Hava Durumu

Bursa’nın yeraltında, durum ne?

Yazının Giriş Tarihi: 24.05.2014 08:43
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.05.2014 08:43

Soma’lar çok… Ülkemizin yeraltı zenginlerinden söz ediyorsak, zaten kömürden de ibaret değildir. Bursa da, böyle bir varlığın kentsel coğrafyası durumundadır.
Bursa’nın yerel gündeminde, “Soma” açıklamaları ve eylemleri yapılıyor, ancak Bursa’nın da madenleri olduğu unutulmamalı ve gözetilmelidir.
Dolayısıyla…
Bursa’nın yeraltında, durum ne?
Kentsel gündeme alınmalı.
Mustafakemalpaşa’daki kömür madeninde 19 emekçinin hayatını kaybetmiş olması, can kayıpları istatistikleri arasında geçiriliyordu.
Maden Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Kadri Atlıhan Öge, Bursa’daki maden ocaklarına ilişkin elde sağlıklı bilgi bulunmadığını ve bilgi edinme zorluğu yaşadıklarını söylüyor.
Türk-İş’e bağlı Maden İşçileri Sendikası Bursa ve Havalisi Şube Başkanı Hüseyin Ergen de, Bursa’nın il geneli itibariyle çeşitli türlerdeki maden ocaklarına işaret ediyor.
Dağ yöresindeki kömür ocaklarının koşulları ve emekçileri açısından olumsuz konuşmuyor, “Devlet, işveren durumunda olduğu için sorun ve endişeden pek söz etmeyiz.” diyor.
Sözlerinin devamında ise, Mustafakemalpaşa’da 5 yıl önce meydana gelen kömür ocağı kazasına değinerek, önemli bir hususu vurguluyor.
Ergen, “Orası, faaliyette ve özel sektör işletiyor. Kapalı kutu gibi olması nedeniyle personel ve çalışmaların ortamı, koşullarına ilişkin bilgi edinemiyoruz. Sendikalaşma girişiminde bulunduk. Ancak işçiler de, katılım çekincesi yaşadılar.” şeklinde konuşuyor.
Dağ yöresi ilçelerinde, önemli krom madenlerinin faaliyet gösterdiğini de anlatarak, “Bu madenlerimizde de, yeraltında çalışılıyor.” saptamasında bulunuyor.
Sorunun çözümü için iş ve çalışma koşullarına güvence esasları getiren uluslarararası ILO Sözleşmesi’ne imza atılması gerektiğini anlatarak, “Ülkemiz; Pakistan ve Afganistan’la imza atmayan ülkelerdir.” bilgisine de yer veriyor.
Şu düşüncemizi paylaşalım…
Bursa’nın maden ocaklarının durumu ve değerlendirilmesi için çalışma gerekiyor. Öncelikle milletvekillerinin adım atmasıyla başlanabilir.
Bu arada…
CHP Milletvekili Turhan Tayan’ın, Soma’daki olayın ardından, Maden İşçileri Sendikası Bursa ve Havalisi Şube Başkanı Hüseyin Ergen’i ziyaret eden tek siyasetçi olduğunu da öğrendik.


Veda ediyor…

Bursa’nın belediye emekçisi işçileri, bugün sandık başına gidiyor.
İl geneli itibariyle…
Yerel yönetimde en büyük işçi örgütlenmesi olan Hizmet-İş Sendikası’nın üyeleri, genel kurulla yeni dönemin yönetim kurulunu seçecek.
Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı BUSKİ Tesisleri’nde saat 10:00’da başlayacak buluşma, yeni dönemin başlangıcı ve önceden açıklanan bir yönetimsel vedanın günü olma özelliğini taşıyor.
Hizmet-İş Sendikası Bursa Şubesi’nin başkanlığını 16 yıldır yürüten Yaşar Yel, yeniden aday olmadı. Sendikal yönetimin içerisinden başkanlığına, 27 yılın deneyimiyle noktayı koyuyor.
Bağlı bulunan Hak-İş’in Bursa temsilciliğini yürüten Yel’in döneminde, Nilüfer, Mudanya, Orhangazi, Gürsu ve Harmancık’ın dışındaki, Büyükşehir ve diğer büyük ilçelerde yetkili duruma gelinmişti.
Daha önce yazdığımız üzere…
Yönetim kurulunda yer alan ve BUSKİ’de görev yapan Mehmet Keskin’in, Yel ve yönetim kurulundaki üyelerce desteklendiğini söylemiştik.
Bu arada…
Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı ve Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın, genel kurula katılımı bekleniyor.

İlk 20’de…

Soma’daki facia, gazeteleri sardı. Medya Takip Merkezi’nin 14-21 Mayıs arasına ait verileri, gazetelerin konuya anlık ve ayrıntılarıyla önem ve önceliğini gösteriyor.
Ulusal ve yerel yayın yapan gazetelerden oluşan ortak listenin ilk 3 sıralamasında, 577 haberle Hürriyet, 492 haberle Milliyet ve 476 haberle Habertürk yer alıyor.
Yerel medyadan Bursa Hakimiyet de, ulusal gazetelerin ardındaki ilk yerel gazete oldu. Bursa Hakimiyet, 240 haberle Soma’yı en fazla sayfalarına taşıyan gazeteler arasında.
Bursa Hakimiyet’in yer aldığı 14. sırasının aşağısında ise, İzmir 9 Eylül Gazetesi’ni 16. ve yine İzmir’den Haber Ekspres’i de 20. sırada gördük. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.