Hava Durumu

Büyükşehir’de tarihe geçen meclis!

Yazının Giriş Tarihi: 04.12.2013 08:19
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.12.2013 08:19

Büyükşehir Belediyesi'nde 5 yıllık dönemin son bütçeleri, meclisin dünkü oturumuyla karara bağlandı. CHP ve MHP'nin ne diyeceğine de odaklandık.
2014 yılı için…
Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin 590 milyon TL tutarında olanıyla beraber, toplamda 1 milyar 890 milyon TL'ye ulaşan üst yerel yönetim bütçesi, muhalefetin kantarına çıkmış oluyordu.
Yerel seçimlere Necati Şahin'le katılacak olan ana muhalefet, genel değerlendirmesini grup sözcülüğü yerine ilgili komisyon üyeleriyle yürütmesi, tam doğru bir karar olmadı.
Osman Ayradilli'yle yürütülen sözcülük, imar komisyonu üyeliğiyle beraber CHP adına önemlidir, ancak bütçeye görevli komisyon üyeleriyle sayısal sözcülük, bütünleyiciliği sağlamadı.
Elbette ki…
Ayradilli de, konuştu.
CHP'den notlar edinilirken…
Genel değerlendirme içerisinde, özellikle ulaşımda kentin genel durum değerlendirmesi çerçevesinde, sorunlar, yatırımlar, yöntemler ve beklentiler için düşünce boşluğu oluştu.
Hafif raylı sistemde BursaRay ve tramvay hizmetleri ve uygulamaları, yerli tramvay kullanımı ve bekletilen 2.el vagonların durumu, büyüteç altına alınamadı.
Bursa, yıllardır ulaşım sorununu ve yatırımlarını konuşuyor, tartışıyor. Aylardır komisyonda bekletilen yeni Bursa Ulaşım Ana Planı, Başkanlık önergesiyle gündemdeydi.
Tuhaf olan…
İktidar grubu tarafından açıklama yapılmadığı gibi, CHP ve MHP gruplarından söz alma talebi de olmadı. Böyle olunca da, birkaç dakikada oybirliğiyle kabul edildi.
Su fiyatı, ilgili altyapı kurumunun bütçe görüşmeleri çerçevesinde, muhalefet tarafından yeni yıl bütçesi için de gündeme getirildi.
Ayradilli, su kentine yakışan makul fiyat düşüncesini ortaya koyarken, bu doğrultuda da, Başkan Recep Altepe'yi sosyalist davranmaya davet etti.
MHP sözcüsü Mehmet Temirtaş, kentin ulaşım sorunu gerekçesiyle eleştiride bulunurken, "Helitaksi'yi (helikopten taksi), Özlüce ile Kestel arası kullanalım da, trafiği rahatlatalım." diyordu.
Ayrıca…
Doğanbey kentsel dönüşüm uygulamasını da ele alan Temirtaş, işbaşındaki bir belediye başkanı açısından, yapılaşmayı tıraşlama önerisini gündeme getirdi.
Meclis gündemi, sayılardan ibaret olmadı.
Adalet Sarayı ve yenisinin yapılacağı yeni bölgede Adli Tıp Kurumu'na ayrılan yerler, konut ve ticaret amaçlı yapılaşma tanımı getirdi.
Böylece…
Yeni Adalet Sarayı'nın finansman için yerel yönetimden talep edilen bu uygulamayla söz konusu yerlerin, müteahhidine devrinin önü açılıyor.
CHP, çifte adımı eleştirdi.
Önceki dönemden beri kentin gündeminde yer eden Reşat Oyal Kültürparkı'nın yanındaki tarihi İpekiş fabrikasının yerinin dönüşümü de, karara bağlandı.
Konaklamalı termal sağlık merkezinin yer alacağı proje uygulaması için bölge, yıkılacak olan Atatürk Stadyumu'nun yerini de kapsayan meydan içerisinde uygulamaya alınacak.
Bir başka kararla…
Turistik tesisler ile turizm amaçlı diğer ticaret alanlarına, %50 oranında ilave inşaat hakkı getirildi.
CHP, Ayradilli'nin önergesiyle %20 artışı gündeme ilk getirendi, ancak daha üzerinde bir hak getirildiği gerekçesiyle hem önerge sahibi hem de grup olarak, ret oyu kullanıldı.
Bu arada…
Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Başkanı Füsun Uyanık, basın toplantısıyla yerel yönetimlerin mevcut başkanları ile başkan aday ve adaylarını uyardı.
Kentlerin ortak doğrularının ve asıl çözümlerinin önemsenmesi gerektiğini ifade ederken, Büyükşehir Belediye Meclisi'nin dünkü gündemindeki bazı dosyaları eleştirdi.
Böyle konuşurken…
Tepki ve kentsel kaygılarla beraber, "Şu anda belediye meclislerinde çok hareketli günler yaşanıyor. Seçim dönemi biterken, dosyalar hızla meclislere havale ediliyordu." diyordu.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.