Hava Durumu

Mudanya’daki bu dönüm noktası günümüze nasıl ışık tutuyor?

Yazının Giriş Tarihi: 11.10.2012 10:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.10.2012 10:59


Bugün Mudanya Mütarekesi’nin 90. yıldönümü.
Bağımsızlığımızın bir başlangıcı anlamına gelen Mudanya Mütarekesi, zaman zaman unutuluyor olsa da hafızaların canlanmasında fayda var.
Çünkü mütarekenin sebep ve sonuçları günümüze ışık tutuyor.
Önce ansiklopedik bir hatırlatma yapalım.
1922 Eylül’ünde;
Batı Anadolu Yunan işgalinden kurtarılıyor ama sıra işgal altında bulunan Doğu Trakya ile İtilaf Devletleri’nin kontrolündeki İstanbul’un kurtarılmasına geliyor.
Bu amaçla TBMM orduları da Çanakkale’ye ilerlemeye başlıyor.
O sırada mütareke görüşmelerinin nerede ve ne zaman yapılacağı konusu konuşulurken, Türk Ordusu Çanakkale yakınındaki Erenköy’ü işgal ediyor.
Ne var ki;
Türk-İngiliz kuvvetleri karşı karşıya kalmasına rağmen İngiliz General Harrington, Londra’dan emir almasına rağmen askerlerine ateş emri vermiyor.
Aynı anda;
Fransız temsilcisi Franklin Boullin ile görüşen Mustafa Kemal de, askeri harekatın durdurulmasını kabul ediyor ve nihayetinde de ateşkes görüşmelerinin 3 Ekim 1922’de Mudanya’da başlaması kararlaştırılıyor.
TBMM’yi;
Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa’nın temsil ettiği mütareke, Türk Milli Mücadele hareketinin silahlı mücadele kısmının, Türkler’in zaferiyle sonuçlandığının yazılı birer belgesidir.
Bu sonuçla;
Batı dünyasının Anadolu topraklarındaki rüyası sona eriyor.
Türkler’in İstanbul’a girdiği 1453’ten beri ilk kez işgal edilen İstanbul da bu mütarekeye göre yeniden Türkler’in oluyor.
Yine;
Doğu Trakya da diplomasi ile Türkiye’ye kazandırılırken, İngilizler’in Yakındoğu politikası iflas ediyor, İngiliz Başbakan Lloyd George’un da siyasi hayatı sona eriyor.
Savaş, aslında bir Türk-Yunan savaşı olmasına rağmen, Mudanya’da masada Yunanistan heyeti temsil edilmemiş, bir Yunan delegesi ancak 14 Ekim’de, metni biraz da lütfen şeklinde imzalamak zorunda kalıyor.
Bu sonuç bile;
Yunanistan’ın Batı’nın bir piyonu olduğunun somut göstergelerinden biridir.
Bir süre sonra başlayan Lozan Barış Konferansı da, Batı’nın, Osmanlı Deveti’nin tükendiğini ve TBMM’nin sürekliliğini kabul etmesi anlamına geliyor.
Dolayısıyla;
Yıllar önce silahlı güçler ve piyonlarla Anadolu toprağına göz diken emperyalist güçlerin, siyasi ve ekonomik oyunları, şimdi de sağ-sol ve Sünni-Alevi kavgasından sonra Türk-Kürt meselesi ile karşımızda.
Bu nedenle “geçmişi bilmeyen geleceğe ışık tutamaz” düsturundan hareketle, daha da şiddetleneceğini düşündüğümüz Batı’nın bu oyununda, ne oyuncu ne de seyirci olmamak gerektiğini düşünüyoruz.

Keyif içinde giden ambulans!

Dün öğlen saatlerinde Yalova Yolu’nda seyreden bir ambulans vardı ki, herhalde bizim gibi pek çok sürücünün de hem dikkatini hem de tepkisi çekti.
İçinde hasta veya yaralı olmamasına rağmen yolun en sol şeridini hem de ağır olarak işgal eden Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi’ne ait 16 CTF 03 resmi plakalı ambulansın sürücüsü bir de keyifle sigara içiyordu ki, kendisine gelen uyarı kornalarını bile duymuyordu. İlgilisine aktarmış olalım.

“Macır Marşı”duygulandırdı

Video görüntüleri,
Sevdiğimiz büyüğümüz, Balkan Türkleri ve Mülteci Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Turhan Gençoğlu’ndan geldi.
İçerik, söz ve müziğini Cebel’den Turgay Paksoy’un yaptığı “macır marşı”na dair.
Görüntüler, 1989 yılında Bulgaristan’dan yapılan zorunlu göçe ve Kapıkule’daki araç ve insan kuyruklarına dair.
Doğrusu, görüntüler fazlasıyla duygusal.
İzleyenleri adeta o günlere götürüyor.
Marş müziği eşliğindeki siyah beyaz film, Bal-Göç’ün kurucu merhum başkanı Mümin Gençoğlu’nun görüntüleriyle de son buluyor.
Zorunlu göç anısına yapılan bu “macır marşı”nı You Tube’dan izlemenizi öneririz.

Hükümet tasarısı bu akşam AS TV’de

Hükümetin tasarı olarak TBMM’ye sunduğu yerel yönetimler düzenlemesi Bursa’yı oldukça yakından ilgilendiriyor. Büyükşehir sınırlarının genişlemesi, yeni ilçe gelmemesi, İl Genel Meclisi ile tüm belde belediyelerinin kapanacak olması Bursa için önemli.
Bu nedenle;
Tasarıyı bu akşam AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın’la, canlı yayın “Politika Kulvarı”nda konuşacağız. Tasarının detaylarını merak     edenleri saat 20.30’dan itibaren AS TV’ye bekliyoruz.

İşareti Milli Görüş’e mi?
Kendisini fesheden Has Parti’nin Genel Başkanı Numan Kurtulmuş’un AK Parti’ye geçmesinin ardından dün de bazı internet sitelerinde, kendisini fesheden bir başka parti Türkiye Partisi’nin Genel Başkanı Abdüllatif Şener’le ilgili spekülasyonlar başladı.
Hatta;
Şener’in yeniden Milli Görüş’e döneceği, yani Saadet Partisi’ne katılacağı iddia edildi.
Buna da neden olarak, Şener’in önceki gün SP Genel Başkan Yardımcısı İlyas Töngüç’le birlikte Kocaeli’de SP’nin Çayırova İlçe Başkanlığı’na birlikte gitmeleri gösteriliyor.

Büyük plan öncesi panel


Bursa’da;
Yakında çokça konuşulacak konulardan biri olan 1/100.000 ölçekli Bursa Çevre Düzeni Planı’na dair hazırlanan panel bu hafta sonunda yapılacak.
Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Tolga Çilingir, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Mehmet Ali Kahraman, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden Bayram Vardar, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Doç. Dr. Murat Yalçıntan ile Şehir Plancıları Odası Bursa Şube Başkanı Füsun Uyanık’ın konuşmacı olacağı panel, 13 Ekim’de saat 13.00’te BAOB toplantı salonunda yapılacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.