Hava Durumu

Yeni anayasa görüşmesinin ilk gününde CHP'den sürpriz hamle

Yazının Giriş Tarihi: 10.01.2017 04:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.01.2017 04:41

Üzerinde;
Fazlasıyla tartışılacak ve yorumlanacak olan yeni anayasa değişikliği teklifine dair görüşmeler dün TBMM Genel Kurulu'nda başladı.
Beklendiği gibi de yüksek bir hararetle başladı.
Daha önce de paylaştık.
Normalde;
Meclis TV'nin, Türkiye'nin yönetim ve idari sistemini değiştirmeyi öngören bu çok önemli oylamaları canlı olarak vermesi gerekiyordu.
Ne var ki;
TBMM Genel Kurulu, esasen salı, çarşamba ve perşembe günleri toplandığından Meclis TV'nin de sadece bu günlerde yayın yapacağı belirtilince, gerilim doğal olarak daha da arttı.
Bu nedenle;
CHP milletvekillerinin farklı bir yöntem uyguladığı görüldü ve ellerindeki tablet bilgisayarlar ve cep telefonları ile Genel Kurul'da yaşananları dün olduğu gibi canlı olarak aktardılar.

***

MHP Grubu'nun;
Desteği ile AK Parti'nin önerdiği 18 maddelik yeni anayasa değişikliği teklifinin en önemli maddesi, yürütmenin başının Cumhurbaşkanı olması.
Başbakanlık kurumunun kaldırıldığı, bakanları da Cumhurbaşkanı'nın belirleyeceği ve kararname de çıkarabileceği teklif için Meclis fikren adeta ikiye bölünmüş durumda.
CHP ve HDP Grubu teklife kesinlikle karşı çıkıyor.
Meclis'te;
AK Parti'nin 317, AK Parti'ye destek veren MHP'nin de 39 milletvekili bulunuyor.
Genel Kurul'da;
Anayasa değişikliği teklifleri için iki turlu görüşmeler yapılacak.
Maddelerin kabul edilebilmesi için en az 330 oy gerekiyor.
Yine;
Teklifin tümünün kabulü için de en az 330 oy gerekiyor, referanduma gidebilmesi için.
Bu yönde;
Kamuoyunda "Başkanlık sistemi" olarak bilinen teklifin yasalaşmasını isteyen AK Parti'nin hiç fire vermeden 14 oya daha ihtiyacı bulunuyor.
Ancak;
Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın rahatsızlığı ve Meclis'i de bir başka AK Partili'nin yönetmesi ve oy kullanamayacak olması nedeniyle AK Parti'ye artık en az 15 oy gerekiyor.
Ancak;
Fire verecek olmasına karşın, 330 oyun bulunabilmesi için MHP'nin yine de fazlasıyla yeteceği sanılıyor.

***

Ancak;
Genel Kurul, daha teklifin maddelerinin görüşülmesine geçilemeden, daha ilk saatinden itibaren saatlerce usul tartışmaları ile sürdü.
CHP Grubu;
Söz konusu anayasa değişikliği teklifinin görüşülmesinin TBMM iç tüzüğüne ve mevcut Anayasa'ya aykırı olduğunu öne sürdüler.
Gerekçe olarak da;
18 maddelik yeni anayasa değişikliği teklifinin sadece Anayasa Komisyonu'nda değil, 4 ayrı ihtisas komisyonunda görüşülmesi gerektiğini, bu nedenle de yapılan görüşmelerin usulsüz olduğunu aktardılar.
Keza;
CHP Grubu'nun bir başka itirazı da, yeni anayasanın tasarı halindeyken hiçbir üniversitenin, akademisyenin, baronun ve bilim insanlarının görüşünün alınmadığını öne sürerek,  teklifin komisyona iade edilmesini istedi.
Görebildiğimiz kadarıyla;
Maddelerin görüşülmesi beklenirken CHP Grubu dün büyük bir sürpriz yaptı ve hiç de beklenmeyen tüzük tartışması başlattı.
Dün tüm günü kapsayan bu sürpriz tartışmadan şunu anlıyoruz.
Hem, maddelerin görüşmelerine geçildiğinde hayli yoğun tartışma ve kavgaların çıkacağı, hem de uzun süre Türkiye'nin gündeminin TBMM Genel Kurulu'nda yaşananlar olacağı görülüyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.