Hava Durumu

Küçük bir fire AK Parti ile MHP’yi ‘CHP formülüne’ itti

Yazının Giriş Tarihi: 14.10.2012 09:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.10.2012 09:22

TBMM’de;
Yerel seçimlerin erkene alınıp tarihinin de 27 Ekim 2013 olarak belirlenmesinin ardından, anayasa değişikliği teklifinde 367 oya ulaşılamaması ve “kabul” oylarının 360’ta kalması, hesapta olmayan bir sıkıntıyı ortaya çıkardı.
TBMM’de;
AK Parti’nin 326, MHP’nin de 51 sandalyesi bulunuyor ki, normalde anayasa değişikliği için yeterli 367 oy fazlasıyla aşılıyordu.
Ne var ki;
AK Parti ile MHP’nin fire verdiği anlaşılan bu oy sıkıntısının şimdi nasıl aşılacağı tartışılıyor.
Aslında bu durumun prosedürü belli.
Eğer Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu düzenlemeyi TBMM’ye yeniden iade etmezse Türkiye bir referanduma gidecek ki bu da bu yıl sonuna doğru olacak.
İşte açmaz da burada.
Başta AK Parti ile MHP’nin uzlaştığı bir formül için referanduma gidilmesinin bir anlamı olmayacağından devreye “CHP formülünün” girmesi öngörülüyor.
Bu;
“CHP formülü” de, erken yerel seçim tarihinin 27 Ekim 2013 değil, 3 Kasım 2013 olarak düzenlenmesi.
CHP’nin bu tarih değişikliğinin altında da, seneye Cumhuriyet Bayramı ile ortaya çıkacak 4 günlük resmi tatilde, seçmenlerin sandık başına gitmeyebileceği ihtimali yatıyor.
Bu nedenle de;
Genel görüntü, anayasa değişikliği teklifinin yine CHP’nin istediği tarihe atılarak, Türkiye’nin bir referanduma gitmeden gereken düzenlemenin yapılacağından yana.

Arınç’tan bir dizi açılış

Partisinin;
Bugün Merinos AKKM’de yapılacak “İl Danışma Meclisi” için Bursa’ya gelen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bugün bir dizi temaslarda da bulunacak.
Güne;
Orhaneli’de yapımı tamamlanan Devlet Hastanesi’nin açılışını yaparak başlayacak olan Arınç, ardından bir dizi görüşme ve parti toplantısının ardından da Osmangazi Belediyesi’nce yaptırılan Akpınar Yaşam Merkezi’ni devreye sokacak ve sonrasında da Bursa’dan ayrılacak.

CHP ve MHP’den büyük sessizlik

Yıldırım’da;
Gerçekleştirilen “imar yolsuzluğu”na dair mahkemenin verdiği karar sonrası hapis cezası alan 6 AK Partili’nin ardından, dönemin İmar Komisyonu üyesi Ahmet Okumuş’un itiraflarını da dün paylaşmıştık.
Konu, mahkeme kararı ve itiraflar hiç de sıradan olaylar değil.
Ne var ki;
Sonucu belli olan böylesine bir duruma Bursa siyasetinden tek refleks DSP İl Başkanı Necmettin Şengül’den gelmiş ve AK Parti yönetimine seslenerek “İmar yolsuzluğundan yargılanıp ceza alan bu kişileri, belediyede daha ne kadar tutacaksınız, istifalarını istemeyecek misiniz” diye sormuştu.
Şengül’ün bu çıkışı sonrasında ilginç bir durum daha gerçekleşti dün.
Bizlere ulaşan mesajlarda, özellikle CHP ve MHP’nin düşünceleri de merak edildi özellikle bazı kesimlerce.
Ancak bu yönde ne CHP’den ne de MHP’den bu davanın sonucuna ilişkin herhangi bir açıklamanın veya yorumun yapılmadığı görüldü.
Örneğin;
Osmangazi’de ne CHP İlçe Başkanı İsmet Karaca’dan, ne MHP İlçe Başkanı Adem Dönmez’den herhangi bir ses çıkmadı.
Tıpkı;
“İmar yolsuzluğu”nun yaşandığı mahkemece belirlenen Yıldırım’ın MHP İlçe Başkanı Süleyman Tefekkür ile Belediye Meclisi’nin MHP Grup Sözcüsü Erhan Erkan’ın büyük bir sessizliğe bürünmesi gibi.
Bu nedenle okurlarımızın uyarısı gibi doğal olarak akıllara geliyor, “CHP ve MHP yönetimleri şimdi konuşmayacak da ne zaman konuşacak” diye.

Yalova sürprizi!

AK Parti’nin bugün yapılacak İl Danışma Meclisi toplantısına Yalova’nın Demokrat Partili Belediye Başkanı Yakup Koçal’ın katılacağı öğrenildi ki, bu davetin, Bursa İl Başkanlığı tarafından yapıldığı, Koçal’ın da kabul ettiği belirtiliyor. Koçal’ın bu katılımının aynı zamanda AK Parti’ye katılım olarak yorumlandığı belirtiliyor.

Baroda başkan bugün belirleniyor

Bugün baroda seçim günü.
Dün genel kurullarını yapan Bursalı avukatlar, bugün de yeni yönetimleri için sandık başına gidecekler. Baronun muhafazakar avukatları temsil eden mevcut başkanı Zekeriya Birkan ile sosyal demokrat görüşlü avukatların adayı Ekrem Demiröz’ün listelerinin yarışacağı seçimler, özellikle her iki grup için büyük önem taşıyor.

Bilirkişi de ortadan kayboldu

Dün itibariyle;
Tam 1 yıl geçti, Volkan Sürmeli’nin kamuoyunu meraklandıran o büyük sözlerin üzerinden.
Kimdi Sürmeli?
Helikopter kazasında ölen BBP’nin kurucu lideri Muhsin Yazıcıoğlu için kurulan araştırma komisyonunun üyelerinden biri.
Aynı zamanda pilot olan Sürmeli, tam 1 yıl önce “kamuoyu yakında çok vahim gelişmelere şahit olacak. Yazıcıoğlu’nun ölümüyle ilgili ortaya çıkacak gerçekler karşısında herkesin ağzı açık kalacak. Olayın içinde hem kişiler hem de kurumlar var” demişti.
Ne var ki bu büyük sözlerin üzerinden tam 1 yıl geçti.
Ne kimsenin ağzı açık kaldı, ne de vahim gelişmeleri gördü.
Çünkü;
Herkes gibi bu komisyon üyesi de ortadan kayboldu!

Belde sakinlerine sandık koyacaklar

Ankara;
Erken yerel seçim için şimdilik zorunlu olarak ortaya çıkan referandumu tartışadursun...
Bursalı CHP’liler de bugün mini bir “gayriresmi referandum” yapacak Bursa’da. Yeni düzenleme ile kapatılacak olan 21 belde belediyesini temsilen bugün Mustafakemalpaşa’nın Çeltikçi ve Orhangazi’nin Çakırlı ve Yeniköy ile İnegöl’ün Kurşunlu beldelerinde halka, belediyelerinin kapatılıp, kapatılmamasını soracak olan CHP’liler, böylece AK Parti hükümetinin belde belediyelerinin kapatılması kararına bu şekilde cevap vermiş olacaklar.
Bugün;
Bursa’yı temsilen bu 4 beldede yapılacak gayriresmi referandumun sonuçları ise yarın sabah CHP İl Başkanlığı’nda yapılacak açıklama ile Bursa kamuoyuna İl Başkanı Metin Çelik tarafından duyurulacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.