Hava Durumu

Bursa'da belde belediyeleri tümüyle tarihe karışıyor!

Yazının Giriş Tarihi: 02.05.2012 08:44
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.05.2012 08:44
Büyükşehir belediyelerine bağlı belde belediyelerinin kapatılması, kamusal idare açısından reformist adımdı. Siteler ve alışveriş merkezlerinin yoğunluğu kadar nüfusa sahip beldeler vardı.

Bursa'da Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Nilüfer'de Akçalar, Çalı, Gölyazı, Görükle, Hasanağa ve Kayapa, Osmangazi'de Demirtaş, Emek, Kirazlı ve Ovaakça, Gemlik'te Kurşunlu ve Küçükumla, Kestel'de Barakfakih ve Mudanya'da Güzelyalı, artık mahalle bütünlüğü...

Birkaç aydır…

Yerel yönetimler, köklü yeni değişiklik çalışmalarıyla yeniden ele alınıyor.
Yeni büyükşehir belediyeleri ilan edilecek. İstanbul ve Kocaeli gibi, Bursa'nın Büyükşehir Belediyesi'nin il sınırı yapılması, zaten geçen yıldan beri bekleniyor.

…Ve!
Yeni, sürpriz çifte düzenleme var.
Büyükşehir belediyelerinin tümü, il sınırına sahip olacak ve belde belediyesi bulunmayacak. Alt statüde, sadece ilçe belediyeleri bulunacak.
İl sınırına sahip İstanbul ve Kocaeli'nde, özel statü nedeniyle belde belediyesi yok. Bursa'da da böyle olacaktı, ancak bu özel statü de, genele dönüştürülüyor.
Sadece İstanbul, Kocaeli ve ayrıca ara kararla Bursa değil, mevcuttaki 16 ve yeni 13 büyükşehir belediyesinin tümü, il sınırını yönetme yetkisine sahip olacak.
Süreç itibariyle…

Bursa il genelinde, 7 ilçeden toplam 22 belde belediyesi, oluşan süreçle tarihe karışmak üzere… Bu karardan dönüş olamayacak. Belediye kurumu olarak, Bursa'da Büyükşehir ve 17 ilçe belediyesi bulunacak.

Önceki yerel seçim dönemindeki ara yasamayla Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne de 4 ilçe bağlanmış, belde belediyeleri kapanmıştı. Yeni uygulamanın da, idari esaslarıyla hemen devreye alınması söz konusu…

Bursa açısından…
Mudanya'da Tirilye, Büyükorhan'da Kınık, İnegöl'de Alanyurt, Cerrah, Kurşunlu, Yeniceköy ve Tahtaköprü, İznik'te Boyalıca ve Elbeyli, Mustafakemalpaşa'da Çeltikçi, Ovaazatlı, Tatkavaklı, Tepecik, Yalıntaş ve Yeşilova, Orhaneli'de Göynükbelen ve Karıncalı ile Orhangazi'de Çakırlı, Narlıca, Sölöz, Yeniköy ve Yenisölöz belde belediyeleri, 2. belde belediyeleri tasfiyesi kapsamında bulunuyorlar.
Belde belediyelerinin tasfiyesinde, İstanbul modeli de, gündemde olacak. Bazı beldelerin birleştirilerek ilçe yapılması, yeni operasyonda söz konusu… Bu yöntem, bazı beldelerin ilçe statüsüyle ismen devamlılığını sağlayabiliyor, Bursa'da zayıf olasılık oluşturuyor.

Yeni karara göre, Aydın, Denizli, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Balıkesir, Van, Manisa, Hatay, Malatya ve Mardin de, büyükşehir statüsüne alınıyor. Yeni yasal düzenleme kapsamındaki 2. operasyonla, çok sayıda belde daha, tarihe karışmış olacak.





Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.