Hava Durumu

Büyükşehir’in meclisinde, “Roman” tartışması…

Yazının Giriş Tarihi: 25.10.2013 08:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.10.2013 08:17

Romanlar, kendi özgünlükleri ve kültürleriyle dünyanın dört bir yanında varlıklarını ve hayatlarını devam ettiriyorlar.
Türkiye’de, İstanbul’un Sulukule’si ne ise, Bursa’da da, özellikle Kamberler bölgesi de, böyle bir toplumsal yapı ve unsuruydu.
Sulukule bölgesini de içerisine alan bir kentsel dönüşümün uygulanması, dünyada kültürel açıdan tartışmalara neden olmuştu.
Bursa’da, Osmangazi Belediyesi’nin önceki döneminde Kamberler bölgesi olarak anılan Kızyakup Mahallesi’nde uyguladığı kentsel dönüşüm vardı.
İstanbul’daki uygulama gibi, Romanlar arasında pek büyük çaplı eleştiri ve tepkiyle karşılanmadı, epey süre de geçti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmangazi’ye ilçe belediye başkanlığı dönemine ait projesinde, kültürel odaklı uygulama politikasını da önemsemişti.
Çeşitli unsurlarıyla kent parkına dönüşümün yaşandığı bölgede, dinlenme ve gezinti parkı uygulamasının yanı sıra, Bosna- Hersek’in fahri konsolosluğu ve Çalgıcılar Mektebi ile Deli Ayten Heykeli de bulunuyor.
Şimdi…
Bütünsel uygulama, eleştiriliyor.
Eleştirilerin sahipleri ise Romanlar değil, dün toplanan Büyükşehir Belediye Meclisi’nde muhalif siyasi parti gruplarıydı.
Gündemde, Büyükşehir Belediyesi’nin Bursa İl Emniyet Müdürlüğü’yle bir işbirliği kararı vardı ve gerekçe hususu, tartışma yarattı.
Kentsel dönüşümle “Kamberler Parkı” adını alan uygulamaya ve Yıldırım ilçesine sınır oluşturan Gökdere’nin öteki yanını kapsayan bir işbirliği…
Romanların yaşam kültürü ve aile bağları nedeniyle genelde oturmaya başladıkları Meydancık ve İncirli için etkin kameralı güvenlik projesi öngörülüyor.
Konu açılırken…
MHP sözcüsü Mehmet Demirtaş, kentsel dönüşüm sonrasında Meydancık ve İncirlik çevrelerinin, güvenli olmaktan çıktığını ve tedirginlik yaşandığını söylüyordu.
Aynı çevrede oturduğunu belirtirken, gayri hukuki durumların da yaşandığı gerekçesiyle bölgede belediyeye de tepki gösterildiğini dile getiriyordu. Bazı teknik güvenlik önlemlerinin de, bertaraf edildiğine değindi.
CHP sözcüsü Osman Ayradilli de, farklı bir hususa değindi.
Kamberler olarak anılan bölgeye kentsel dönüşüm yapılmak istenirken, orada yaşayanların özgün yaşam ve kültürlerinin göz ardı edildiğini savundu.
Altepe ise, Kamberler bölgesinde yaşayanları, kültür mozaiği Bursa’da belirli yerlere dışlayan bir uygulama yapmadıklarını vurguladı. Bursa Emniyet Müdürlüğü’yle işbirliğini de, kentsel uygulama politikası ve bütünlüğünün parçası olarak tanımladı.

Özgen Başkan’ın, “Ustalık” sınavı!

Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, kendi deyimiyle “Ustalık” dönemi için görevine aday adaylığı başvurusunda bulundu.
AK Parti Yıldırım İlçe Başkanlığı’ndaki tören gibi buluşmada, kendisine güvenini ve deneyimini, eşinin de katılımıyla açıklamasına taşıdı.
Büyükşehir Belediyesi’ne adaylığı da söz konusuydu, ancak halktan talep, kamuoyu anketlerinin kendisinden beklenti mesajı ve büyük kentsel dönüşüm hareketi beraber, aday adaylığı için yine ilçesini tercih ettiğini vurguladı.
Bursa’nın 2. büyük ilçesine hizmet için çıraklarla zaman kaybedilmemesi ve ustayla yola devam edilebilmesi mesajı vardı.

CHP’de, 9 Kasım buluşması!

CHP’deki yerel seçim heyecanı, ön seçim buluşmaları ve iç rekabetle şimdiden başlarken, Bursa’da en büyük ilçe için 9 Kasım buluşması var.
Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk ve Kocaeli Milletvekili Haydar Akar’ın da gözetimiyle gözler, ilk sandıkta olacak.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.