Hava Durumu

Büyük kentlere yeni dönem!

Yazının Giriş Tarihi: 06.05.2012 09:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.05.2012 09:30
Büyük kentlerin geleceği, idari ve fiziki açıdan çifte biçimlendirme sürecinde bulunuyor. Süreç, tartışmalara da konu oluyor.
Afet riski gerekçesiyle gündeme getirilen ve öncelikle önemsenen kentsel dönüşüm uygulaması, mevcut yerleşimlerin yeni baştan ele alınmasını veya tasfiyelerin olabilmesini öngörüyor.
Büyükşehir Yasası'ndaki yeni düzenleme ise, idari açıdan yeni dönemi başlatıyor. Büyükşehir statüsündeki kentlerin tümüne, ortak norm getirilmek isteniyor.
Geçen hafta açıkladık.
İstanbul ve Kocaeli'nin yanı sıra, ara kararla bir de Bursa değil, tüm büyükşehir belediyeleri, il sınırlarını yönetme yetkisine sahip olacak.
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin il sınırı nedeniyle katılacak ilçelerdeki belde belediyeleri de, tarihe karışacak. Bu durum, tüm büyükşehir belediyeleri için de geçerli olacak.
Mevcut 16'nın yanı sıra, 13 yeni büyükşehir belediyesinin ilan edileceği, epeydir konuşuluyor. 2012 sayımı dikkate alınır ve asgari 750 bin nüfusu elde edilir ise, Ordu ve Afyon da pakette olabilecek.
Yeni dönemde neler olacak?
Bugün…
Bazı detayları açıklıyoruz.
Büyükşehir belediyeleri il sınırları itibariyle…
Belde belediyeleri, mahalleye dönüşecek. Bazı beldeler, birleştirmeye dayalı ilçe yapısıyla ismini koruyabilecek. İlçe altındaki beldeler, yine mahalle olacak.
Orman köyleri dışındaki köyler, ilçeye mahalle yapılacak, personel, mal varlığı, borcu ve alacağı, bağlı belediyelere aktarılacak.
Tüzel kişilikleri devam edecek olsa da, orman köylerinde, büyükşehir belediyeleri için oy kullanılabilecek. İmar, ulaşım, su, kanalizasyon ve temizlik hizmetleri de, büyükşehir belediyelerince yürütülecek.
Büyükşehir belediyelerinde, olağan düzenlemeyle il genel meclisi kaldırılıyor, görevleri de, il özel idareleri ile büyükşehir belediyelerince yapılacak.
Yasa çıkınca…
Tüzel kişilikleri kaldırılacak belde belediye başkanları ve köy muhtarları ile il genel meclisi üyeleri, ilk yeni yerel seçimlere kadar kurumsal yapı ve görevleriyle devam etmiş olacak.
Kapatılacak beldeler…
Yerel seçimlere kadar varlığını sürdürüp, belediye başkanları görevlerine devam edecek olsalar da…
Bağlanacaklar ilçe belediyesinin onayı olmadan, borçlanma, -meclislerinden geçse bile- imar planı, imar tadilatı ve imar uygulaması, personel alımı, arsa ve bina satışı ve kiralanması, araç ve iş makinesi satışı yapamayacaklar.
Bursa'da yeni ilçelerin kurulması gündemde ve en başta Görükle geliyor. Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinin de bölünebilmesi, Bursa'da konuşulsa da, siyasi iradenin politikası, elbette belirleyici olacak.



Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.