Hava Durumu

Yeni anayasa öncesi 17 ilçeden alınan kesit pek gündem değil

Yazının Giriş Tarihi: 31.03.2012 11:24
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.03.2012 11:24
Rapor sadece bir kesit ama göz önüne alınmasında fayda var.
Bursa'nın 17 ilçesinde Halkın Sesi Partisi bir süredir yeni anayasa konusunda bire bir anket yapıyordu.
18 bin 982 kişi üzerinde yapılan çalışma tamamlandı ve ilginç sonuçlar çıktı.
Örneğin;
Bursalılar'ın yeni anayasa çalışmalarını takip edip etmeme oranı şöyle:
Takip ediyorum: 6595
Takip etmiyorum: 5845
Kısmen: 6542
Yine;
Mevcut parlamentoda tüm toplumu kapsayacak geniş bir mutabakatlı anayasa yapılıp yapılamayacağı oranı da şöyle:
Hayır: 9285
Evet: 6874
Kısmen: 2823
Bursalılar'ın anayasanın kökten değiştirilip değiştirilmemesi yönündeki fikri de neredeyse yarı yarıya.
Bu arada;
17 ilçede yaklaşık 19 bin kişiye yeni anayasade yer alması istenen özel fikirler de sorulmuş.
Bunlar arasında;
İdamın geri getirilmesi, eğitim sisteminin kökten değiştirilmesi, ÖTV ve benzer vergilerin kaldırılması, dokunulmazlıkların kaldırılması, sınavsız üniversite gibi talepler de var.
Ancak, geniş kapsamlı raporda asıl ön plana çıkan sonuç, yeni anayasa tartışmalarında halkın çok da bilgi sahibi olmadığı ve hemen hemen fikren yarıya ayrıldığı görüşü hakim ki, anladığımız kadarıyla toplumun genel eğitim ve kültür yapısına da paralel olarak, yeni anayasa toplumun öncelikli gündemi olarak pek görünmüyor.

Ankara Yolu neden tıkalı?
Tahminimizce en fazla 7-8 kilometrelik yol fakat dün Gençosman Kavşağı'ndan eski Tıp Fakültesi Kavşağı'na neredeyse yarım saatte ulaştık.
Aslında trafiğin normalde akması gerekiyor çünkü trafik lambası yok, bat-çık'lar var. Ancak sorun, yolcu kapmak uğruna 3 şeritli yolun bazen 1 bazen de 2 şeridini birden işgal eden ve trafik akışını durma noktasına getiren minibüsler. İşin ilginci bunca önemli arterde ne bir trafik zabıtası var ne de trafik polisi. Yani Ankara Yolu hak getire!

Vekil telefonları zaten ödeniyordu

Milletvekillerinin cep telefonlarının ödenmesine ilişkin düzenleme yapıldı ve milletvekillerinin kendi adlarına kayıtlı cep telefonu görüşmelerinin 2 aylık maaş tutarı olan bölümünün TBMM bütçesinden karşılanması kararlaştırıldı.
Bu da, vekillerin her ay 23 bin liraya değin bedava görüşme yapabileceği anlamı taşıyor.
Ancak şu da unutuluyor. Bu uygulama geçen dönem de vardı ve bedava konuşma yine iki maaş tutarıydı. Sadece tek fark geçen dönem bu yönde bir yönetmelik yoktu ve telefon faturaları Başkanlık Divanı kararıyla ödeniyordu. Yani bu ayrıcalık yeni değil.

Başkanlar 'hesap' vermeye başlıyor

2009'da yapılan yerel seçimlerin 3. yıldönümü nedeniyle Bursa'da alışılagelen uygulama gereği belediye başkanları da kamuoyuna 'hesap vermek' için son rötuşlarını yapıyorlar. Bu yönde, başkanların basınla buluşmaları da programlanmaya başladı.
Buna göre, Büyükşehir'de Recep Altepe'nin 3 Nisan'da, Nilüfer'de Mustafa Bozbey'in 4 Nisan'da, Yıldırım'da da Özgen Keskin'in 10 Nisan'da kamuoyu önüne çıkması beklenirken, Osmangazi'de ise Mustafa Dündar'ın bu yıl açıklama yapmayabileceği konuşuluyor.

Rakibine destek için bekliyor
Demokrat Parti kongresinde 243 oyla başkan seçilen Ahmet Yıldırım'a karşı en iyi oyu 99 oy ile Ahmet Okumuş almıştı. Bazı ANAP kökenli DP'lilerin de desteklediği Okumuş'un kongre sonrası ne yapacağı merakla bekleniyordu ki, "partimizin ve başkanımızın emrindeyiz" diyerek, olası ayrılık dedikodularına da son vermiş oldu.


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.