Hava Durumu

Bursa’nın tarihi, devletin deposunda!

Yazının Giriş Tarihi: 28.06.2015 08:31
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.06.2015 08:31
Tuhaflığa bakın… Bursa’yı paylaşmak ve turizmden pay alabilmek için belediyeler çırpınırken, devletin merkezi yönetimine ait bir müzesi, kenti anlatamıyor ve deposunda tarih tutuyor.
Yeşil’deki Türk İslam Eserleri Müzesi’ni her kaleme aldıkça, duruma ilgili ve müdahil olabilmek yerine, “Takıntılı” olduğumuzu düşünenler oluyor.
Bursa’nın değeri ve turizmi için…
Kentsel bir logo ve slogan kullandırmaya başlamak, sosyal medyadan kentle ilgili başlıca hoş fotoğraflar paylaşmak, bazı ihtiyaç ve gerçekleri karşılamıyor.
Büyükşehir Belediyesi ve diğer belediyelerce tarihi ve kültürel miras çalışmaları ve uygulamaları olurken, müzeler de açıyorlar.
Merkezi yönetim kurumlarından Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Türk İslam Eserleri Müzesi, layıkıyla yürütülmeli veya Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmelidir.
Bahçesiyle…
Günlük hayata ortak edilmeli.
Bursa’nın tarihi, devletin deposunda!
Pek bilinmez…
Türk İslam Eserleri Müzesi’nin deposunda, 4 bine yakın eser tutuluyor. 
Mekansal ara düzenlemeler ve farklı yer arayışları ve çözümleri yapılamadığından, maaselef ganimetle batan gemi gibi duruyor.
Memluk Sultanı’nca Yıldırım Bayezid’e hediye edilen dev el yazması Kur’an-ı Kerim’in sergilendiğini, kaç kentli biliyor?
Devletin kendi farkına varmadığı, varamadığı ve değerlendiremediği müzenin varlığından, turistler de bir yana, halk haberdar mı?
Yeşil Türbe’nin tarihi kapı ve mihrap örtüsünün ve Karagöz ile Hacivat tasvirlerinin bulunduğu müzenin deposunda, 29 bin sikkenin yer aldığından söz ediliyor. 
Dahası…
İznik çinileri!
Almanya’da Bergama Müzesi’ni dolaştığımızda, İznik’ten götürülen bir çini tabletin bile özel bir önem ve baş köşede nadide ilgiyle sergilendiğini görmüştük.
Devletin tarihine, önce devlet sahip çıkmalı!

Cumalıkızık’ta, çarşı gibi ticaret olmamalı

Osmanlı Devleti’nden bugünlere varabilen tarihi köy Cumalıkızık, giderek daha çok ilgi görüyor ve cazibe kazanıyor.
Ticaret gelişirken, canlılığı yaşanıyor.
Böyle olurken…
Farklı hususlarıyla zarar vermeyecek, turizm ve tanıtım açısından da faydası olabilecek durumların gözetilmesi gerekiyor.
Yüksek fiyatlı etiketler, cazibe kazanan turistik bir yöre olabilmenin değil, nitelik ve kalitenin karşılığı olmalıdır.
Yanı sıra…
Hediyelik eşya sektörü oluşmalı ve güçlenmelidir, ancak Cumalıkızık ve Bursa’nın özelliklerini ve simgelerini, Osmanlı’yı yansıtmalıdır. 
Yöreyle ilgisi olmayan ve özensiz hediyelik satışı, sıradan bir çarşı ticareti olmaktan öteye geçmez, Cumalıkızık’ı ve Bursa’ya beraberinde taşıtmaz.

Mimarlara İspanyolca kursu

Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nin düzenlediği bir yabancı dil kursu uygulaması, farklılığıyla dikkatimizi çekiyordu.
İspanyolca!
Son yıllarla…
Arapça ve Rusça’ya rağbet olurken, İspanyolca’nın gündeme gelmiş olması, farklı nedenlere dayanan tercih oluyordu.
İspanya ve özellikle Barcelona, hem kent planlaması hem de mimarisiyle özellikle mimarlar ve inşaat mühendislerinin mutlaka görmek istedikleri bir yerdir.
Dünyaca ünlü ve yaratıcı mimar Gaudi’nin de memleketi olan Barcelona, özerklik yanlısı Katalunya’nın başkenti olmakla beraber, Katalanca’nın konuşulması önemseniyor.
Yine de…
İspanya’da İngilizce bilenlerden çok, İspanyolca ve Katalanca’yı konuşabilmek, avantaj olabiliyor. Ayrıca bu dilin, başka ülkelerle beraber ABD’de de resmi dil olduğunu anımsatalım.
Bursa’nın 20 mimarı, İspanyolca dersi aldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.