Hava Durumu

Bursa’da, “bilim” icraatıyla yolcu uçağı parçalanacak!

Yazının Giriş Tarihi: 21.11.2014 08:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.11.2014 08:04
Büyükşehir Belediyesi, oluşturduğu tesisleşme, yapılan organizasyonlar ve yürütülen hedeflerle bilimi de yerel yönetim icraatı durumuna getirdi.
Kurulan Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde (Bursa BTM) dün yapılan basın toplantısında, 8-10 Mayıs 2015 tarihlerindeki Bursa Bilim Şenliği’nin ilk adımı duyuruldu.
Çünkü…
Çıta yükseltildi.
Stantlarda yer alacak projelendirmelerin teşvik edilmesi, ölçek ve niteliğin artırılması için tasarım ve innovasyon (yenilik, yenilikçilik) temalı yarışma ilan edildi.
Temel eğitim, orta öğretim. üniversite kulüpleri, mesleki eğitim okulları ve bireysel mucitler dallarında dereceye girenlere, para ödülü verilecek.
Yarışma finalistliği için toplam 125 katılımın ve ayrıca finalistliğin haricinde de 53 katılımın gerçekleşti-rilebilmesinden söz ediliyor.
Her yaşa, keyifli bilim ortamı yaşatan Bursa BTM’de, artık planetaryum da bulunuyor.
Başka deyişle gezegenevi olan özel ortam, güneşin, yıldızların, gezegenlerin ve diğer gök cisimlerinin yapay ve çok boyutlu görüntüsünün kubbe şeklindeki tavana yansıtıldığı gösteri salonları…
Bursa BTM’nin yönetimini yürüten Bursa Kültür A.Ş. Genel Müdürü Rıfat Bakan ve yazarlarımızdan Murat Kuter’le beraber, planeteryum deneyimini yaşadık.
Astronotların ve gezegenlerin anlatıldığı yaklaşık 1 saatlik 2 ayrı filmi, yukarıya doğru bakan koltuklardan izledik. Konusu edilen ortamların içerisinde: uzayda gibiydik.
Bursa BTM’nin kaydettiği ilerleme, öğretsel amaçlı olarak değerlendirilmek üzere bir yolcu uçağının parçalanmak üzere temin edilmesine kadar vardı.
McDonnel Douglas-Boing ortak yapımı, yaklaşık 300 yolcu kapasiteli, uzunluğu 45 metre ve kanat uzunluğu 32 metre olan, artık seferlerden çekilen uçak, Bursa’nın oldu.
Bakan’ın özel dostluk ilişkileri ve girişimleri sonucunda Bursa BTM’nin faaliyetlerine kazandırılan uçak, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan 3 parçaya ayrılarak getirilecek. Pilot kabini, gövde ve donanımlar, sergi ve eğitimlerde kullanılacak. 

Tayan, halkın tepkisini TBMM’ye taşıdı...

CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, Bursa Valiliği’nin zorunluluk genelgesiyle yürüttüğü şehir logosunu, TBMM’nin gündemine taşıdı.
Bursa Valiliği’nin, hiçbir sivil toplum örgütünün görüşünü almadan, hiçbir yarışma düzenlemeden, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin onayı alınmaksızın, Kent Konseyi’nin görüşüne başvurulmadan bir logo belirleyerek kamuoyuna açıkladığını vurguluyor.
Logonun uygulanması için resmi kurum ve kuruluşlara, belediyelere, sivil toplum örgütlerine gönde-rilen genelgeyi de ifade ederken, aksi durumdaki “evrakların imzalanmayacağı ve işleme alınmayacağı” hükmü de ele alınıyor.
İçişleri Bakanı Efkan Âlâ tarafından yanıtlanması istenilen soru önergesinde, “Kamuoyunda kabul görmeyen bir logoyu kullananlara ödül vermek, kullanmayanları cezalandırmak hangi yasada düzenlenmiştir?” diye soruluyor.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın, lalenin vatanı olduklarından söz ettiğine işaret ediyor. Böyle bir açıklama karşısında, “Bursa’nın logosunun laleden oluşması nasıl karşılanır?  Hangisi doğrudur? Bursa’da “Laleli” semti var mıdır?” sorusuyla da dikkati çekiyor.
Danıştay’ın nihai kararıyla iptal edilen Dağyenice Termal Turizm Bölgesi de yer alıyor. 
TBMM İç Tüzüğü’ne rağmen…
Bursa’nın sağlık turizmi politikası ve hedefleri doğrultusunda Bursa Vali-liği’nin gündeme getirdiği projeyle ilgili olarak, soru önergesinin 15 gündür cevaplanmadığı da gündeme     getirildi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.