm, ancak böyle bir davranış sayesinde mümkün olabilir.
Sonuçta, tüm kent kazanacak, ancak UNESCO hedefini başta İngilizce, Almanca ve Rusça olmak üzere, özer içerikli bir kentsel internet sitesine taşıyabilmek, tanıtım kadar, bireylere kadar inen bir turizm ve lobi aracı da olacaktır.


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.