Hava Durumu

Haziranla birlikte siyaset kurumu iki soruya endekslendi

Yazının Giriş Tarihi: 08.06.2014 08:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.06.2014 08:06

Gerçi; Birbirinden farklı ülke gündemleri nedeniyle henüz Cumhurbaşkanlığı seçimi havasına gi-rilmedi.
Ama;
Ağustos ayında seçmene sunulacak adaylar konusunda da partiler artık son viraja geldiler.
Bu yönde;
Haziran ayı ile birlikte siyaset kurumu özellikle iki soruya endekslendi?
Birincisi;
Adaylığına kesin gözle bakılan Tayyip Erdoğan sonrasında AK Parti'nin başına kimin geçeceği ve dolayısıyla Başbakanlık koltuğuna kimin oturacağı.
İkincisi de;
CHP ve MHP'nin ortak aday mı yoksa ayrı adaylar mı çıkaracakları.
Beklentiler bu ay sonuna doğru adayların kesinleşeceği yönünde.
Bu doğrultuda;
Tayyip Erdoğan sonrasına hazırlık yapıldığı gözlenen AK Parti'de, teşkilat değişimleri dikkat çekiyor.
Şu ana değin 20 dolayında il başkanının istifasının alındığı ve bu sayının 40'ı bulabileceği konuşulurken, bu kapsamlı teşkilat değişiminin AK Parti'nin olağanüstü büyük kongresine yönelik olduğu da konuşulanlar arasında.
Gerçi;
Performans, başarı ve uyum başlıkları, görevden almalar için en önemli kriterler olarak görünüyor ancak bu kapsamlı değişimin Tayyip Erdoğan sonrasına yönelik olduğu izlenimi de var.
Bu arada;
Partinin Bursa kulislerinde, olası yeni Başbakan'ın isimleri de konuşuluyor.
Kulislerde;
Ağırlıklı olarak konuşulanlar, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Başbakanlık koltuğuna geçirileceği ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da Davutoğlu'nun yerine bakanlık koltuğuna oturtulacağı ifade ediliyor.
Öte yandan;
Davutoğlu'na yardımcı olması bakımından Bursa Milletvekili olan Bülent Arınç'ın kabinede, yine Başbakan Yardımcısı olarak "abi" göreviyle görevlendirilebileceği konuşulurken, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın başdanışması sıfatıyla görev yapan Yalçın Akdoğan'ın da yeni kabinede Başbakan Yardımcısı olarak da bulunabileceği konuşulanlar arasında.
Bu sayede;
Parti üst yönetiminin yeni isimlerle güçlendirileceği ve parti yönetiminden bazı isimlerin de kabineye alınarak Cumhurbaşkanlığı-hükümet-parti üçgeninin koordinasyonunun sağlanacağının planlandığı da yüksek sesle konuşuluyor.
Yine; Özellikle Ankara merkezli olarak CHP ve MHP'nin Bursa kulislerinde konuşulanlar ise, özellikle 10 Ağustos'taki ilk tur için, seçime ayrı adaylarla gidilme ihtimalinin ağır bastığı, olası ikinci turda da "sonuca göre duruma bakılacağı" stratejisi paylaşılıyor.
Ne var ki; Bursa'ya ulaşan bilgiler doğrultusunda, CHP ve MHP kanadında, adaylığı hemen hemen net olarak görünen hiçbir isim telaffuz edilmiyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.