Hava Durumu

Büyükşehir’e raylı eleştiri!

Yazının Giriş Tarihi: 15.08.2013 08:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.08.2013 08:53

Kentin merkezine, raylar döşendi. Yollar ve kavşaklar, yeniden biçimlendirildi. İlk tramvay aracı da, şu günlerde test sürüşlerine başlatılıyor.
Projeyi, ilk gündeme gelmesiyle eleştirmeye başlayan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), yeni basın toplantısıyla dün Büyükşehir Belediyesi’ne yine çattı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Bursa programına, Büyükşehir Belediyesi’nce yerli vagonla tanıtımın iliştirilmesine çalışılırken…
İMO; projeyle ilgili eleştirel bir durum raporunun, Erdoğan’a verilebilmesi önemseyen bir iletişimle geçtiğimiz günlerde iletide bulunmuştu.
İdari karar ve yürütme sürecindeki hususların yanı sıra, altyapı düzeni tamamlanmadığı ve test seferlerinin de sakıncalı olabileceği gerekçelerle Erdoğan’ın, ortam ve fotoğraf içerisinde olması istenmiyor.
Dün basın toplantısıyla da itirazlara gerekçe gösterilen idari ve teknik detaylar açıklandı. Bilimsel, hukuki, idari, teknik ve mali yönleriyle projenin meşruluğu ve doğruluğu, tartışma gündeminde tutuldu.
İMO Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin’in açıklamasında, “Ulaşım Ana Planı tamamlanmadan, T1 Tramvay Hattı süreci başlatılarak, tamamen teknik, bilimsel ve planlama sıralamasına aykırı hareket edilmiştir.” deniliyordu.
Tramvay aracının kimden alınacağı belli olmadan, aracın ismi için “İpekböceği” ifadesinin kullanıldığı belirtiliyor. Ve bu nedenle de, “İhaleye gölge düşürülmüştür.” suçlamasında bulunuluyor.
Ana muhalefet CHP’nin bile Büyükşehir Belediye Meclisi’ne taşıyamadığı görüş ve detaylara değinen Şahin, işbaşındaki yerel yönetimin, “Ben yaptım, oldu.” anlayışıyla hareket ettiğini söyledi.
Yeni Ulaşım Ana Planı’nın da henüz resmileşmediğini, ayrıca çalışmayı yapan Dr. Brenner adlı ihtisas firmasına baskıyla tramvayın iliştirildiğini vurguladı.
Hizmete alınmak istenen tramvay hattının, 6 vagon ve tek yön nedenleriyle de açık ara sefer yapacağı, önemli detaylar arasındaydı. Bu nedenlerle günlük yolcu yoğunluğunun çok altında çalışacağı ve sıkıntılar yaşanacağı da, önemle dile getiriliyordu.
Sayısal verilerle de konuştu.
Atatürk Caddesi’nin, günlük 600 dolayında dolmuş, 250 otobüs ve 3 bin 300 özel araçlık yoğunluğa sahip olduğu, raylı sistemin de halen % 28 kapasiteyle çalıştığı belirtildi. Tramvayın da, toplu ulaşımda, ancak % 8’lik pay alabileceğinden söz edildi.
Şahin, tramvay projesini kente ve halka dayatma proje olarak tanımlarken, önümüzdeki günlerde de BursaRay Kestel Hattı için basın toplantısı düzenleyecek. Bu yeni açıklamasında da, maliyet odaklı önemli tespit, bilgi ve eleştirilerin yer alacağı öğrenildi.
Büyükşehir Belediyesi’nin deniz ve hava yollarıyla toplu ulaşım hizmetlerine olumlu görüş belirten Şahin, Bursa’nın ve halkının doğruları için raylı sistemde eleştirel düşünceye sahip olduklarını vurguladı.
Bu arada…
AK Parti İl Başkanlığı’nın dün resmen duyurduğu programda, raylı sistemle ilgili herhangi bir tanıtım veya törenin yer almadığı görüldü. Bu durumda, İMO’nin Ankara’yla iletişimin etkili olduğu da konuşuluyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.