Hava Durumu

Bursa, Mardin kadar olamadı!

Yazının Giriş Tarihi: 16.01.2012 08:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.01.2012 08:12
Türkiye’deki yöresel gelişimde, önceleri fabrikaların tütebilmesi konuşulurdu.
Sonraları…
Fabrika yok veya yetersiz ise, üniversite teselli oluyor. Fabrika siteleri yeterli görülmeyebiliyor, fazlası da ve üniversite de isteniyor.
Bursa’nın Kestel ilçesindeki durum da, böyle yürüyor.
Oraya; kentin doğusuna karar verilen teknik üniversite, yerleşkenin orman arazide kalması nedeniyle vize alamadı. Böyle arazilerin satışına ilişkin yasal düzenleme kapsamında çözüm hedefleniyor.
İlçedeki Bursa Sanayi Sitesi projesine, çevresel gerekçelerle karşı çıkan CHP, üniversite yerleşkesine ise siyasi destek veriyor. Böylesi bir itiraz çelişkisi var.
Yöresel gelişim ve hedeflerin, Türkiye’de fabrikalar ve üniversitelerle sınırlı görülmesi, bir yanılgıdır. Böyle bir yanılgıya, artık bertaraf örnekleri vardır.
Doğal, tarihi ve kültürel değerler, geri sayılabilecek ülkelerde bile, gelişimi tetikleyen ve kırsal kalkınmayı bile sağlayan önemli bir etken olmuştur.
Türkiye’de de, Bursa gibi kentle kıyaslanabilecek ve örnek alınabilecek yerler arasında, “Güneydoğu’nun İncisi” olarak tanımlanan Mardin kentini görüyoruz.
Turizmde, aslında çok türlü potansiyele sahip olan Bursa, yıllık turistte milyonu zor görürken,  Mardin’e geçen yıl 1 milyon 100 bin dolayında konuk uğradı.
Bursa, 150 bin yabancı turisti bile bulamıyor ve Balkan bağları nedeniyle bu sayıda çifte vatandaş etkisinden söz ediliyor.
Güneydoğu sorunu; terör ve geri kalmışlık tartışmaları yaşanıyor, Mardin ise, ders veriyor. Tarihi ve kültürel değerler varlığı, milyonluk turist çekiyor. Hilton gibi ünlü otellere, yatırım adresi oldu.
Ne fabrika, ne de üniversite… Mardin’i, Mardin yapan, terör ve siyasi destek bunalımlarından soyut süreçle turizm tetiklemesidir. Sanayi var, ancak bir başka bacasız sanayi öyküsü yazılıyor.
Orası, turizmde nam saldı!
Çok şeyler yapılıyor!
Bursa’nın aksine, turizmi keşfeden, özellikle esnaf ve halkıyla da beraber bir “turizm kenti” gibi düşünen ve davranabilen kent politikası, Güneydoğu önyargısını da yıkıyor.
Çağdaşlığın, modernliğin yanılgılarla ele alınmadığı ve tahribatların önüne geçildiği kent, belediye hizmetiyle de standartlara kavuşmuş oluyor. Farklı kültürler, gelenekler, görenekler ve el sanatları gibi olgular, turizme özgünlük ve anlam katıyor.
Televizyon dizilerine ev sahipliğiyle tanıtım fırsatları elde edildi. Yerel halkın davranışı, turizme ayrı bir canlılık, çekim gücü ve anlam katıyor.
Bursa belediyeleri, geçmiş ile günümüzü buluşturan proje ve uygulamalar yürütüyor, ancak halkının ve ticari hayatın davranışına da görev düşüyor. Hanlar Bölgesi ve Cumalıkızık Köyü, yerinde sayıyor.



Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.