Hava Durumu

Bursa, susuzluk yaşar mı?

Yazının Giriş Tarihi: 21.03.2013 08:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.03.2013 08:15

Bursa gibi büyük kente çözümler üretildikçe ve projeler yapıldıkça, bazı manşetler de, tarihe karışmaya devam edecek.
Raylı sistemin işlediği İzmir ve Mudanya yollarında, minibüsler yok. Eski dönemin manzaraları, Ankara yolunda devam ediyor.
İçme suyunun sadece Doğancı Barajı’ndan karşılandığı yıllarda da, susuzluk endişesi yaşanırdı.
Kar, mevsimine göre yağmayınca, Uludağ’ın eteklerinden Nilüfer Çayı’na da katkı düşerdi. Yağmur da, seyrek olunca, sıkıntı kaçınılmazdı.
Susuzluk olasılığı ve fiilen yaşanan sıkıntısı, manşetlerdeydi. Bugün ise, böyle olasılık ve endişe, gündemin ön sıralarında bulunmuyor.
Dün…
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yarın başlayacak 3. Uluslararası Bursa Su Kongresi ve Sergisi’ni duyurdu. Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı da konuştu.
Su kenti olarak anılan Bursa, bu konumunu, su ve altyapı yönetimini gözler önüne seren, deneyimini ve kendi farklılığını gündeme taşıyan organizasyon yapmış oluyor.
Kentler ve yönetimleri için deneyim paylaşımı ve proje tanıtımları da, bir araya getirilecek. Yaşamsal başlıca unsurlardan suyu küresel boyutuyla ele alan misyon da yürütülmüş oluyor.
Basın toplantısında, çarpıcı bilgiler aktarıldı. Bursa’nın su ihtiyacı, artık çift barajla sağlanıyor ve tam dolu sayılır.
Doluluk, Doğancı Barajı’nda % 95- 97 ve Nilüfer Barajı’nda % 99 dolayında bulunuyor. Ve 1 yıllık ihtiyacı karşılayabiliyor.
Şebekelerden su kaybının da, bakım ve yenileme çalışmalarıyla % 23 oranına düşürüldüğü açıklandı. Avrupa ülkeleriyle aynılık vurgulandı.
Büyükşehir Belediyesi, sudan elektrik üretilmesini sağlayacak bir projeye başlarken, Kaplıkaya’da şişe su tesisi kurulacak.
Yaşamsal, iklimsel, jeopolitik, enerji ve daha nice yönleriyle suyun önemi ve değeri, Bursa’dan gündeme taşınmış oluyor.
Suyu bol kentte, “Pahalı!” tartışmaları da bitmiyor. İndirime tabi tüketim üst sınırın, bazı kentlerdeki gibi 15 metreküpe çıkarılabilmesini de, yine su makalemizle ifade etmiş olalım.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.