Hava Durumu

Belediyeler, Ankara’nın “şube müdürlüğü” gibi!

Yazının Giriş Tarihi: 06.09.2012 10:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.09.2012 10:02

Bursa’da kurulmak istenen yeni bir akaryakıt istasyonuna Ankara’dan karar çıkarılmış olması, son durum itibariyle de belediyelerin özerkliğinin tam anlamıyla çökmesi olarak yorumlanıyor.
Osmangazi Belediyesi’nde aksine birkaç yıldır sürüncemede kalan aynı izin girişimi, dün Belediye Meclisi’nde ilginç görüntü oluşturdu.
İmar ve Planlama Komisyonu, Ankara’dan imar izni alan dosyanın kendisinde olanı için aksine olumsuz görüş bildirmişti.  
Belediyedeki dosya da, raporlamada birkaç ay gecikmeye uğramıştı. Bu gecikmede, AK Parti’den bir komisyon üyesinin tutumunun etken olduğu iddia ediliyordu.
Ankara’daki karara itiraz süresi, yeni bitti. İtirazların ele alınmasından sonra, resmi süreci tamamlayıcı sonuca varılacak. Meslek odaları da itiraz ediyor. Dava açılması söz konusu ediliyor.
İlginç zamanlamayla getirilen komisyon raporu da, yerin turizm bölgesinde bulunması ve trafik sorununa neden olabileceği gerekçesiyle olumsuz görüş taşıyor.
CHP ve MHP, Başkan Mustafa Dündar ve AK Parti Grubu’ndan dik duruş beklentisini vurguladı. Komisyona ait raporun oylanmasını ve kabul edilmesini istedi.
Dündar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın resen yetkisini kullanmasına karşılık, belediye meclisinde alınacak ret kararının anlam taşımadığını söyledi. AK Parti, siyasi iradeyle raporu oylatmadı ve geldiği birime iade kararı alındı.
AK Parti, söz konusu akaryakıt istasyonuna karşıymış ve “Kentin meclisinde, ret kararı alınacaktı”  dedirtmek isteyen bir görüntü yansıtmak ister gibiydi…
Son birkaç yıldır, Bursa’nın İstanbul’dan biçimlendirilmek istendiği de tartışılıyordu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye’nin her karışına tam yetkili yapılmıştı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın tam yetkisi, belediyelerin artık tam vesayet altına alınması görülüyor.
CHP sözcüsü Osman Ayradilli, belediyelerin güçlendirilmesinden söz edilen süreçte, Ankara’ya kaydırılan imar dosyasını ve AK Parti’nin belediyecilik politikasını eleştirdi.
Belediyeleri vesayet altına alan merkezi yönetim anlayışına tepkiliydi ve 12 Eylül dönemiyle bile bu kadarının yaşanmadığını söyledi.
MHP sözcüsü Cemil Aydın, Ankara’ya karşı Başkan Dündar ve AK Parti grubundan “Dik duruş” bekliyordu. Ve ardından bir çağrıda bulunarak, “Kapalı kapılar ardında gösterdiğiniz duruşu, belediye olarak da, belediye meclisi olarak da gösterin” diye konuşuyordu.
Sonuç…
Osmangazi Belediyesi’ne,  Ankara’nın belediyeleri artık adeta tam vesayet altına alan yetkisine karşı, kadercilik görüntüsü verdirildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.