Hava Durumu

Bursa, böylesi duruma düşmemeli!

Yazının Giriş Tarihi: 22.12.2014 07:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.12.2014 07:48
Şu, bir gerçek…Otomotiv Test Merkezi’nin Bursa’ya yapılma süreci durdu. 
Geçen yıl itibariyle…
Yenişehir’e düşünülen proje için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından yapılan yeni açıklamada, “İlk belirlediğimiz alan yetersiz kaldı, ikinci bir alan üzerinde çalıştık. Bir problem demeyelim, ama başka bir durum çıktı, görüşmelerimiz devam ediyor. Oradaki durum hassas, eğer otomotiv test merkezi başka bir alanda yapılma kararı çıkarsa birinci önceliğimiz yine Bursa olur.” deniliyor.
Sözlerinin devamında, “Alternatif alan çalışmasını da yapıyoruz. Önceliğimiz sektörün en uygun olduğu bölgede bunu yapmak. Ama arzu ettiğimiz alanı bulamazsak, o zaman Bursa dışında alternatif değerlendiririz.” ifadesini işitiyoruz.
Daha önce yazdık.
Siyasi irade kararıyla….
Hizmet gerekçesiyle…
Kamusal projeler ortaya atılıyor, ancak tepkisel düşünce ve reflekse karşılaşıyor, sorun ve çözümsüzlükler gündeme geliyor.
Nedeni ortada! Planlı, programlı ve istikrarlı yürümemesinin başlıca nedeni olarak, Bursa’nın Ankara’dan ve Ankara’nın düşüncesiyle yönetilmek istenmesini görüyoruz.
Bursa, sıradan kent olmadı.
Refleksi güçlüdür.
Böyle denilince…
Akıllara, salt muhalefet gelmemelidir.
Çünkü…
Farklı niteliğin ve özelliklerin kentidir. 
Tarihi, doğal, kültürel ve tarımsal niteliklere sahip bir kent olmanın yanı sıra,  sadece deprem değil, lodos ve yağmurla doğal afet riskinin bulunduğu bir coğrafyadır.
Malum…
Türkiye’nin, hukuk devleti olduğu da vurgulanıyor.
Bu nedenle…
Bir projeyi uygulamak, kolay değildir.
Gecekonduya benzemez.
Özellikle…
Kentsel beklenti bulunuyor.
Söyleyecekleri de vardır.
Otomotiv kenti Bursa’nın, Otomotiv Test Merkezi’ne sahip olması kadar doğal ve haklı isteği olamaz, ancak Ankara’dan yönetmek, Ankara’dan düşünmek ve Ankara’ya da düşündürtmekle olmuyor.
Ortada, “İstemezükçüler” de yok.
1 yıl önce…
Bakan Işık, “Yenişehir’de kurmayı planladığımız Otomotiv Test Merkezi ile ilgili arsanın TSE’ye tahsis işlemleri tamamlandı. Bu arsaya yapılacak pistler ve laboratuvarlar ile ilgili detaylı bir fizibilite ve teknik şartname hazırlama çalışmalarına başladık.” diyordu.
Bu yılın başlarında…
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan’ın, “Yenişehir’de kurulacak olan Otomotiv Test Merkezi’nin şu anda kamulaştırma işlemleri gerçekleştiriliyor. O da tamamlandıktan sonra proje çalışmaları ve kısa zamanda da orada inşaat projelerine çıkılıp gönlümüzün arzu ettiği, mesela 2018.” dediğini görüyoruz.
En yetkili bürokratından önce…
Bakan Işık tarafından, “Bugün Bursa’da önemsediğimiz bir projenin hızlandırılması için çalışmalarda bulunacağız.” sözleri de dikkati çekiyor.
Bugün…
Vali Münir Karaloğlu bile, Uludağ’a arıtma tesisi yapılması için Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne proje teslim edildiğini, haber beklemeye devam ettiğini söylüyor.
Özellikle…
Bazı milletvetilleri de, faal çalışıyor.
Bu dönem, var bir şeyler…

TAYAN: DEMİŞTİM!

Bursa’nın, Otomotiv Test Merkezi’ni kaptırma olasılığı, CHP Milletvekili Turhan Tayan tarafından tepkiyle karşılandı ve 2 yıl önce kendi söylediklerini anımsattı.
Tayan, verimli topraklarda Otomotiv Test Merkezi’nin yapılamayacağını daha önce gündeme getirdiğini ifade ederken,  “Zaman kaybedildi!” diye konuştu. Dönemin Başbakan’ı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti’nin Bursa milletvekillerine gönderilen mektubunda, arazinin 1. sınıf mera olduğunu söylediğine işaret etti.
Uyarıyla…
Çağrısını vurguladı.
“Başka alternatif araziler aranmalıdır.”
Son gelişmelerle…
İktidarı eleştiren Tayan, “Akıllarına gelen projeleri yeteri kadar incelemeden, araştırmadan ve planlamadan gündeme getirmekte, karşılaştıkları engellerden dolayı zaman kaybına ve çeşitli spekülasyonlara sebebiyet vermektedirler.” yorumunda bulundu.
Aciliyetle…
Bursa’da daha uygun ve tarımsal niteliği olmayan vasıfta alternatif yerin belirlenmesi ve karara bağlanması gerektiğini dile getirdi.
Bu arada…
Antalya’nın, muhtemel alternatif ve tercih olduğuna ilişkin duyumlar alınırken, Bursa’daki olumsuz gelişmelerle kentlerin rekabeti gündeme geldi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.