Hava Durumu

Yeterince önem verilmeyen bu yıldönümünde ne mesajlar var?

Yazının Giriş Tarihi: 12.10.2013 08:27
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.10.2013 08:27

Pek çok Bursalı'nın;
Bilgisinden çıksa da, dikkatinden kaçsa da...
Dün önemli bir günün, daha doğrusu miladın yıldönümü kutlandı.
Dün Mudanya Mütarekesi'nin 91. yıldönümüydü.
Bağımsızlığımızın bir başlangıcı anlamına gelen Mudanya Mütarekesi, zaman zaman unutuluyor olsa da hafızaların canlanmasında fayda var.
Çünkü mütarekenin sebep ve sonuçları günümüze ışık tutuyor.
Önce ansiklopedik bir hatırlatma yapalım.
1922 Eylül'ünde;
Batı Anadolu Yunan işgalinden kurtarılıyor ama sıra işgal altında bulunan Doğu Trakya ile İtilaf Devletleri'nin kontrolündeki İstanbul'un kurtarılmasına geliyor.
Bu amaçla TBMM orduları da Çanakkale'ye ilerlemeye başlıyor.
O sırada mütareke görüşmelerinin nerede ve ne zaman yapılacağı konusu konuşulurken, Türk Ordusu Çanakkale yakınındaki Erenköy'ü işgal ediyor.
Ne var ki;
Türk-İngiliz kuvvetleri karşı karşıya kalmasına rağmen İngiliz General Harrington, Londra'dan emir almasına rağmen askerlerine ateş emri vermiyor.
Aynı anda;
Fransız temsilcisi Franklin Boullin ile görüşen Mustafa Kemal de, askeri harekatın durdurulmasını kabul ediyor ve nihayetinde de ateşkes görüşmelerinin 3 Ekim 1922'de Mudanya'da başlaması kararlaştırılıyor.
TBMM'yi;
Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa'nın temsil ettiği mütareke, Türk Milli Mücadele hareketinin silahlı mücadele kısmının, Türkler'in zaferiyle sonuçlandığının yazılı birer belgesidir.
Bu sonuçla;
Batı Dünyası'nın Anadolu topraklarındaki rüyası sona eriyor.
Türkler'in İstanbul'a girdiği 1453'ten beri ilk kez işgal edilen İstanbul da bu mütarekeye göre yeniden Türkler'in oluyor.
Yine;
Doğu Trakya da diplomasi ile Türkiye'ye kazandırılırken, İngilizler'in Yakındoğu politikası iflas ediyor, İngiliz Başbakan Lloyd George'nun da siyasi hayatı sona eriyor.
Savaş, aslında bir Türk-Yunan savaşı olmasına rağmen, Mudanya'da masada Yunanistan heyeti temsil edilmemiş, bir Yunan delegesi ancak 14 Ekim'de, metni biraz da lütfen şeklinde imzalamak zorunda kalıyor.
Bu sonuç bile;
Yunanistan'ın Batı'nın bir piyonu olduğunun somut göstergelerinden biridir.
Bir süre sonra başlayan Lozan Barış Konferansı da, Batı'nın, Osmanlı Deveti'nin tükendiğini ve TBMM'nin sürekliliğini kabul etmesi anlamına geliyor.
Dolayısıyla;
Yıllar önce silahlı güçler ve piyonlarla Anadolu toprağına göz diken emperyalist güçlerin, siyasi ve ekonomik oyunları, şimdi de sağ-sol ve sünni-alevi kavgasından sonra Türk-Kürt meselesi ile karşımızda.
Bu nedenle "geçmişini bilmeyen geleceğe ışık tutamaz" düsturundan hareketle, daha da şiddetleneceğini düşündüğümüz batı'nın bu oyununda, ne oyuncu ne de seyirci olmamamak gerektiğini düşünüyoruz.

 

Tramvay bugün yolcuyla rayda

Bugün;
Bursa için, daha doğrusu kent içi ulaşımı tarihi bir gün.
Zira;
Bir süredir kenti içinde Heykel-Santral Garaj arasında deneme turları atan tramvay, yolculu seferlere bugün başlıyor. Bursalılar'ın, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile birlikte ilk kez bineceği tramvay, Bursa ulaşımı için bir milad olacak.


Mudanya Belediyesi için kolları sıvadı

Bayram sonrasında;
AK Parti'nin Mudanya belediye başkan aday adaylarına bir sürpriz isim daha ekleniyor.
İçişleri Bakanlığı'nın;
Kararıyla kapatılan Güzelyalı Belediyesi'nin eski ve son başkanı Selçuk Mutlu da, Mudanya Belediye başkan adaylığı için kararını verdi.
Hatırlanacağı üzere;
Belde belediyesinde yıllarca Kontrol Mühendisi ve Fen İşleri Müdürü olarak çalışan Yüksek İnşaat Mühendisi Selçuk Mutlu, 2004 yılındaki yerel seçim öncesinde AK Parti'nin adayı olmuş ve seçimlerde Güzelyalı Belediyesi'ni ANAP'ın elinden almayı başarmıştı.
2004-2009 döneminde;
Güzelyalı Belediyesi'ni daha rantabl ve işlevsel bir noktaya getiren Mutlu, 2009'da belde belediyelerinin kapatılmasıyla pek çok belediye başkanı gibi, başkanlığını noktalamak zorunda kalmıştı.
Mutlu;
2009'daki yerel seçimde Demokrat Parti Genel Başkanlığı'ndan gelen Mudanya Belediye Başkan adaylığı teklifini, AK Parti'nin seçimde sekteye uğramaması için kabul etmeyerek, bugünkü başkan Hasan Aktürk'ün seçimi kazanmasında da önemli rol oynamıştı.
Mutlu;
Şimdi bayram sonrasını beklerek, ilçe başkanlığı'na partilileriyle yapacağı adaylık müracaatına hazırlık yapıyor.

 
Bu törende kimler niye merak edildi?

CHP'nin;
Mudanya'daki 7 belediye başkan aday adayı da söz vermişti partisinin üyelerine.
"Biz bugünlük değil, her zaman buradayız" demişlerdi.
Ne var ki;
Bu sözlerin sıcaklığı sürüyor olmasına rağmen, isimler buhar oldu uçtu görünüyor.
Dün;
Mudanya Mütarekesi'nin 91. yıldönümü nedeniyle düzenlenen törenlerde gözler CHP'nin, sözleriyle "mangalda kül bırakmayan" aday adalarındaydı.
Ne var ki;
İl Başkanı Metin Çelik ve Mudanyalı CHP'lilerin yanında sadece 3 başkan aday adayı vardı.
Hayri Türkyılmaz, Sami Kahveci ve Denizhan Sezgin.
Bu 3 isim de törende hazır bulundular, ve önseçim sonuçlarını geride bırakarak, partililerinin yanlarında bulundular.
Buna rağmen;
Ne Sevil Pamirol, ne Rıdvan Çalışkan, ne Ali Kaya, ne de Rüştü Cozlan vardı, Mudanya'da CHP için çok önem arzeden bu yıldönümünde.
Doğal olarak dikkatini çekti tablo CHP'li Mudanyalılar'ın!




 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.