Hava Durumu

Seçimlerin üzerinden 11 ay geçti acaba şimdi tablo ne?

Yazının Giriş Tarihi: 12.05.2012 00:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.05.2012 00:08
Her zaman söylüyoruz.
Çeşitli başlıklar ve konulara yönelik gerçekleştirilen kamuoyu araştırmalarının sonuçları, bir genelleme niteliği taşımasa da, ciddi bir kesit veriyor.
Bu kesit de;
Toplumun, kendisine yöneltilen soruların toplandığı konulara dair görüşlerini içeriyor ki, elde ciddi bir veri tabanı oluşuyor.
Bu nedenle, ciddi ve bilimsel metotlarla yapılan bu yöndeki çalışmaları önemsiyoruz.
Türkiye'de;
12 Haziran 2011 tarihinde gerçekleştirilen ve de sandıktan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin bir kez daha tek başına ikidar olarak çıktığı seçimlerin üzerinden tam 11 aylık bir süre geçti.
Peki;
Aradan geçen bu süre zarfında acaba, seçmenlerin siyasi görüşlerinde bir değişiklik oldu mu?
İşte;
Bu yöndeki soruya cevap, ulusal bazdaki çalışmalarıyla bilinen Metropol isimli araştırma şirketinden geldi.
Aralarında Bursa'nın da bulunduğu belirtilen bazı illerde deneklerle yüz yüze yapılan çalışmada "bu pazar günü bir milletvekilliği genel seçimi olsa"nın cevabı aranmış.
Araştırma sonuçları aslında pek dikkat çekici değil, tersine tahmin edildiği üzere.
Örneğin;
Son seçimde yüzde 49.9 oranında oy olan AK Parti'nin şu andaki yüzdesi 48.3 olarak görünüyor ki, küçük bir düşmeye rağmen AK Parti için bir kez daha tek başına iktidar çok rahat görünüyor.
Yine;
Son seçimde yüzde 25.9 oy alan CHP'nin oyu ise gerileyerek yüzde 21.2'ye düşmüş görünüyor.
Bu da, CHP'nin 12 Haziran seçimi öncesinde olduğu gibi günümüzde de, iktidara alternatif bir parti olmadığını gösteriyor.
3. büyük parti olan MHP de 11 ay önce elde ettiği yüzde 12.9'luk oyunu yüzde 11.3'e düşürmüş görünüyor ve son seçimde olduğu üzere, yaşanan baraj sıkıntısını yine taşıyor gözüküyor.
Bu arada;
BDP'nin yüzde 4.5, kararsızların yüzde 5.3, diğer partilerin yüzde 2.9 oranında göründüğü çalışmada "protesto oyları" yüzde 3.0, "cevap vermeyenler" de yüzde 3.5 oranında yer alıyor.

Keskin’den SP'ye cevap: ‘Popülist bir reaksiyon’
Saadet Partisi'nin;
Yıldırım ilçe yöneticileri önceki gün, yerel seçimlerin 3. yıldönümü sürecinde Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin'i ağır bir dille eleştirmişler ve Keskin'i ilçe halkından "özür dilemeye" davet etmişlerdi.
Neden olarak da, Başkan Keskin'in seçim vaatlerini yerine getirememesi gösterilmişti.
Bu yönde;
Başkan Keskin de dün yazılı bir açıklama yaptı, SP yöneticilerinin eleştirilerini bir nevi çürüttü.
SP'lilerin açıklamalarını "popülist reaksiyon" olarak niteleyen ve "hakikatten uzak" olarak gören Keskin, halka 3 yıl önce dağıttıkları seçim beyannamesinde yer alan vaatleri günümüz itibariyle gerçekleştirdiklerini ve bunların dışında birçok "rol model projeler" ile Yıldırım'ı güzelleştirdiklerini anlatıyor açıklamasında.
Birinci dönemden sonra ikince dönemde oy oranlarını daha da artırdıklarını belirten ve hayata geçirdiği vaatlerinden örnekler de verdiği açıklamasında Keskin'in, "Doğru olmayan açıklamalarla başarılarımızın örtbas edilmeyeceği bir gerçektir" ifadesi de dikkat çekici.

MHP’de Topçu sonrasında Toktaş da listeyi yaptı
MHP'nin;
Olağan il kongresi yarın Merinos'ta Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek.
Ve;
Eğer bir son dakika kararı olmazsa da bu kongreye, beklentinin aksine Genel Başkan Devlet Bahçeli katılmayacak. Tevfik Topçu, Hasan Toktaş ve Zafer Milli'nin yarışacağı kongre öncesinde eldeki kozlar da yavaş yavaş açıklanmaya başladı.
Bu yönde;
En fazla delegeye sahip olan Osmangazi ilçesinin imzalı tam desteğini alan Hasan Toktaş, dün de kamuoyuna, imzalı olarak, memleketi İnegöl'ün 35 delegesinden 30'unun imzalı, 2'sinin de sözlü desteğini aldığını açıkladı.
Yanı sıra;
Musa Sipahioğlu, Maksuz Yazıcı, Zafer Karakılıç, Ahmet Koç, Orhan Galata, Fatih Şenöz, Birol Mumcu, İhsan Yüce, İlker Kanca, Mümin Kuş, Ercan Yavuz, İbrahim Sidar, Şaban Ali Yanıklar, Semih Özsöyler, Serdar Ata, Volkan Birkan, Mustafa Demir, Özcan Mertyürek, Atilla Erdem, Ahmet Dingin, Hüseyin Kumru, Yusuf Güney, Süleyman Delikanlı, Özcan Tarzan, Muharrem Seferler, Ayhan Önal, İsmail Şenol, Hasan Sağ, Cihan Türktatoğlu, Erkan Subaşı, Levent Özcü, Mustafa Cebe, Aytekin Önal, Osman Bayram, Orhan Özkan, Eyüp Sabri Atlıoğlu, Faruk Biçer, Kadir Uzun, Atilla Batır, Alaattin Akkuş, Berrin Danış, Cener Uludağ ve Aytekin Ergün, başkan adayı Hasan Toktaş'ın listesine girmesi kesinleşen isimler oldular.

Milli'den büyük iddia
MHP'nin il başkan adaylarından Zafer Milli'nin, il kongresine ramak kala hayli ilginç bir iddiası ulaştı dün. Partinin Bursa'daki yeni yönetimini belirlemek için oy kullanacak 602 delegeden 203'ünün kendisiyle birlikte olduğunu söyleyen Milli, büyük de bir iddiayı peşinden sürüklemiş oldu.

TARİHTE BUGÜN
TÜSİAD yönetimi, gazetelere "gerçekçi çıkış yolu" başlığı ile Ecevit hükümetini eleştiren tam sayfa ilanlar verdi.
(12 Mayıs 1979)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.