Hava Durumu

Büyükşehir’in büyük iddiası!

Yazının Giriş Tarihi: 12.02.2013 10:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.02.2013 10:22

Büyükşehir Belediyesi’nin Akpınar kentsel dönüşümünü,  kavramsal tasarım ve yerleşim projesini hazırlayan mimar Şenol Şimşek’ten dinledik.
Türkiye’nin kentsel dönüşüm gündemi için başarılı bir uygulama ve örnek olma iddiası, başlıca detaylarıyla da beraber, ortaya konulmak isteniyordu.
Uygulamanın en başta sahiplenilmesi, hak sahiplerine yük getirmemek ve inşaat süreciyle mağduriyete neden olmamak… Yönetimsel anlayış, bu hususları da gözetiyor.
İlk yapılaşmanın gerçekleştiği zamandaki inşaat unsurları ve koşulları ile zeminin yapısı açısından, bölgenin ele alındığı belirtiliyor. Bazı binalardaki teknik incelemelerin de, olası deprem açısından kaygıları artırdığı, edinilen bilgiler arasında yer alıyor.
Korupark- 1050 Konutlar arasındaki 233 apartmanın 2 bin 330 sakinine, yeni 37 apartman yapılacak ve başka konutlaşma olmayacak. Mevcut daireler 65- 105 metrekare arasında değişirken, yenileri de birkaç metrekare daha fazla alana sahip olacak.
Mevcut bloklara yıkım uygulanmadan, aralarındaki boş alanlara, ilk etaptaki yeni bloklar yapılacak ve 960 hak sahibi taşınacak. Taşınmalarla boşalacak ilk etap eski apartmanlar yıkılacak. Elde edilecek alanla beraber, diğer etabın yeni apartmanları yapılacak.
Projeyi üstlenecek yatırımcının, finansman için de yola cepheli 9 parsele ticaret alanlarını değerlendirebilmesi öngörülüyor. Ticaret alanlarının üst sınırına, İstiklal Caddesi gibi fonksiyon tanımlandı.
Tüm yapıların 56 bin metrekare olan toplam taban alanı, 86 bin metrekareye yükseliyor. Konutların da, 46 bin metrekare olan konutların toplam taban alanı, 21 bin metrekareye düşüyor.
Bölgede henüz bulunmayan meydan ve yaya alanlarına 74 bin metrekare ayrıldı. Araç yolu ve kaldırımlar, 117 bin metrekare yere sahipken, 77 bin metrekareye daraltılacak.
Uygulamaya esas olan 429 bin metrekare alanda, toplam 117 bin metrekare olan yeşil alan, dönüşümle 145 bin metrekare olarak planlandı. Bisikletler için 9 kilometre özel yol ayrılırken, bu amaçla da 18 bin metrekare düzenleme yapılmış olacak.
Deprem yönetmeliği, açık ve kapalı otoparklar, yangın merdivenleri ve ısı yalıtımı, önemli unsurlar olarak yer alacak.
Şimşek, “Mimar olarak, Avrupa’daki uygulamaların ele alındığı, imar ve şehircilik ilkelerinin önemsendiği, çağdaş yaşam koşullarının dikkate alındığı, halkın beklentileri ve sahiplenmesini önemseyen böylesine bir dönüşümün eleştirel düşüncelerle tartışılacağını ve yargıya taşınacağını düşünmüyorum.” diyor.
Kamusal yönetim anlayışının, mimari özgün düşünce ve öngörüleriyle beraber ele alındığını da dile getiren Şimşek, “Mimarlık ofisimiz olarak, bu dönüşüme görev üstlenmek, bizi mutlu etmiş ve gururlandırmıştır.” diye konuşuyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin açıklamaları, görevlendirmeyle üstlendikleri çalışmaların ve bölge sakinleriyle yapılan görüşmelerle pozitif düşünce geliştiğini de vurguluyor.
Detaylarıyla paylaşılan çalışmanın, kavramsal bir çalışma olduğuna ayrıca değinen Şimşek, bölge sakinleri ve sivil toplum örgütlerinin görüşleri ve önerilerinin de ele alınacağını da sözlerine ekliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.