Hava Durumu

“Bursa Nutku” var mı yok mu?

Yazının Giriş Tarihi: 11.06.2013 08:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.06.2013 08:26

Taksim Gezi Parkı’na sahip çıkmak isteyen gençlerin direnişi ve eylemleri, yurt çapındaki destek gösterileri ve yansımaları…
Dünya, Türkiye’de vatandaş ile polisin karşı karşıya gelmiş olmasını konuşurken, Atatürk’ün Bursa Nutku da, çok konuşuluyor.
Bursa Nutku’nda, Devrimler ve Cumhuriyet’in sahipleri ve bekçileri olarak gösterilen gençlik için Atatürk’ten önem vardır.
Bugün…
Sosyal medyada da, önemle anımsatılan ve paylaşılan Bursa Nutku’nda, ‘Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır.’ demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.” deniliyor.
Bursa Nutku, öne sürülüyor!
Tarih kitapları, araştırmaları ve dizileri, Türkiye’de popülerleşirken, çarpıcı yorum ve yayınlar bulunuyor.
Çarpıcı tarih araştırmaları ve yazılarıyla bilinen Mustafa Armağan, geçtiğimiz günlerde popüler sosyal paylaşım sitesi Twitter’da “Bursa Nutku’nun olmadığını söylüyor.
Atatürk’ten sonra itibar edilmemesi gereken bir yayında yer aldığını savunuyor. Bir makalesinde, yazarının, duyumlarla yazıların doğruluğunu garanti edemediğini söylüyor.
Armağan’la konuştuk.
İtibar etmediği söz konusu eski yayının dışında da, Bursa Nutku’nun dayanak belgesine henüz rastlanmadığını da iddia ediyor.
Konuyla ilgili bir makalesindeki detaylara dikkati çekiyor. Bu nedenle daha fazla beyan vermek istemiyor.
Kendisiyle görüşmemizde, “Bursa Nutku’nun belgesi var ise ve bir bilen de var ise, bilelim. Kendi adıma söyleyebileceğim, henüz bulunmuş, bilinen ve kanıtlanmış belgenin olmadığıdır.” şeklinde konuşuyor.
Armağan, kendi görüşlerini bir araya getirdiği söz konusu makalesinde, farklı noktalara işaret ediyor.
Özellikle…
Diyor ki:
“Atatürk gibi otoriter bir devlet başkanının, anarşiye prim verecek ve gençleri sokağa dökecek bir konuşma yapması mümkün değildir.”
Ancak…
İnternette ulaşılabilen bir bilgiye göre ise, “1975 yılında; ilk kez yazılı metin olarak, Cafer Tanrıverdi tarafından halka dağıtılmasından sonra, Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yapılan kovuşturmada, dönemin Türk Tarih Kurumu Başkanı Enver Ziya Karal ve Öğretim Üyesi Sami N. Özerdim’in katkılarıyla Atatürk’e ait olduğu mahkemece karara bağlanan nutkun mahkemedeki orijinal metni…” deniliyor.
Tarih, tarihçiler, tarih yazıları ve televizyon programları revaçta, ancak ortaya konulanlar ise, hayli ilginç iddia ve söylemler içeriyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.