Hava Durumu

Büyükşehir’den, “büyük” tahliye!

Yazının Giriş Tarihi: 14.11.2012 09:34
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.11.2012 09:34

Büyükşehir Belediyesi, apartmanlardan oluşan ve aynı bölgede bir arada bulunan 135 lojmanın geleceğini, Belediye Meclisi’nde bu hafta karara bağlayacak.
Yıldırım ilçesinin Ertuğrulgazi Mahallesi’ndeki lojmanların, kentsel dönüşüm gerekçesiyle ele alınabilmesi öngörülüyor. 1980’li yıllara doğru yapılan binaların deprem riskinden söz edilirken, kentsel dönüşüm için 3 seçenekle yola çıkıldı.
Kat karşılığı, doğrudan satış veya arsa değeriyle satış seçenekleri oluşturuldu. Belediye Meclisi’nin Plan ve Bütçe Komisyonu, iktidardaki AK Parti’nin bu pozisyonuyla uygulamaya olumlu görüş bildirdi.
Ana muhalefet CHP ve MHP’nin itiraz ettiği öğrenildi. Kat karşılığı veya arsa değeriyle satış seçenekleri, ağır basıyor. Son söz, Belediye Meclisi’nin olacak.
CHP, komisyondaki görüşmeler sırasında, öncelikle bilimsel itirazda bulundu. Binaların her birinde, deprem risk testi yapılıp yapılmadığı soruldu. Belediye Meclisi’nin Başkanlık Makamı’na satış için yetki vermesinden sonra yapılacağının söylenmesi, tepkiyle karşılandı.
Memur camiasına uygun koşulda barınma sağlayan lojmanların elden çıkarılmak istenmesi, CHP’nin eleştirel yaklaşımıyla karşılaştı. Mali kaynak yaratılması için kentsel dönüşümün mazeret yapıldığı savunuldu.
Şayet…
Kentsel dönüşüm yapılacak ise, binaların her birinin deprem riskinin araştırılması ve bu amaçla “karot testi” yapılması gerektiği vurgulandı.
MHP’nin de, uygulamaya eleştirel yaklaşım gösterdiği, CHP’nin de, ilk vizeyi veren komisyon raporuna şerh düştüğü öğrenildi.
Büyükşehir Belediyesi, lojmanların yer aldığı bölgeye parasal dönüşüm öngörülüyor.
Dairelerin her birine doğrudan satış, tartışma oluşturuyor. Çünkü deprem riskinden söz ediliyor ise, müşteri hangi güvenle alacak? Zaten imar mevzuatı açısından sorunların bulunduğu, bu nedenle doğrudan satışın da mümkün olamayacağı söyleniyor.
Lojmanların yer değerlendirilmesinden elde edilecek gelirin ise, kentsel dönüşüm işlerinde kullanılacağı dile getiriliyor.
 CHP’de bu düşünceye ihtimal verilmiyor ve manidar karşılanıyor.
Kat karşılığı veya arsa değeriyle elden çıkarılması, geriye 2 seçenek olarak kalıyor. Böyle bir durumda, aynı bölge içerisindeki yeniden değerlendirme, Büyükşehir Belediyesi’ni daha iyi paraya çevirecek değerli yeni gayrimenkul ya da önemli gelir kaynağı sahibi yapacaktır.
Uygulama, ucuza barınma hizmeti alan memurların tahliye edilmesini de gerektirecek. Kış koşullarında da, fiilen süreç başlatılır mı, bu da personelde endişe ve merak yaratacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.