Hava Durumu

Tarihi ‘mahfel’in geleceği kabine revizyonuna takıldı

Yazının Giriş Tarihi: 05.02.2013 08:33
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.02.2013 08:33

Hatırlanacağı üzere;
İl Özel İdaresi’nin uhdesinde olan tarihi bina, 2009 yılında gelir elde amacıyla ihaleyle satışa çıkarılmış ve ihale, sıkı pazarlığın ve yapılan 11 turun ardından 6 milyon 500 bin lira teklif veren kebapçı İskender İskenderoğlu’na kalmıştı.
Ne var ki;
Bu aşamadan sonra Mahfel’i işleten kiracı ile İl Özel İdaresi arasında yaşanan davalar nedeniyle sözkonusu bu ihale iptal edilmiş ve kiracı da tahliye edilmişti.
İşte;
Bu noktada İl Özel İdaresi yeni bir ihale için hazırlık yapıyordu ki, beklenmedik bir gelişme oldu ve “Büyükşehir Yasası” çıktı.
Yasa ile;
kapanacak olan Bursa İl Genel Meclisi ve İl Özel İdaresi’nin 2014 Mart’ında yapılacak yerel seçimlere kadar tüm alım ve satımları da İçişleri Bakanlığı’nın iznine bağlandı.
Bu nedenle;
Tarihi Mahfel Çay Bahçesi de Bursa İl Özel İdaresi’nin elinde olmasına rağmen, nasıl kullanılacağının yetkisi İçişleri Bakanlığı’na geçti.
Bu yönde;
İl Genel Meclisi Başkanı Nedim Akdemir, yasa sonrasında bakanlık’a yazı yazıp, kiralama, satış ya da tahsis konusunda izin istedi.
Ne var ki;
Kabinede yapılan değişimle İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, koltuğunu yeni bakan Muammer Güler’e devredince Mahfel’de yine başa dönüldü.
Böylece Mahfel’le ilgili karar da yeni Bakan Güler’in oldu.
Ancak;
Bakan Güler’in, konuya hakim olamayabileceğinden hareketle, Bursa lobisinin Bakan Güler’e ulaşıp, İl Genel Meclisi Başkanı Nedim Akdemir’in izin dilekçesine “olur” vermesi gerekiyor.
Eğer;
Bakanlık, İl Özel İdaresi’ne satış, tahsis veya kiralama yetkisi verirse, bu durumda sözkonusu mekan kamu yararı gözetilerek Büyükşehir Belediyesi’ne ya da sınırları içindeki Yıldırım Belediyesi’ne tahsis edilebilecek.
Bu nedenle;
Gözler şimdi yeni Bakanlı, İçişleri Bakanlığı’nda.
Ya;
Mahfel’le ilgili, Bursa’ya operasyon yetkisi verilecek.
Ya da, bu yetki Mart 2014’e kadar verilmeyecek ve bu süre sonrasında, tarihi bina zaten Büyükşehir Belediyesi’nin uhdesine geçecek.

 

 

 

Kaldırılan anıt için tepkililer

Yunanlılar’ın;
İşgali altındaki Bursa’yı kurtarmak için göğüslerini siper edip şehit düşen 14 askerimizin aziz hatırası için Tophane’ye dikilen “İstiklal Savaşı Şehitleri Anıtı”, bir süre önce BBP Bursa yönetiminin girişimi ve Cumhurbaşkanlığı’nın da onayı ile kaldırıldı.
Anıtın;
Buradan sökülmesi işlemi, Büyükşehir Belediyesi’nce yapılırken, anıtta bulunan kitabenin de Bursa Müzesi’ne kaldılması planlandı.
Ne var ki;
Osmanlı Devleti’nin işgalci kuvveti gösterildiği iddiasıyla kaldırılan anıt için Bursalı CHP’liler tepkili.
Anıtın;
“Tarihi bilgi ve belgeden yoksun şekilde rövanşist” duygularla kaldırıldığı savunan İl Başkanı Metin Çelik, bu sabah anıtın kaldırıldığı Tophane’de bir açıklama yapacak.

 

 

Çıkarılan sır sanki genetik miras gibi!

Muradiye Külliyesi’nde;
Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı restorasyon çalışmalarında ortaya çıkan 150 yıllık sır, şaşırtmaya devam ediyor.
Yaklaşık 600 yıl önce önce Sultan 2 Murat tarafından yaptırılan ve 12 türbeden oluşan külliyede yapılan bu restorasyon, asırlar geçse de tarihe bakış açımızın değişmediğinin bir başka göstergesi.
Çalışmada;
Türbelerin kubbelerinde bulunan orijinal Osmanlı motiflerinin bundan 150 yıl önce yapılan başka bir restorasyon sırasında üzerlerinin basit bir sıvayla kaplandığının ve kapatıldığının ortaya çıkması, bu durumun somut bir örneği.
Kaldı ki;
Bundan 150 yıl önce yapılan bu sıvama sırasında, yıl 1863 ve tahtta da Sultan Abdülaziz vardı ki, resme çok meraklı olmasına rağmen, Abdülaziz döneminde bile böylesine büyük bir hatanın yapılmış olması, sanki günümüze bir ışık tutan genetik bir miras gibi.

 

 

Uyarısını ince mesajla verdi!


Hafta sonunda;
Uludağ’da bir programda Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın ifadelerinden, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile olanlar, özellikle AK Parti içinde yankı yarattı.
Zaman zaman;
Bakan Arınç’ın, Başkan Altepe’ye yönelik bir defans içinde bulunduğunu düşünenler, Altepe ile ilgili son söylenenlerin de bir mesaj olduğunu aktardılar.
Sözleri bizler de dinledik.
Konu Altepe’den açıldığında “kendisini başarılı buluyorum, kendisine çok güveniyor” diyen ancak sonrasında da sözlerini “biraz da söz dinlese” diye tamamlayan Arınç, bu dikkat çeken mesajıyla kafalarda soru işaretleri yarattı.

 

 

Tereddütleri gerçek mi oldu?

Konuyu;
Daha önce bu sütunlardan Osmangazi Belediyesi’ne sormuştuk ancak belediyeden herhangi bir açıklamama yapılmaması, Küçükbalıklı mahallesi sakinlerindeki “acaba”ları artırdı.
Dün aradıklarında;
Duydukları tereddütte haklı olduklarını söylüyorlardı.
Mahalleli;
Semih Odman Sokak’ta yapımı süren ve sokağa yaklaşık olarak 5 metre taşan bir fabrika inşaatına yönelikti ki, bu yönde “kaçak ek inşaata göz yumulduğuna” dair kaygıları vardı Küçükbalıklı sakinlerinin. Biz bir kez daha iletmiş olalım Başkan Mustafa Dündar’a.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.