Hava Durumu

CHP’deki delege seçimleri ile ortaya çıkan ilginç gerçek ne?

Yazının Giriş Tarihi: 14.02.2012 08:33
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.02.2012 08:33
Yakın siyasi tarihte akıllarda kalan iki olay var.
İlki;
Demokrat Parti Genel Başkanlığı'na adaylığını açıklayan Hüsamettin Cindoruk'un, 29 Mart 2009'daki yerel seçimlerde oy kullandığı sandıktan kendi partisine hiç oy çıkmaması.
Yani;
DP'li Cindoruk'un bile DP'ye oy vermediği ortaya çıkmıştı ki, bu durum parti teşkilatlarında bile günlerce konuşulmuş, sorgulanmıştı.
Keza;
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, 12 Eylül 2010'da gerçekleştirilen anayasa referandumunda seçmen kaydı bulunamadığı için oy kullanamamıştı.
Başka bir deyimle;
Haftalarca herkese "hayır" oyu atması propagandası yapan Kılıçdaroğlu'nun kendisi sandığa "hayır" oyu atamamıştı ki bu da ciddi bir şekilde eleştirilmişti.
Şimdi ise;
Bu nitelikte benzer bir olayın 12 Haziran 2011'deki genel seçimlerde Bursa'da yaşandığı ortaya çıktı.
Bu olayı;
Ortaya çıkaran da CHP'de halen süren delege seçimleri.
Konu da, Yıldırım'da Millet Mahallesi’nde yapılan seçimlerde gün yüzüne çıktı.
CHP'nin;
Eski sistem delege yazımına göre, CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir'in TBMM'deki danışmanı Cengiz Kütükçü, Nilüfer'de oturuyor olmasına rağmen Yıldırım'dan Millet Mahallesi’nden delege gösterilmişti.
Ne var ki;
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne göre artık herkesin oturduğu yerde oy kullanması zorunluluğu var.
Yani;
Eğer Erdemir'in danışmanı Kütükçü, oturduğu mahallede herhangi bir şekilde oy kullanmış olsaydı, kaydı Nilüfer'de çıkacak ve halen Millet Mahallesi’nde görünmüyor olacaktı.
İşte;
Bu gerçek CHP'nin Millet Mahallesi’ndeki delege seçimlerinde ortaya çıktı ve Cengiz Kütükçü halen burada göründüğü sandıktan da delege olarak çıkamadı.
Böylece Kütükçü'nün, danışmanlığını yaptığı Aykan Erdemir'in milletvekili seçilebilmesi için CHP'ye de oy vermediği ortaya çıkmış oldu.
Aynı zamanda iki dönemdir CHP'nin Bursa İl Disiplin Kurulu üyesi de olan Kütükçü'nün şimdi hem oturmadığı mahalleden delege seçilememesi ve bu nedenle seçimlerde oy kullanmadığının da ortaya çıkması başka bir tartışmayı da körükleyecek görünüyor.
Nitekim;
CHP tüzüğünün 70. maddesinin A bendi e fıkrasına göre "parti adaylarına karşı veya başka parti adaylarından yana açık veya gizli çalışmak" disiplin suçu sayılıyor ve ihracı gerektiriyor.
Bursa Milletvekili Erdemir'in TBMM'deki resmi danışmanı ve CHP İl Disiplin Kurulu üyesi Kütükçü, bu maddeye girer mi girmez mi bilinmez ancak, seçim döneminde Erdemir ve CHP için kapı kapı dolaşıp oy isteyip, sonra da Kılıçdaroğlu ve Cindoruk benzeri konuma düşmek oldukça ilginç olsa gerek.


Yıldırım’da DP’nin kurmayları seçildi

Bursa'da;
Hafta sonu itibariyle Demokrat Parti'de bir ilçe kongresi daha sonlandı ve gözler bu hafta sonu yapılacak son kongre olan Nilüfer'e çevrildi.
Pazar günü;
Yıldırım'da atamayla gelen mevcut başkan Erol Uvut'un seçilmiş ilçe başkanı olduğu kongrede partinin ilçe yönetimi de Hamza Hamzaoğlu, Abizet Akdere, Ayşe Düşünceli, Turgut Boztepe, İsmail Gültekin, Selahattin Algas, Ayhan Saçlı, Mesut Bayrak, Selahattin Özmen, Murat Demirkol, Erdoğan Açar, Ayşe Kurtulan, Suat Güldür, Hüseyin Arslan, Şuayip Yılmaz, Ahmet Rodoplu, Hasan Aksu ve Arzu Özdemir'den oluştu.
Bu arada;
Turgut Topçu, Şevket Burhan, Cabbar Aşçıgil, Ali Yekta Er, Seyfi Özçelik, Ayhan Barışıcı, Ali Hazır, İrfan Derici, Mahmut Demiröz, Mümin Ekici, Tayip Yenidünya, Zeki Ekren, Yurtsever Sarıkaya, Ertan Tanırgan, Süleyman Çiftpınar, Ahmet Okumuş ve Fethi Elişen gibi isimler de 81 kişilik il delegesi listesinde yer aldılar.



Kongre hesapları ‘MHP il’e döndü

MHP'de;
Uzun süredir gözler Yıldırım ilçe kongresindeydi.
Nihayetinde iki adaylı kongre hafta sonunda gerçekleştirildi ve 400 delegeden 355'inin oy kullandığı seçimde mevcut başkan Süleyman Tefekkür 271, rakibi İlyas Albayrak da 84 oy aldı.
MHP Milletvekili Necati Özensoy'un il başkanlığı döneminde partiden ihraç edilen Dokumacılar Odası Başkanı da olan İlyas Albayrak'ın tahmin edilenden az bir oy alması, yaklaşan il kongresi öncesi için de birtakım yorumlara yol açtı. Zaten beklenti de, MHP il kongresinin tek adaylı olmayacağı mevcut başkan Tevfik Topçu'nun aday olması halinde karşısına rakip çıkacağı/çıkarılacağı yönünde.


Bursa'daki Yusuf yüzlüler kimler?
Genellikle bu söz kullanılıyor.
Ülkücü camiada;
Cezaevinde yatmış, işkence görmüş ülkücülere, "Yusuf yüzlüler" deniyor.
Şimdi;
Bursa'da bir dernek de, "Yusuf yüzlüler kültür ve dayanışma derneği"  adı altında faaliyet göstermek üzere kuruluş hazırlıkları yapıyor.
Konuyu, dün aradığında Büyük Birlik Partisi'nin eski il başkanı Tahir Kahveci anlattı. Sonraki süreçte derneklerini "Türkiye İnisiyatif Hareketi"ne çevirmeyi planlayan Kahveci ve arkadaşları, ayrıldıkları BBP sonrasında, bir sivil toplum kuruluşu çatısı altında örgütleniyorlar.


GÜNÜN SÖZÜ
"MİT soruşturması olayında, Cumhuriyet Savcısı'nın yaptığı soruşturmadan ötürü görevden alınmasını, siyasal iktidarın müdahalesi olarak görüyorum"
Kemal Kılıçdaroğlu
(CHP Gn Bşk)


TARİHTE BUGÜN
Türkiye, İran'daki Humeyni şeriat rejimini resmen tanıdı.
(14 Şubat 1979)



Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.