Hava Durumu

En yeni tartışma konusu, fikri kamplaşmaya yeni ivme getirdi!

Yazının Giriş Tarihi: 08.11.2013 08:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.11.2013 08:17

Başbakan Erdoğan’ın;
“Kızlı erkekli öğrenci evleri” açıklaması, yerel seçim öncesinde hayli durağan giden iç siyasete yeni bir tartışma konusu getirdi.
Öyle ki;
Geçmişteki içki, kürtaj ve bayram kutlamaları gibi alınan kararlardaki gibi, bu çıkışta da toplumda bir bölünme oldu.
Açıkçası;
Kime sorduysak, “kızlı erkekli öğrenci evleri” meselesinin bir anda Türkiye’nin gündemine getirilmesi ya da oturtulmasını, birincil öncelik olarak görmüyor.
Nitekim;
Bugüne değin toplum içinde nasıl ki tartışma yaratmayan türban meselesi gibi bu konunun da yasa ve yasaklarla değil, davranış tarzlarının toplumun isteğine göre bırakılması görüşü çıkıyor ortaya.
Bu nedenle de;
Gerekirse bazı evlerin polis tarafından basılabileceği görüşü ve bazı valilerin de bu yönde gerekli mesajı/talimatı aldıklarını ifade etmelerinden sonra, bu yönde toplum içinde yeni bir fikri kamplaşmanın başladığını gösteriyor.
Nitekim;
Bu yönde hukukçular da ikiye ayrılmış görünüyor.
Ancak;
18 yaş ve üzeri kişinin tam birey tanımına girmesinden dolayı, Türk Medeni Kanunu’ndan hareketle kendi yaşamlarına kendilerinin karar verebileceği, bu nedenle de “öğrenci evi” ile “öğrenci bulunmayan ev” kavramı arasında hiçbir fark olmadığı da hatırlatılıyor.
Bu nedenle de;
Konuşulmak istenin asıl konunun henüz daha gündeme gelmediği ve tartışmanın şimdiden öğrenci evlerinden başlatılarak, nikahsız yaşayan çiftlere kadar gidebileceği de konuşuluyor.
Konuyu, Amerika ve Avrupa basını da yakından takip ediyor.
Ve genel manada da kaygı görünüyor.
Nitekim;
AK Parti hükümetinin açıkladığı demokratikleşme paketi hatırlatılarak, bu paketin temel unsurlarından birinin, bireylerin yaşam tarzına müdahale edilmemesi ve kişilerin özel tercihlerinin korunması gerektiğine vurgu yapılıyor.
Görünen o ki;
Türkiye’nin bu çok taze tartışma konusu, kendilerini “hükümet karşıtı” olarak niteleyen bireylerle, hükümet arasındaki mesafeyi daha da artırdı.
Yanı sıra;
Başbakan Erdoğan’ın görüşünü destekleyen geniş çevreler de var.
İşte bu da;
Daha düne kadar toplum gündeminde yer bulmayan bu konunun, bugün bireyler arasında yeni bir görüş ayrılığı yarattığı anlamı da taşıyor.

Tartışmayı görmezden geliyorlar

Öğrenci evleri meselesi;
Desteklendiği gibi tepki de görüyor doğal olarak.
bu yönde;
Aralarında Uludağ Ünivesitesi’nin de bulunduğu bazı üniversitelerde hükümete yönelik protestolar yaşanıyor.
Görebildiğimiz kadarıyla;
Bursa’da da sadece DSP, TKP ve İP yöneticilerinin tepki açıklamaları ile belediye kent konseylerinden sadece Nilüfer Kent Konseyi’nin protestosu görünüyor konuya karşı.
İlginç olan ise;
Böylesine tartışmalı bir konuda, CHP’nin Bursa örgütünün, konuyu görmezden gelerek, hiç yokmuş gibi davranması ise haliyle dikkat çekiyor.

9. başkan da başvuru yapıyor!

AK Parti’de;
Karacabey İlçe Başkanı Mustafa Çelik, Kestel İlçe Başkanı Nazif Aydın, İznik İlçe Başkanı Osman Sargın, Orhangazi İlçe Başkanı Neşet Çağlayan, Yenişehir İlçe Başkanı Nazif Tuna,
Orhaneli İlçe Başkanı Cemil Demir, Keles İlçe Başkanı Yaşar Keskin ve Gürsu İlçe Başkanı Cüneyt Yıldız’ın ardından bugün de Mudanya İlçe Başkanı Kadir Kahraman, belediye başkan adaylığı için başvuru yapacak.
Ve;
Böylece AK Parti’de, belediye başkanlığı düşünen ilçe başkanı sayısı 9’a yükselecek.
Bu yönde;
Parti kulislerinde konuşulanlar Nilüfer İlçe Başkanı Alpaslan Yıldız’ın da adaylık başvurusu için hazırlık yaptığı yönünde.

Büyükşehir için sürpriz başvuru

Bursa’da;
AK Parti kulislerine ilginç bir haber yayıldı.
Konuşulanlar;
İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Necati Şahin’in, Bursa Büyükşehir belediye başkan adaylığı için müracaat yaptığı yönünde.
Ne var ki;
Şahin’in söz konusu bu müracaatı AK Parti’nin Bursa İl Başkanlığı’na değil.
Ankara’ya, Genel Merkez’e.
Hatta;
Şahin’e bu yönde parti eski milletvekillerinden Altan Karapaşaoğlu’nun mihmandarlık yaptığı da aktarılanlar arasında.
Aynı zamanda;
Siyaset dışı bir meslek örgütü başkanı olan Necati Şahin bu başvurusuyla, AK Partili olduğunu da tescillemiş oldu.

Bu kez de İzmir yolcusu

CHP;
Eski Milletvekili Kemal Demirel’in, uğrunda 16 yıl uğraş verdiği demiryolu mücadelesini yansıtan fotoğraf sergisinin 7.’si İzmir’de açılıyor.
Konak’ta;
Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde 11 Kasım Pazartesi günü izlenime açılacak olan serginin açılışını ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yapacak. Demirel’in, Bursa ve Ankara’dan sonra İzmir’de açacağı bu sergi 21 Kasım’a kadar açık kalacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.