Hava Durumu

‘Dünya sağlık turizmi’ pastası için Bursa Balkanlar’a açılıyor

Yazının Giriş Tarihi: 04.02.2012 10:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.02.2012 10:42
Bursa;
İstanbul'dan sonra en fazla ihtisas fuarı düzenlenen şehir.
TÜYAP'ın yürüttüğü Bursa'daki fuarcılık sisteminde geçen yıl 23 fuar organize edildi ki epeyce ciddi bir rakam.
Fuar takviminde Bursa'da sırada şimdi, 23-26 Şubat arasında düzenlenecek olan Bursa 3. Sağlık Hizmetleri Fuarı var.
Dün sabah, hem bu fuarın hem de dünyada giderek yaygınlaşmaya başlayan sağlık turizmini tanıtıcı bir brifing vardı.
BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker, TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü, İl Sağlık Müdürü Özcan Akan, BUSAT Başkanı Mustafa Esgin ve BTSO Fuar ve Tanıtım Komisyonu Başkanı Ali Bocan'ın yaptığı tanıtımda, sağlık alanındaki çıkışa dikkat çekildi.
Hatta;
Geçen yıl düzenlenen fuara 44 firma katılmışken bu rakamın bu yıl 60 olacağı açıklanırken, düzenlenecek bu fuarın sağlık turizminin artırılabilmesi için bir basamak olarak da görülüyor.
Nitekim;
4 ay önce kurulan Bursa Sağlık Turizmi Derneği, Bursa'nın bir sağlık ve turizm kenti olması yönünde destinasyon olarak Balkanlar'ı seçti.
Bu yönde;
İlk ofis kısa bir süre sonra Üsküp'te açılacak ve böylece sadece Makedonya değil, Kosova ve Arnavutluk'tan da Bursa'ya hasta getirilmesi sağlanacak. Keza Balkanlar'daki billboardlar da kullanılarak "Sağlığınız size Bursa kadar yakın" sloganı da kullanılacak ki, Mustafa Esgin başkanlığındaki BUSAT, bu yönde sağlık turizminin kalkınması için öncülük yapacak.
Yanı sıra;
BTSO da bu sektörde hizvet verecek kuruluşlara ara eleman yetiştirilmesi için mesleki sertifikasyon programları düzenleyecek.
Bursa dinamiklerinin hazırlığında gerçekleşen fuar ve beklenen sağlık turizmi hazırlığı, öyle görünüyor ki 5.5 milyon nüfusun öngörüldüğü 2020 yılının Bursa'sında çok önemli bir sektör olacak.

Parseker’in açıkladığı dikkat çeken istatistik

İstatistikleri;
Dün sabah Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı İlhan Parseker açıkladı.
Önce;
Dünya genelinde her yıl 100 milyar doların döndüğü sağlık turizminden Türkiye'nin yeterince pay alamadığını anlattı.
Sonra da;
Türkiye'ye her yıl tatil amaçlı yaklaşık 30 milyon turistin geldiğini ancak  bu turistlerin Türkiye'deki kişi başı harcamalarının 630 dolar olduğunu söyledi.
Buna rağmen;
Dünyada yeni bir sektör olan sağlık turizminde 1 kişinin harcadığı rakamın 8000 dolar olduğunu da aktardı ki, sağlık turizminin, tatil turizminden ne kadar değerli olduğunu ortaya koymuş oldu.
Parseker'in istatistikleri arasında Bursa da vardı.
Türkiye'nin;
Dünya sağlık turizmi pastasından az bir şekilde yararlandığı günümüzde Bursa'nın ise, Türkiye'de ancak 12. sırada bulunduğunu ifade etti ki, bu sıralama Bursa'nın, Diyarbakır ve Trabzon'dan bile geri olduğu anlamına geliyor.
Bu nedenle Parseker'in de üzerinde önemle durduğu projelerden biri de otel-hastanelerin Bursa'ya zaman kaybedilmeden kazandırılması.

Pastanın büyüğü neden İstanbul'a?
Bursa'nın;
Konusuna ve kurumuna son derece hakim İl Sağlık Müdürü Özcan Akan'ın sağlık turizmi konusunda altı çizilecek bir uyarısı var.
Bursa'nın;
Hem Türkiye, hem de dünya genelindeki bu milyarlarca dolarlık pastadan pay alabilmesi için, kente uluslararası uçuşların yapılabildiği bir havaalanının kazandırılması gerektiği düşüncesinde.
Son derecede haklı.
Çünkü;
Hem tedavi olmak hem de biraz gezip dinlenmek için Türkiye'yi tercih eden bir yabancı hastanın önceliği İstanbul oluyor. Bu durumun birinci nedeni, başta marka hastanelerin İstanbul'da bulunması, diğeri de İstanbul'un içine havayoluyla kolayca sağlanan ulaşım.

Merinos'taki panayır tarzı fuar eleştirisi
Merinos'ta;
Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde zaman zaman düzenlenen "fuar" adı altındaki garip organizasyonlar var.
Bazen hediyelik eşya fuarı düzenleniyor, bazen saç tasarım fuarı, bazen de el sanatları fuarı.
Muhtemelen yakında da Sevgililer Günü için benzer bir etkinlik olacaktır.
Ne var ki;
Böylesine muhteşem bir komplekste fuar adı altında düzenlenen bu tartışılan etkinlikler, bir panayır görüntüsünden ileri geçemiyor, geri kalmış şehirlerdeki pazaryerlerini andırıyor, Bursa'ya yakışmıyor.
Üstelik;
Merinos'taki panayır havasındaki bu çok kötü tablo, gerçek anlamda fuarcılık hizmeti verilen BUTTİM'de TÜYAP'ın yürüttüğü Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'ni de olumsuz etkiliyor.
Bu tablo dün sabah Çelik Palas'ta sağlık fuarı ve turizmi brifinginde de soruldu.
BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker çok net konuştu.
Merinos'taki bu etkinliklerin Bursa esnafına engel olduğunu ve fuardan öte bir de panayır şeklinde geçtiğini anlatan Parseker, "Kaldı ki Büyükşehir Belediyesi'nin de bu işten çok hoşnut olmadığını biliyorum" dedi.
Parseker, Bursa'ya yakışmayan bu etkinliklerin "bilmeden iyi niyetli yapılmış olabileceği" düşüncesinde ki, bu tablonun düzeltilmesi için de çalışıldığını söyledi.

Fuara kimler katılacak?
BUTTİM yanındaki uluslararası fuar alanında 23-26 Şubat arasında düzenlenecek olan Bursa 3. Sağlık Hizmetleri Fuarı'nda bu yıl adeta katılım rekoru kırılacak. Fuara, 60 dolayında özel sağlık kuruluşu, görüntüleme, fizik tedavi, tüp bebek, rehabilitasyon, solaryum, jimnastik, zayıflama merkezleri, göz sağlığı hizmetleri, medical, ambulans ve masaj aletleri firmaları katılacak.

GÜNÜN SÖZÜ
"CHP'de zırt pırt seçimler oluyor, CHP içinde tezgahlar dönüyor.         
Allah Kılıçdaroğlu'nu ve CHP'yi anamuhalefet mevkiinden ayırmasın"
Egemen Bağış
(AB Bakanı)               

TARİHTE BUGÜN
RP'li Sincan Belediyesi'nin 2 Şubat'ta düzenlediği "Kudüs Gecesi"nin ardından 15 tank ve 20 askeri zırhlı personel taşıyıcısı, Sincan'dan geçerek tatbikat alanına gitti.     (4 Şubat 1997)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.