Hava Durumu

Aynı fotoğrafta buluştular!

Yazının Giriş Tarihi: 24.03.2013 08:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.03.2013 08:21

Hep söylüyoruz.
Her şeye rağmen…
Farklı bir kent!
Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğündeki 3. Uluslararası Bursa Su Kongresi de, önceki günden beri bu kentin farkını ortaya koyuyor.
Sadece kent ve kentlisi açısından değil, dünyanın varlığı ve geleceği açısından da önem taşıyan su konuşuluyor.
…Ve!
Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde dün de pek çok oturum yapıldı, özellikle kentin sıcak gündemi itibariyle tekine tercihte bulunduk.
Çünkü…
Kentin farkını, gücünü ortaya koyan ve ayrıca demokrasi açısından da, anlamlı bir fotoğraf karesi oluştu.
Kamusal, kentsel, bilimsel ve hukuksal gerekçelerle davalar açan akademik meslek odaları da, su hakkında, kendi görüşlerini açıkladılar,
Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala, oturumu yönetti.
Görevine ilk seçildiğinde, ana muhalefet tarafından bile önemsenen Pala, demokrasi fotoğrafını tamamlıyordu. Kamuoyuna yansıtılan bazı eleştirel politika ve sözlere, karşı görüşlerde bulunan Pala, oturumda, “Şimdi, muhalefet yapanlara, muhalefet yapıyorum.” diyordu.
İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin, asıl doğrular gerekçesiyle yine eleştirel açıklamalarda bulundu.
Su kaynaklarının gözetilebilmesi gerekirken, aksine kamusal yönetim politika ve uygulamalarıyla olumsuz etkenlerin oluştuğunu vurguladı. Kentleşme ve sanayi hareketi nedeniyle su kirliliği ve geneli itibariyle çevre kirliliği yaşandığını anlattı.
Su kaynaklarının sınırlı olmasına rağmen, çevresindeki çalışmalar nedeniyle ortaya ilginç sonuç ve görüntülerin çıktığını söyledi.
Nilüfer ve Kaplıkaya dereleri başta olmak üzere, taşkın ve yoğun yağışlar nedeniyle çözüntülerin oluştuğuna da değindi. Kent ölçeğinin yanı sıra, su kaynakları üzerinde ve çevrelerinde, bilimin ve mühendisliğin göz ardı edilebildiğine işaret etti.
Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Başkanı Füsun Uyanık da, öne sürülen kamusal politikalar ve uygulamalara rağmen, başta Nilüfer Deresi olmak üzere, su kaynaklarının olumsuz etkilendiğini, ciddi tehdit altında bulunduğundan söz etti.
Bursa örneğindeki gibi, Türkiye’de planlama ve planlamaya riayet sorunu olduğunu da belirterek, “Planlama düşmanlığı var.” diye konuştu. Su kaynakları havzaları ve taşkın olasılıklarına rağmen, planlama ve olumsuz sonuçlarını da gündeme getirdi.
Önümüzdeki günlerde de, 2030 sürecini esas alan yeni imar anayasasının karara bağlanacağını anımsatan Uyanık, “Yürürlükteki 2020 yılı planında, Kestel’e Bursa Sanayi Sitesi yoktu, ancak yapılıyor.” çelişkisini paylaştı.
Ayrıca “Girişimcilikteki iş bitirici anlayış” gerekçesiyle sorunların yoğunlaştığını da dile getirdi, Nilüfer Deresi’ndeki kirletici unsurların devam ettiğini de ifade etti.
Pala, Uyanık’ın dev ekrana taşıdığı noktasal dere kirliliği görüntüleri nedeniyle “Bursa’nın her yeri, böyle değil.” yanıtını verdi. Bursa’da çeşitli dönemlerde gelişen sorun ve olumsuzluklar nedeniyle kenti yönetenlere görevler düştüğünü de, özellikle vurguladı.
Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Remzi Çınar da, su kaynaklarına yönelik tehdidi ve enerji üretimini anlatırken, çarpıcı sayılar veriler de aktardı.
Bu arada…
Pala, bir başka konuşmasıyla da akademik meslek odalarını sahiplendi. Akademik meslek odalarını, demokrasinin önemli bir unsuru ve Bursa örneğinde, özel yeri olduğuna değindi.
TMMOB yeni yasa taslağına göre, akademik meslek odalarının şubeleşmeden, Bursa İnşaat Mühendisleri Odası Başkanlığı gibi statüyle özerkliğe geçeceklerini anlattı. Temsil edilen meslek camiası, kamusal fayda ve demokrasi açısından, önemlerinin artacağını söyledi.
Ulusal ve uluslararası organizasyonlarda, kentlilik ve kamusal fayda ruhuyla konuşan, tartışan ve tek vücut olan Bursa…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.