Hava Durumu

“Bursa” malı tramvay vagonları yetişecek mi?

Yazının Giriş Tarihi: 22.08.2012 23:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.08.2012 23:51

İnşaat Mühendisleri ve Şehir Plancıları odalarının dava sürecinde, kent içi tramvay hattına temel atma töreni yapılmıştı.
Büyükşehir Belediyesi, raylar, limana çoktan getirtmeye başlamıştı. Fiili inşaat nedeniyle, Stadyum Caddesi’nde, bugün itibariyle kısıtlayıcı trafik düzeni uygulanacak.
Hat yapımıyla eş zamanlı yerli seri vagon üretimi ve teslimi olacak mı ve büyük yatırım yapan firma, aday ve satan taraf olabilecek mi?
Geçen yılın açıklamalarına göre, ilk vagonun raylara alınması, yine geçen yılın sonbahar aylarında olacaktı. Tramvay hattı da, aynı dönemde gündeme getirilmişti.
İhale uygulamasına rağmen, Bursa’daki firmadan alımın nasıl yapılacağı da, soru işareti olmuştu. Bu nedenle “İhale, herkese açık olacak. Bursa’daki firma ihaleyi kazanır ise, vagonlar bu firmadan alınacaktır.” açıklaması yapılmıştı.
Tramvay hattı ve yerli vagon süreci bu yıla uzadı. Hat yapımı için firma üretim programının gözetildiği de iddia ediliyordu.
Durmazlar tarafından geliştirilen ve geçtiğimiz aylarda İstanbul’a teşhir edilmeye götürülen bir fuar vagonu elde var.
Bursa kamuoyu, gazetelerde okuyor!
Otomotiv kentinde vagon yapılabileceğini söyleyen Büyükşehir Belediyesi, yerel firmanın yatırımını anlatıyor ve tanıtıyor.
Büyükşehir Belediyesi, tramvay hattının 10 ay sonra hizmete gireceğini de duyurdu. Bursa malı mı yabancı malı mı vagon kullanılacak ya da geçici bir kiralama mı olacak?
Bursa malı vagona, test sürüşleri henüz başlatılmadı. Yaklaşık 1 yıl önce yapılması beklenen bu süreç, yeni gündeme geliyor.
Firmanın, ihalelere üretici olarak katılabileceği söylenirken, ancak ilk aracına henüz belge alamadı.
Test sürüşlerinin ise, en geç 2 aya kadar başlanacağını, BursaRay İşletme- Bakım Merkezi kullanılmak istendiğini duyduk. Ray sahasına aylık 1 milyon 734 bin Euro dolayında kira bedeli iddiası var, ancak henüz bir anlaşmanın olmadığı da savunuluyor.
Araca belgelemenin ne zaman tamamlanacağı belirsiz, ancak tramvay hattının yapım sürecinde firmanın hazır olacağı savunuluyor. Yabancı uzman firmalar gözetiminde, 23 bin sayfalık bir kontrol ve analiz yapılacağına, özellikle dikkat çekiliyor.
Bursa malı vagonların, kendi kentinin caddelerinde sefer yapıp yapmayacağı açısından, artık her geçen ay, büyük önem taşıyor.
Bursa firması, satan taraf olur ise, istenecek 10 vagonu, 3 aylık bir seri üretimle teslim edebileceği vurgulanıyor.
Soru işaretleri sürüyor!
Test sürüşleri ve belgesi henüz tamamlanmayan Bursa malı vagon, gelecek ay Almanya’daki prestijli sektör fuarına götürülecek.
Sonrası, Bursa’nın gündemi!
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.