Hava Durumu

Bursa’yı şoke eden sürpriz karar!

Yazının Giriş Tarihi: 11.11.2014 07:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.11.2014 07:32
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın İlk 250 Büyük Firma Araştırması, kentin konumunu ve gücünü ortaya koyuyor.
Üretimle…
İstihdam yürüyor.
Vergileriyle…
Devlet kazanıyor.
Firmaların ödedikleri vergilerden, kentin birincil yerel yönetim kurumu olan, Büyükşehir Belediyesi’ne de yasal paylarla para giriyor.
Hizmete dönüşüm oluyor.
Kent, kentli kazanıyor.
Erdem Saker, Büyükşehir Belediyesi’ne başkanlığı dönemindeki uyanışla“Bursa’da üreten, Bursa’da vergisini versin” demişti.
Bursa’daki uluslararası, uluslararası ortaklı ve yerli büyük firmaların, genel merkezini başka kentte yürütmeleri nedeniyle başka kente kazandırdıklarını söylüyordu.
Otomotiv devi TOFAŞ’ın vergisini genel merkezin kenti olan İstanbul’da ödediğini ve bu nedenle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin gelir elde ettiğini vurguluyordu.
Saker, Bursa’nın sadece iş gücünü değil, toprağını, havasını ve suyunu kullanan, temizlik hizmetleri götürülen ve bazı sıkıntıları da çekilen firmaların başka kente kazandırmalarını eleştiriyordu.
Çözümün tek cümlelik yasal düzenlemeyle mümkün olduğunu belirtiyor ve hükümete seslenerek, “Firmalar, vergilerini faaliyet gösterdikleri yerde ödemeliler.” diyordu.
Diyalog, kent lobisi ve sağduyu, sonuç getirdi.
TOFAŞ, Bursa’yı genel merkez gösterdi.
2013 yılı için…
İlk 250 Büyük Firma Araştırması’nda, başlıca rekortmen bir firmayı görmedik. Bu nedenle Başbakan’lı ödül töreninde, kürsüde yoktu.
Bursa’ya elektrik satan ve her yıl onmilyonlarca liralık vergi ödeyen Uludağ Elektrik A.Ş. (UEDAŞ), başka kenti genel merkez seçen adım atmıştı.
Perakende satış faaliyetleri, CLK Uludağ Elektrik adlı diğer yeni şirketle yürütüyor. 
UEDAŞ ve CLK Uludağ Elektrik faaliyetleri, genel müdürleriyle beraber Bursa’da yürütülse de…
Asıl geliri getiren CLK Uludağ Elektrik’in genel merkezinin Ankara gösterilmesi ve vergisinin bu kente ödenmesi, şoke eden sürpriz gelişme oldu.
Büyükşehir belediyeleri, vergiden % 6 pay alıyor.
Geçen yıl için…
26 milyon TL vergiye göre…
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 1.5 mil-yon TL gelir kaybına uğradığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 1.5 milyon TL yeni gelir artışı elde ettiği anlamına geliyor.

VERGİ ADRESİ DEĞİŞİNCE, “TEPKİ” ORTAYA KONULDU!

Limak Holding, Cengiz Holding ve Kolin İnşaat ortaklığı, özelleştirme ihalesiyle Uludağ Elektrik A.Ş.’nin (UEDAŞ) işletmeciliğini üstlenmişti.
Ana gelir için kurulmasına karar verilen ve önce UPESAŞ, sonra CLK Uludağ adı verilen şirketleşme, genel merkezin Ankara yapılmasıyla beraber, tartışma konusu oldu.
Kurumlar Vergisi’nin Ankara’ya yapılacak olması nedeniyle pay alamayacak olan Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası da devreye girdi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, dünkü görüşmemizle tepkisini açıkça ifade ediyordu. Doğru olanın ne olduğu için de, Bursagaz’ı örnek gösterdi.
“Bursagaz, nasıl ki Bursa’ya sattığı gazla kazanıyor ve vergisini yine bu kentte ödüyorsa,  UEDAŞ da, bu kentte kazandığının vergisini, yine bu kentte ödemelidir. Vergisinden payının hakkı da, Bursa’nındır” diyor.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Başkan Altepe’nin düşüncelerine katılım gösteriyordu.
Sözlerinin devamında da, “Bursa’da UEDAŞ’tan oluşturulan firma ve aynı işleyişteki diğer firmalarla görüşmeler yapmayı planlıyoruz. Yaşanan gelişmeyi, Başkan Altepe’yle konuştuk.” bilgisini verdi.
UEDAŞ nezdinde, bilgi edinmeye çalıştık.
Tartışma konusu olan şirketleşme ve işleyişiyle ilgili kararın ana üst yönetime ait olduğu belirtiliyor. Karşılaşılan eleştirel duruma karşılık, değerlendirme yapılabileceği ifade ediliyor.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.